• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Motoristi si siahnu pri tankovaní hlbšie do vrecka, analytička predpokladá nárast cien pohonných látok

Motoristi si siahnu pri tankovaní hlbšie do vrecka, analytička predpokladá nárast cien pohonných látok

„Zdražovanie ropy je dané hlavne tým, že po pandémii došlo k ekonomickému oživeniu, k väčšej mobilite ľudí a spolu s dovolenkovou sezónou sa vrátila aj chuť cestovať.

Ceny pohonných látok by mali v nasledujúcich dňoch mierne vzrásť.

Na základe vývoja svetových cien ropy to predpokladá analytička 365.bank Jana Glasová.

„Vzhľadom na aktuálny vývoj na ropnom trhu ale predpokladáme, že ceny na pumpách by v ďalšom týždni mohli aj mierne vzrásť,“ povedala pre agentúru SITA.

Zdražovanie je citeľné

Podobne ako predminulý týždeň, tak aj počas minulého týždňa ceny na našich pumpách mierne rástli. V 36. tohtoročnom týždni vzrástli ceny 95-oktánového benzínu o 0,1 % na priemernú úroveň 1,419 eur za liter.


Ceny 98-oktánového benzínu sa zvýšili výraznejšie, a to o 0,7 % na hodnotu 1,617 eur za liter. Ceny nafty vzrástli tiež len veľmi mierne, a to o 0,2 % na hodnotu 1,270 eur za liter.

Zdražovanie pohonných látok na našich pumpách je od začiatku tohto roka citeľné. Benzín 95 je drahší ako vlani o zhruba 23 % a benzín 98 o 20 %. Drahšia ako pred rokom je aj nafta, a to až o 24 %.

Americké zásoby ropy sú nízke

„Zdražovanie ropy je dané hlavne tým, že po pandémii došlo k ekonomickému oživeniu, k väčšej mobilite ľudí a spolu s dovolenkovou sezónou sa vrátila aj chuť cestovať. Dopyt po rope teda rástol,“ podotkla Glasová.

Na začiatku augusta začali ceny na ropnom trhu postupne klesať a približovali sa aj k hladine 66 amerických dolárov za barel. Koncom augusta ale už ropa opäť zamierila nahor. Minulý týždeň čierne zlato začínalo na hodnote okolo 73 dolárov a v závere týždňa atakovalo už aj 76 dolárovú hranicu.


„Pod zdražovanie ropy sa podpísali hlavne správy o poklese zásob v USA, ku ktorému došlo už šiesty týždeň po sebe. Americké zásoby ropy sú tak najnižšie za posledné dva roky. Ruku k dielu pridali aj obavy z ďalšieho hurikánu, ktorý by mohol zasiahnuť Mexický záliv,“ vysvetlila Glasová.

Obavy z nárastu infikovaných

Brzdiaco na ceny ropy pôsobia podľa nej obavy z narastajúceho počtu infikovaných novým delta variantom, čo zvyšuje neistotu ďalšieho vývoja dopytu po rope. „Cenový rast spomaľuje aj vyhlásenie Číny, ktorá uviedla, že chce znížiť ceny ropy a preto uvoľní ropu zo svojich strategických rezerv,“ dodala Glasová.


Analytička očakáva, že zhoršujúca sa pandemická situácia bude ropu ovplyvňovať ešte výraznejšie s príchodom jesenných mesiacov. Riziko opätovného poklesu dopytu totiž narastá.


„Okrem toho platí, že letná dovolenková sezóna končí a s ňou aj motoristická sezóna. Toto všetko by malo pôsobiť skôr brzdiaco na ceny ropy,“ konštatovala Glasová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie