• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Motoristi môžu začať využívať úsek rýchlostnej cesty R2 Mýtna - Lovinobaňa, Tomášovce. Stavba sa predĺžila aj predražila (video)

Motoristi môžu začať využívať úsek rýchlostnej cesty R2 Mýtna - Lovinobaňa, Tomášovce. Stavba sa predĺžila aj predražila (video)

Nový úsek rýchlostnej cesty R2 Mýtna - Lovinobaňa, Tomášovce.

Motoristi môžu na juhu stredného Slovenska využívať nový úsek rýchlostnej cesty R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce v dĺžke 13,5 kilometra.

Národná diaľničná spoločnosť, a. s., (NDS) ho otvorila v pondelok popoludní, výstavba trvala takmer tri a pol roka, pričom pôvodne mal byť úsek dokončený v lete minulého roka.

Zmluvná cena prác, trvajúcich od augusta 2019, sa z pôvodnej vysúťaženej sumy takmer 128 miliónov eur postupne zvýšila doteraz na skoro 137 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty. Diaľničiari výstavbu rýchlocesty v Novohrade financovali zo zdrojov štátneho rozpočtu.

Otvorenie sa oneskorilo o rok a pol

„Meškáme takmer rok a pol s otvorením. Dôvody sú hlavne tie, že došlo k zmene projektového riešenia alebo projektu pri prekládke inžinierskych sietí,” povedal na otvorení rýchlocesty dočasne poverený minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina). Podľa neho na zdržanie mala vplyv aj pandémia covidu a nedostatok pracovníkov, upozornil aj na výrazný rast cien stavebných materiálov.

„Pripravili sme na ministerstve jasnú metodiku ako budeme kompenzovať časť nákladov aj v súvislosti s touto stavbou v kontexte rastu cien stavebných materiálov,” dodal Doležal.

Zvýši sa bezpečnosť v oblasti


Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ NDS Vladimír Jacko očakáva, že rýchlocesta zvýši bezpečnosť v tejto oblasti. „Verím, že prispeje aj k bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky,” poznamenal šéf diaľničiarov.


Zhotoviteľom stavby R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce je združenie stavebných spoločností Metrostav, a. s., Praha, Hochtief SK, s.r.o., Bratislava a Hochtief CZ, a. s., Praha.

Súčasťou úseku je jedenásť mostov v celkovej dĺžke takmer 1 700 metrov, ako aj šesť protihlukových stien dlhých spolu necelých 3 900 metrov. Stavba rýchlocesty zahŕňa zhruba 150 objektov a tiež 24,5-tisíca metrov oplotenia.

Myslieť museli aj na zver

Trasa R2 vedie údolím Krivánskeho potoka, v súbehu so železničnou traťou Zvolen – Fiľakovo a cestou prvej triedy I/16, obchádza obec Mýtna z juhozápadu. Rýchlocesta vedie nad cestou I/16 a železničnou traťou, vchádza do katastra obce Divín, kde pokračuje v úzkom páse na úpätí pahorkov Divínskeho hája.

Je to jediné miesto s akceptovateľným vplyvom na životné prostredie, pre umiestenie stavby bolo nutné vybudovať objekty vhodné pre migráciu zveri. Trasa pokračuje severovýchodne od obce Podrečany v súbehu s cestou I/16 až do konca úseku, kde vo vzájomnom krížení vytvárajú dočasné prepojenie – úrovňovú stykovú križovatku s cestou I/16.

Trasa raz bude súvislá


Po dokončení susedného rozostavaného úseku R2 Kriváň – Mýtna povedie súvislá trasa rýchlocesty od Zvolena po Tomášovce v dĺžke takmer 41 kilometrov.


Spomínaný úsek je technický náročný, vo výstavbe je od jari 2020 a jeho súčasťou bude najdlhšia slovenská mostná estakáda s viac ako štyrmi kilometrami. Podľa plánov mali túto stavbu dokončiť v marci 2024, ale pravdepodobne to bude až v roku 2025.


Súvisí to s oveľa väčším objemom skládky odpadu na trase rýchlocesty oproti predpokladom, ako aj so zdržaniami pri vydaní povolení. Úsek R2 Zvolen, východ – Pstruša odovzdali do prevádzky v roku 2017 a úsek Pstruša – Kriváň v roku 2015.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie