• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Na Oravskom hrade sprístupnili doposiaľ ukryté podzemné chodby

Na Oravskom hrade sprístupnili doposiaľ ukryté podzemné chodby

Vlani si múzeum pripomenulo aj pätnásť rokov od archeologického výskumu, ktorý realizovalo v spolupráci s Archeologickým ústavom SAV a ďalšími partnermi.

Návštevníci Oravského hradu v Oravskom Podzámku budú môcť nahliadnuť do doposiaľ neprístupných priestorov. Ide o časť podzemných chodieb, tzv. kazematov. Informovala o tom Mária Jagnešáková, riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava, ktoré je správcom hradu.

"V priestoroch sme urobili inštaláciu elektrických rozvodov a osvetlenia, vďaka čomu sa môžu návštevníci tešiť na ďalšie doteraz nesprístupnené priestory," podotkla Jagnešáková.

Kazematy sprístupnili v rámci slovensko-českého cezhraničného projektu s názvom Objavte tajomstvá hradných pevností.

Vybudovali aj spevnenú plochu v oddychovej zóne pod hradom, na ktorú umiestnili stojany na bicykle. V altánku nainštalovali úložné boxy s uzamykateľným systémom na odkladanie batožiny. Hlavným cezhraničným partnerom projektu bolo Múzeum Beskyd Frýdek-Místek, ktoré spolu s Oravským múzeom pripravilo putovnú výstavu o faune a flóre hradných pevností. V súčasnosti je nainštalovaná na Oravskom hrade.

Oravský hrad, ktorý postavili na skale nad riekou Orava v Oravskom Podzámku ako "orlie hniezdo", je jednou z turistických atrakcií severného Slovenska. Hrad začali budovať na mieste starého dreveného hrádku po tatárskom vpáde v roku 1241. Tvorí ho rad budov sledujúcich tvar hradného vrchu a brala. V roku 1556 sa dostal do rúk Turzovcom, ktorí uskutočnili jeho najrozsiahlejšiu prestavbu. Dnešnú podobu dostal Oravský hrad v roku 1611.

Práce na expozícií Knieža z Popradu a jeho hrobka pokračujú, termín otvorenia nie je známy

Otvorenie expozície Knieža z Popradu a jeho hrobka ostáva na tento rok prioritou Podtatranského múzea v Poprade a jeho zriaďovateľa, Prešovského samosprávneho kraja. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa župy Daša Jeleňová, podľa ktorej však zatiaľ stále nie je možné určiť bližší známy termín jej sprístupnenia verejnosti.

Pôvodne sa tak malo stať ešte v závere minulého roka, plány však prekazila situácia v súvislosti s pandémiou COVID-19, proces schvaľovania finančných prostriedkov a verejné obstarávanie.

Práce pokračujú

Podľa Jeleňovej práce na realizácii expozície v súčasnosti pokračujú kontinuálne. „Konkrétne od februára tohto roka ide o dodávku a inštaláciu konštrukcií vitrín, po ktorých bude nasledovať inštalácia klimatizačných zariadení a svetelných podhľadov, teda osvetľovacích prvkov expozície,“ opísala. Podľa Prešovského kraja je však proces prípravy expozície kniežacej hrobky náročný z odborného, finančného a časového hľadiska.

Viac o téme: Koronavírus

Do procesu samotnej realizácie zasiahla pretrvávajúca epidemická situácia, s tým súvisiaca finančná a materiálová kríza spojená s nekontrolovateľným nárastom cien materiálov a služieb, nedostatkom materiálov, a iné, čo zásadným spôsobom ovplyvnilo a doslova zastavilo realizačné práce na expozícii v lete 2021,“ vysvetlila hovorkyňa.

Z tohto dôvodu sa tak museli niektoré verejné obstarávania opakovať, čo podľa jej slov spôsobilo výrazné posúvanie plánovaných termínov. Dodala, že múzeum zároveň stále hľadá aj iné mimorozpočtové zdroje financií, ktoré nevyhnutne potrebuje na pokrytie celkových nákladov na realizáciu a otvorenie expozície.

Nález hrobky

Kniežacia hrobka zo 4. storočia bola objavená pri výstavbe priemyselného parku v popradskej mestskej časti Matejovce v roku 2005, nachádzala sa v hĺbke päť metrov.

Išlo o zastrešenú zrubovú komoru s dreveným sarkofágom spolu s vnútorným zariadením, koženými a textilnými zvyškami odevu zomrelého, aj s pozostatkami potravy v keramických a bronzových nádobách. Našli sa v nej tiež ozdobné predmety z bronzu, striebra a zlata.

Vlani si múzeum pripomenulo aj pätnásť rokov od archeologického výskumu, ktorý realizovalo v spolupráci s Archeologickým ústavom SAV a ďalšími partnermi.

Potom nasledoval medzinárodný vedecký výskum a záchrana hrobky v slovenských a viacerých zahraničných vedeckých pracoviskách a laboratóriách. Expozícia, ktorá jej bude venovaná, by mala byť inštalovaná na prízemí v zrekonštruovaných priestoroch múzea.



Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie