• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Muselo by sa stať niečo významné, čo by neuniesla psychika Matoviča, aby sa zbavil Sulíka

Muselo by sa stať niečo významné, čo by neuniesla psychika Matoviča, aby sa zbavil Sulíka

Zľava: Predseda vlády SR a predseda hnutia OĽANO Igor Matovič, predseda strany Sloboda a solidarita a minister hospodárstva SR Richard Sulík, podpredsedníčka vlády za hnutie OĽANO a ministerka pre investície a regionálny rozvoj SR Veronika Remišová.

Pred takmer tromi týždňami premiér Igor Matovič (OĽaNO) vyzval ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), aby do Vianoc podal demisiu, pretože nedokázal nakúpiť antigénové testy. Karanténa premiéra, ktorý bol pozitívny na koronavírus, spor so Sulíkom akoby umŕtvila. Otázkou je, či premiér dovedie svoje slová do dôsledkov a podá návrh na odvolanie Sulíka.

Testy prídu tento týždeň

Spor okolo dovozu antigénových testov sa ťahá od vlaňajšieho novembra, kedy bol rezort hospodárstva poverený touto úlohou. Ministerstvo malo pôvodne doviezť 16 miliónov testov. Neskôr sa objavil údaj o dovoze štyroch miliónov testov od kórejskej firmy SD Biosensor.

Minister Sulík koncom roka uviedol, že na Slovensko príde do 7. januára 2,6 milióna testov a rovnaký počet môže prísť znovu o dva týždne. Zmluva na dovoz je podpísaná s trnavskou firmou Eurolab Lambda. Tá už testy doviezla. Použili sa vlani pri celoplošnom testovaní.


Premiér Matovič pred časom na sociálnej sieti bez toho, aby priamo menoval Sulíka, hovoril o totálnej dvojmesačnej neschopnosti nakúpiť testy. „Len kopa výhovoriek a logický výsledok sa dostavil…. ľudia v stovkách umierajú a zdravotníci kolabujú,“ napísal premiér.

Drsné slová na adresu Sulíka sa môžu zopakovať

Predseda vlády sa najostrejšie vyjadril o ministrovi Sulíkovi pred vianočnými sviatkami, keď ho označil za „idiota“. Politológ Jozef Lenč hovorí, že premiér použil tvrdé slová nielen na adresu Sulíka, ale aj na iných poslancov SaS a koalície, keď hovoril „o stiahnutých chvostoch“ či „agentke Penty“. Podľa Lenča zatiaľ zostalo iba pri slovách, ktoré nemali reálne politické pokračovanie.


Politológ predpokladá, že aj výzva na odstúpenie Sulíka skončí zrejme podobne. „Ak by sa však situácia zhoršovala, preferencie OĽaNO ďalej klesali a SaS stúpali, tak je pravdepodobné, že Matovič opäť použije v nervovom vypätí nejaké drsné slová a Sulík sa bude tváriť, že nič neodznelo,“ povedal politológ Webnovinám.


Lenč si nateraz nemyslí, že by premiér Matovič išiel za prezidentkou aj s návrhom na odchod Sulíka z vlády. „Muselo by sa stať niečo veľmi významné, že by to neuniesla psychika premiéra, aby urobil takýto krok,“ zhodnotil.

Kto dlhšie vydrží?

Úrad vlády na otázku portálu Webnovny, či premiér podá prezidentke Zuzane Čaputovej návrh na odvolanie Sulíka z funkcie ministra, neodpovedal. Ani samotný premiér Matovič na SMS správu nereagoval.


Minister Sulík sa zatiaľ k vyjadreniam Matoviča stavia pragmaticky. Už po predvianočnej výzve premiéra SaS reagovala, že Sulík demisiu nepodá a že strana chce pokračovať v koalícii. Nevedno, či sa Sulík a SaS pri ďalšom útoku premiéra znovu zachovajú tak, ako by nič nepočuli.


Lenč si nevie predstaviť, čo by sa muselo odohrať, aby Sulík z vlády odišiel sám. Podľa politológa u Sulíka zatiaľ prevažuje záujem robiť reformy v rezorte hospodárstva, resp. „stále sa bojí biľagu“, ktorý zostal na ňom a SaS pri rozpade vlády Ivety Radičovej.

Premiér v žiari reflektorov

Politickou výzvou roka zrejme bude, kto vydrží vo vláde dlhšie. Či to bude premiér Matovič alebo minister Sulík. Lenč si myslí, že „skôr“ Sulík. Politológ však nevidí ani cestu, prečo by mal z vlády odísť Matovič.

„Je to o tom, že na premiéra svietia reflektory. On so svojimi statusmi na sociálnej sieti určuje, čo si budú ľudia myslieť a o čom budú rozprávať,“ usúdil Lenč. Dodal, že táto časť osobnosti Matoviča mu nedovolí, aby si povedal, že „nechávam vám tu OĽaNO, idem k Pavlínke, idem stavať krb a montovať kuchyňu“.


Sociológ Václav Hřích predpokladá, že väčšiu šancu zostať vo funkcii má premiér Matovič ako minister Sulík. Zdôvodnil to tým, že odvolanie ministra má v rukách samotný premiér. Zatiaľ čo odvolanie premiéra by musel odhlasovať parlament, čo je nepriechodné.


Ďalšia možnosť je, že by sa sám Matovič rozhodol odstúpiť. „Zrejme to bude o pretrvávajúcom ‚talianskom vzťahu‘ obidvoch politikov a až čas ukáže, ako sa to vyvrbí,“ dodal Hřích.

Situácia je napätá, ale Mesežnikov verí, že vládna koalícia vydrží do ďalších volieb

Matovičova vláda rozviazala ruky polícii, s politickou kultúrou sa však nikam nepohla

Smer nielenže môže prežiť, ale má ambíciu vrátiť sa do vlády

Matovič by mal odísť najneskôr v januári a nahradiť by ho mal súčasný minister obrany Jaroslav Naď

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie