• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Na novembrových námestiach silne rezonovala aj téma životného prostredia, ochranári boli rešpektovaní

Na novembrových námestiach silne rezonovala aj téma životného prostredia, ochranári boli rešpektovaní

Historička Júlia Čížova pripomína, že ochranári počas udalostí novembra 1989 poskytli svoje kapacity Verejnosti proti násiliu a niektorí sa v hnutí aj angažovali.

17.11.2021 (Webnoviny.sk) - Aj životné prostredie bolo jednou z tém, ktoré silne rezonovali na námestiach v novembri 1989. Ako pre agentúru SITA pri príležitosti dnešného výročia udalostí spred 32 rokov uviedla doktorandka z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied Júlia Čížová, vo vtedajších prieskumoch verejnej mienky ľudia označovali znečistenie prírody za jeden z najväčších problémov.

Nielen v Bratislave pritom v tom čase existovalo silné ochranárske hnutie pôsobiace pod hlavičkou Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny (SZOPK).

Katastrofálny stav životného prostredia

Ochranári zachraňovali rozpadajúce sa kultúrne a technické pamiatky, brigádovali na dreveniciach, udržiavali mestskú zeleň či organizovali tábory. Medzi širšou verejnosťou sa v roku 1987 zviditeľnili kritickým dokumentom Bratislava/nahlas," povedala historička s tým, že v materiáli ochranári zhromaždili údaje o katastrofálnom stave životného prostredia hlavného mesta a požadovali nápravu. Štátna moc sa však snažila tieto informácie popierať a cenzurovať.

Odvaha, pracovitosť a organizačné schopnosti ochranárov sa podľa Čížovej nestratili ani vo „víre" revolúcie. „Novovzniknutej Verejnosti proti násiliu (VPN) dali k dispozícii svoje priestory na dnešnej Mariánskej (vtedajšej Markušovej) ulici v Bratislave. Z bratislavského ochranárskeho sekretariátu sa stala telefónna ústredňa, tlačiareň a koordinačné centrum," zdôraznila s tým, že mimoriadne dôležité bolo, že k dispozícii mali aj rozmnožovací stroj – tzv. cyklostyl.

Kopírovanie vyhlásení bolo prejavom odvahy

V tom čase to bola veľká vzácnosť, rovnako ako prvé xeroxy. Za použitie takého stroja bola v podnikoch a organizáciách vždy zodpovedná konkrétna osoba a v chaose tých dní nikto nevedel s istotou, či sa celá situácia nezvrtne do násilia a prenasledovania," vysvetlila historička.


Doplnila, že kopírovanie a distribúcia revolučných vyhlásení VPN či Občianskeho fóra bolo vtedy naozaj prejavom odvahy. Sekretariát podľa Čížovej zavalili stovky listov a otázok od ľudí z celého Slovenska. „Zisťovali, ako robiť štrajk či zakladať skupiny VPN v podnikoch. Neskôr sa Koordinačné centrum VPN presunulo do Mozartovho domu na dnešnej Ventúrskej ulici," uviedla.

Úsilie "neviditeľných ľudí"

Historička zároveň pripomína, že aj mnohí z výrazných predstaviteľov VPN sa pred Novembrom 1989 angažovali práve v ochranárskom hnutí. Cituje pritom prejav ochranára a budúceho poslanca Mikuláša Hubu z 24. novembra 1989: „To, ako bola zdevastovaná slovenská príroda, krajina, za posledné dve desaťročia, priam vyráža dych. O čo bolo menej slobody skutočnej, o to bolo viac slobody drancovania," vyhlásil.


Na príklade ochranárskych dobrovoľníkov sa podľa Čížovej tiež dá ilustrovať úsilie „neviditeľných ľudí“, ktorí síce nestáli na tribúnach, no v pozadí spravili veľa práce, bez ktorej by sa revolúcia nedala uskutočniť. „Ochranári boli v Novembri 1989 silnou a rešpektovanou spoločenskou silou, ktorá si už dávno pred Nežnou revolúciou získala dôveru mnohých ľudí," dodala historička.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie