• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Na dištančnú výučbu prechádzajú základné umelecké školy či krúžky, platí aj zákaz miešania tried (video)

Na dištančnú výučbu prechádzajú základné umelecké školy či krúžky, platí aj zákaz miešania tried (video)

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) na piatkovom tlačovom brífingu uviedol, že chce, aby školy fungovali čo najbezpečnejšie. Predstavené opatrenia majú platiť pre budúci týždeň s tým, že budú sledovať vývoj situácie.

Na dištančnú výučbu prechádzajú základné umelecké školy (ZUŠ), centrá voľného času (CVČ), jazykové školy, všetky mimoškolské aktivity a krúžky.

Otvorené budú naďalej materské, základné, stredné a špeciálne školy a špeciálne výchovné zariadenia, ako aj poradne pre individuálnu prácu so žiakom. Posledný deň vyučovania bude 17. decembra.

Vyplýva to z opatrení Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Na školách sa tiež opätovne zaviedli rúška. Podľa zverejnenej vyhlášky ÚVZ majú výnimku z povinnosti nosiť rúško len deti do šesť rokov, deti v materskej škole či deti s poruchami autistického spektra.

Triedy sa nesmú miešať

Ministerstvo zároveň vydalo prísny zákaz miešania tried. Platiť to má nielen pri hodine telesnej výchovy, ale aj pri iných hodinách. Školy musia tiež zaistiť v čo najväčšej možnej miere oddelené stravovanie v jedálňach v oddelených časoch.

Jedálne a internáty budú otvorené pre tých, ktorí sú na prezenčnom vzdelávaní. Na vstup do internátu však bude potrebný režim OTP (očkovaní, testovaní, prekonané ochorenie).

Najviac zaočkovaných má Dunajská Streda

Ministerstvo školstva konštatovalo, že zaočkovanosť v školstve stúpla na 71 percent. Najvyššiu evidujú v okresoch Dunajská Streda (81 percent), Bratislava (77 percent), Prešov (76 percent), Šaľa a Košice (75 percent).


Naopak najmenšia je v okresoch Kysucké Nové Mesto (55 percent), Detva (60 percent), Čadca, Svidník a Poltár (61 percent). Tretiu dávku zatiaľ dostalo 11 percent zamestnancov škôl.

Na jedného zamestnanca pôjde 30 eur

Zároveň podľa zverejnenej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR je potrebný pre všetkých zamestnancov režim OTP, teda aj pre zamestnancov škôl. Platiť by to malo od pondelka. Na tento účel ministerstvo poskytne 4,38 milióna eur pre materské, základné aj stredné školy na testy, rúška, respirátory či ochranné pomôcky pre všetkých zamestnancov.


Suma je vyčíslená ako 30 eur na zamestnanca školy. Peniaze by malo dostať 2766 zriaďovateľov na 146 195 zamestnancov, medzi ktorých patria nielen učitelia, ale aj kuchári v školských jedálniach či vychovávatelia v školských kluboch detí. Doplnilo, že riaditeľ môže ako zamestnávateľ na základe zákona a tejto vyhlášky teraz predbežne zisťovať pomer zaočkovaných a prekonaných na škole, aby sa dokázal dopredu zariadiť.

Vývoj situácie sa bude sledovať

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) na piatkovom tlačovom brífingu uviedol, že chce, aby školy fungovali čo najbezpečnejšie. Predstavené opatrenia majú platiť pre budúci týždeň s tým, že budú sledovať vývoj situácie.

Minister je v úzkom spojení s ministrom zdravotníctva SR Vladimírom Lengvarským (nom. OĽANO), s hlavným hygienikom Jánom Mikasom, s jednotlivými členmi epidemiologického tímu, s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) aj s jednotlivými lídrami.


„Každý jeden týždeň, ktorým udržíme mladých ľudí v školách, je pre mňa veľmi dôležitý. Treba však povedať, že delta variant je naozaj infekčný. Od leta to opakujú všetci odborníci, že nikto sa tomu variantu nevyhne. Jediné, čo môžme urobiť, je zaočkovať sa, aby sme túto nákazu zvládli čo najlepšie,“ povedal.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie