• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Na čom je nám núdzový stav ?

Na čom je nám núdzový stav ?

Núdzový stav je potrebný určite v zdravotníctve a v zariadeniach sociálnych služieb.

Takmer jasná zhoda pri parlamentných hlasovaniach o protipandemických zákonoch, aká panovala medzi koalíciou a opozíciou vlani na jar, je nenávratne preč.

Dokonca aj na jednom z najvážnejších krokov vlády pri zavedení núdzového stavu, sa tento týždeň v parlamente koalícia s opozíciou nedokázali dohodnúť.

Z pandémie, v ktorej by mali mať silný hlas odborné autority, sa stala čistá politika a marketingový nástroj na získavanie politických bodov medzi voličmi. Politické hádky následne oslabujú dodržiavanie prijatých opatrení.

Aj bez núdzového stavu?

Parlament v utorok 12. januára 83 hlasmi zo 108 prítomných poslancov potvrdil predĺženie núdzového stavu o ďalších 40 dní. Pôvodne sa mal núdzový stav skončiť 29. decembra 2020. Nikto z opozície a ani z nezaradených poslancov rozhodnutie vlády v parlamente nepodporil.


Predsedníčka zdravotníckeho výboru parlamentu Jana Bittó Cigániková (SaS) vymenovala, že núdzový stav umožňuje napríklad objednávať testy, zdravotnícke pomôcky bez zdĺhavého procesu, riešiť personál v nemocniciach, reprofilizáciu lôžok, dávať rôzne nariadenia nemocniciam, ktoré nespadajú pod ministerstvo zdravotníctva.

Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová pre portál Webnoviny uviedla, že v prípade ukončenia núdzového stavu končia aj príkazy vydané ministrom zdravotníctva pre nemocnice a mobilné odberové miesta, ktoré boli určené ako subjekt hospodárskej mobilizácie, a tým pádom plnili pokyny ministerstva v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.

Obmedzenia len pre zdravotníctvo

Poslanec Richard Raši (Hlas-SD) pripomenul, že poslanci jeho strany navrhovali, aby predĺženie núdzového stavu schvaľoval parlament vopred a všetky rozhodnutia vlády, ktoré počas predĺženého núdzového stavu urobí, kontrasignovala prezidentka.


Podľa Rašiho koalícia ich návrh zamietla a „ústavnou väčšinou zvalcovala“. Preto sa rozhodli nezúčastniť na tomto rokovaní.


„Núdzový stav je potrebný určite v zdravotníctve a v zariadeniach sociálnych služieb. Vláda ho však zneužíva na obmedzovanie slobody prejavu a zhromažďovania sa, pretože sa bojí protestov. Priznal to aj minister zdravotníctva,“ povedal Webnovinám Raši.

Cigániková verzus Raši

Šéfka zdravotníckeho výboru hovorí, že sa bude musieť porozprávať s Rašim, pretože jeho návrh „nie je právne v poriadku“.


„Máme rozhodnutie, že neexistuje vyhlásiť núdzový stav iba na časť hospodárstva alebo iba na zdravotníctvo. Nie je to právne v poriadku. Verím, že pán Raši je príčetný a keď mu to vysvetlíme, tak sa posunie na inú úroveň,“ poznamenala Bittó Cigániková.

Poslankyňa vníma núdzový stav len ako obdobie na preklenutie novej situácie, v rámci ktorej sa udejú potrebné legislatívne zmeny. Aj v rámci koalície sú podľa nej diskusie o tom, kedy a do akej miery sa má využívať núdzový stav.


„Teraz sú nepochybne najhoršie čísla. Ak bol niekedy potrebný, tak je to teraz. Rozumiem opozícii, že sa stavia na zadné, nakoniec opozičná politika je ich práca,“ podotkla Bittó Cigániková.

Podľa nej by koalícii pomohlo, keby do rozhodovania prizvala opozíciu. „Čím väčšia je jednota v týchto ťažkých časoch, tým je pokojnejšie obyvateľstvo a lepšie sa dodržiavajú opatrenia,“ myslí si poslankyňa.

Zabitá politická kultúra podľa Rašiho

Raši hovorí, že Hlas vždy podporil rozumné a nevyhnutné návrhy vlády, ktoré slúžili na ochranu verejného zdravia a na boj s koronavírusom.


„Žiaľ, vládna koalícia, ktorá má ústavnú väčšinu, k vládnutiu opozíciu nepotrebuje. Nekomunikuje s nami, nežiada nás o rokovania o podpore ich zákonov a potom robí také veci ako zavolanie nakazených poslancov do Národnej rady SR, ktorí mohli nakaziť viacerých zamestnancov parlamentu či poslancov,“ uviedol.

Podľa Rašiho predstavitelia vládnej koalície pred voľbami hovorili o politickej kultúre a realita je taká, že „politickú kultúru úplne zabili a z parlamentu si urobili svoju slúžku“.


Dodal, že nie je normálne, aby premiér v jeden deň niečo avizoval na sociálnej sieti, na ďalší deň to schválila vláda a ešte v ten deň sa zvolal parlament, poslancom materiály poslali 45 minút pred rokovaním a žiadali podporu. Raši to nazval chaosom.

Opozícia využíva ponúknutý priestor

Podľa politológa Tomáša Koziaka sa z dôsledkov pandémie stal nástroj politického boja. „Opozícia vidí, že rastie nervozita obyvateľov z prijímaných protipandemických opatrení a aj spôsob ako komunikuje vláda, koalíciu ako celok oslabuje. Voliči to vnímajú negatívne,“ mienil Koziak.


Poukázal na to, že koalícia svojou politikou vytvára „vynikajúci priestor“ pre opozíciu, ktorá sa snaží prevziať moc napríklad aj snahou iniciovať referendum o predčasných voľbách. „To, aké prostriedky opozícia využíva, či sú v súlade so zákonom alebo morálkou, nech posúdia voliči, prípadne iné inštitúcie,“ dodal Koziak.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie