• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Na Slovensko prišlo z Ukrajiny od začiatku konfliktu viac ako 90-tisíc ľudí, prichádzajúci sú vybavovaní priebežne

Na Slovensko prišlo z Ukrajiny od začiatku konfliktu viac ako 90-tisíc ľudí, prichádzajúci sú vybavovaní priebežne

Celkový počet vybavených vstupujúcich osôb z Ukrajiny na Slovensko sa od vypuknutia vojenského konfliktu zvýšil na 90 329.

4.3.2022 (Webnoviny.sk) - Polícia na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny na Slovensko vybavila za posledných 24 hodín 11 279 osôb. Na území Slovenskej republiky sú prichádzajúci podľa hovorkyne Prezídia PZ Denisy Bárdyovej vybavovaní priebežne.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Na hraničnom priechode Ubľa policajti za posledných 24 hodín do piatkového rána vybavili 2027 osôb. Na našom území sú prichádzajúci vybavovaní bez zdržania. Vo Vyšnom Nemeckom bolo v priebehu 24 hodín vybavených 7934 osôb, proces tu prebieha bez zdržania. Na ukrajinskej strane čaká len niekoľko vozidiel a ľudí.

Hraničným priechodom Veľké Slemence prišlo za ostatných 24 hodín na Slovensko 1318 osôb. Vybavovací proces tu prebieha plynule a bez čakania.

Slovensko má podľa Lengvarského situáciu pod kontrolou, zdravotný systém splní všetky výzvy spojené s migračnou vlnou

Situáciu máme pod kontrolou a náš zdravotný systém je pripravený splniť všetky výzvy spojené s aktuálnou migračnou vlnou. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.


Ako zároveň informoval, verí, že hotspoty, ktoré sú na hraniciach s Ukrajinou spustené, budú v krátkej dobe ošetrené aj po legislatívnej stránke.

„O tom bude dnes (2. marca pozn. redakcie) rokovanie na vláde, aby sme ten systém mohli uzavrieť a začať poskytovať zdravotnú starostlivosť všetkým, ktorí to potrebujú,“ skonštatoval.

Lengvarský: Slovensko garantuje všetkým utečencom zdravotnú starostlivosť, existuje aj dohoda s VšZP

Každý utečenec z Ukrajiny má na Slovensku garantovanú štandardnú bezodkladnú akútnu starostlivosť. Týka sa to žiadateľov o azyl, aj tých, ktorí požiadali o dočasné útočisko a tiež ľudí iba prechádzajúcich našou krajinou.

Povedal to vo štvrtok minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽaNO) počas brífingu v Poprade, kde sa stretol s riaditeľmi štátnych nemocníc, aby riešili aktuálne otázky v súvislosti s fungovaním nemocníc a poskytovaním zdravotnej starostlivosti utečencom.

Dohoda so zdravotnou poisťovňou

V prípade tretej kategórie utečencov, takzvaných tranzitných, existuje podľa ministra dohoda so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, k čomu bude doplnená aj legislatíva. Podľa šéfa rezortu však poskytovatelia zdravotnej starostlivosti už o tom boli informovaní.

„Majú ju poskytnúť, vykázať si ju a dofinancovanie bude riešené neskôr, ale každému utečencovi garantujeme štandardnú bezodkladnú akútnu starostlivosť,“ zdôraznil.

Riešia aj situáciu na hraniciach

Podľa ministra rezort pozorne sleduje situáciu a robí všetky kroky pre to, aby sa aj proces prijímania či poskytovania zdravotnej starostlivosti na hraniciach realizoval hladko.


„Vytvorené boli normy na materiálno-technické zabezpečenie, ktoré boli distribuované, jednotlivé hotspoty, do nemocníc boli distribuované spôsoby refundácie, ktoré budú poskytované nemocniciam, prípadne iným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti,“ priblížil ďalej.

Rovnako boli podľa jeho slov vydané aj podrobné usmernenia, akým spôsobom postupovať pri zdravotnej či hygienickej starostlivosti ohľadom utečencov, ktorí ostanú na území Slovenska dlhšie.


„Súčasne riešime aj urgentné otázky, teda akútne prevozy, prevozy pacientov, ktorí potrebujú akútnu starostlivosť,“ dodal. Od piatka tiež začne fungovať na každom hraničnom priechode stanica rýchlej lekárskej pomoci z Košickej záchrannej služby.

Rusko je pripravené na mierové rokovania, bude pokračovať v snahe zničiť ukrajinskú vojenskú infraštruktúru

Rusko je pripravené na mierové rokovania s Ukrajinou, ale bude pokračovať vo svojom úsilí zničiť tamojšiu vojenskú infraštruktúru. Vo štvrtok to povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, podľa ktorého ruská delegácia na tohtotýždňových rokovaniach predložila ich požiadavky ukrajinským vyjednávačom a teraz čakajú na odpoveď Kyjeva, ktorú by mali dostať na stretnutí naplánovanom na štvrtok.


Lavrov vyhlásil, že Moskva bude trvať na podmienkach, že Ukrajina už nikdy nebude pre Rusko predstavovať vojenskú hrozbu. Tiež povedal, že bude na Ukrajincoch, aby vybrali, akú vládu by mali mať.

Ruský minister sa vyjadril aj na margo civilných obetí ruskej kampane na Ukrajine, ktorú ako „špeciálnu operáciu“ začalo minulý týždeň. Trval na tom, že ruská armáda používa len presné zbrane na vojenské ciele.


Uznal, že ruské útoky mohli zabiť civilistov, pričom skonštatoval „akákoľvek vojenská akcia je plná obetí, a to nielen medzi armádou, ale aj civilistami“. Agentúra The Associated Press už skôr množstvom dôkazov zdokumentovala, že bombardovanie po celej Ukrajine zasahuje bez rozdielu domy, školy a nemocnice.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie