• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Motoristi by mali začať jazdiť po časti rýchlostnej cesty R7 a diaľnice D4 na prelome marca a apríla

Motoristi by mali začať jazdiť po časti rýchlostnej cesty R7 a diaľnice D4 na prelome marca a apríla

Na odovzdanie úseku R7 podľa ministra dopravy už netrpezlivo čakajú všetky okolité obce a obyvatelia dochádzajúci do Bratislavy.

Motoristi by mali začať jazdiť po časti rýchlostnej cesty R7 a diaľnice D4 v okolí Bratislavy v dĺžke takmer 30 kilometrov na prelome marca a apríla.

Spoločnosť D4R7 Construction, s. r. o., hlavný zhotoviteľ stavby D4 a R7 v rámci PPP projektu v celkovej dĺžke 59 kilometrov, plánuje najprv sprevádzkovať úsek R7 od Šamorína po Ketelec, kde je križovatka R7 a D4, a odtiaľ krátky úsek D4 po Rovinku.

Onedlho potom chce odovzdať do užívania aj časť R7 medzi Šamorínom a Holicami pri Dunajskej Strede.


S postupom prác sa vo štvrtok počas posledného kontrolného dňa pred voľbami oboznámil minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd).

Predpokladané dátumy prevádzky

Zástupca zhotoviteľa Jorge Sanz Bravo informoval, že úsek D4 od Ketelca po Ivanku pri Dunaji a bratislavskú Raču predpokladajú odovzdať do prevádzky ešte do konca tohto roka, časť D4 od Ketelca po Jarovce, vrátane dunajského súmostia, ako aj zvyšný úsek R7 medzi Ketelcom a Prievozom v hlavnom meste v priebehu roka 2021.


Práce na časti D4 pri Jarovciach sú pozastavené do vyriešenia situácie so stabilitou násypu, kde boli použité sporné stavebné materiály.


Zhotoviteľ má do apríla preukázať, že neporušil predpisy, inak by ho musel vybudovať nanovo, nepredpokladá však, že by sa to stalo.

Časť R7 sa neodovzdá pred voľbami

Na odovzdanie úseku R7 podľa ministra dopravy už netrpezlivo čakajú všetky okolité obce a obyvatelia dochádzajúci do Bratislavy.


„Vzápätí na to sa môže odovzdať úsek R7 aj od Holíc, kde sa dorába kruhová križovatka. Je to robené v predstihu, v dobrom tempe. Musím pochváliť dodávateľa, že stavbu zvládol, pretože termín odovzdania celej stavby je ku koncu roka,“ povedal Érsek na R7 neďaleko Šamorína.


Minister poznamenal, že to pomôže vodičom, keďže v máji bude pokračovať obnova Vinohradníckej ulice, tzv. opileckej, prístupovej komunikácie do hlavného mesta.


Érsek nemal záujem o to, aby časť R7 odovzdali do prevádzky predčasne ešte pred voľbami koncom februára.


„Treba ešte technicky prebrať cestu, všetky objekty. A potom to môže ísť do predčasného užívania. Táto cesta zatiaľ nebude spoplatnená, je to dobrý signál pre vodičov,“ povedal Érsek.

Na otvorenie chýbajú posledné povolenia

Dokončovacie práce pozdĺž skoro celej R7 budú podľa zhotoviteľa onedlho hotové. K odovzdaniu časti R7 medzi Ketelcom, Šamorínom a Holicami v dĺžke vyše 25 kilometrov a časti D4 Ketelec – Rovinka v dĺžke 4,5 kilometra, vrátane 22 mostov a križovatiek Rovinka, Dunajská Lužná a Šamorín, ostáva dokončiť kolaudáciu.


„Práce medzi križovatkami Ketelec a obcami Rovinka a Holice sú takmer ukončené a vodičom sa odovzdajú o niekoľko týždňov. Aby sme ich mohli otvoriť, musíme ešte dokončiť administratívne práce. Akonáhle sa nám podarí získať posledné povolenia, ľudia okamžite pocítia lepšiu úroveň dopravy,“ informoval generálny riaditeľ D4R7 Construction Juan José Bregel.

Postupne sa budú otvárať všetky objekty

Spoločnosť D4R7 Construction tvoria stavebné firmy – španielska Ferrovial Agroman a rakúsky Porr AG. Koncesionárom projektu D4 a R7 je spoločnosť Zero Bypass Limited (Obchvat Nula) na čele so španielskou spoločnosťou Cintra. Úseky D4 a R7 po dokončení bude prevádzkovať tridsať rokov, náklady na výstavbu úsekov D4 a R7 dosahujú zhruba jednu miliardu eur.


Manažér Ferrovial Agroman pre Slovensko Jorge Sanz Bravo uviedol, že po otvorení úsekov R7 sa sústredia na práce na D4 spolu s mostnými objektmi.


„Aj počas tohto a začiatkom budúceho roka sa budú postupne otvárať všetky ďalšie objekty,“ poznamenal. Zvyšný úsek R7 od Ketelca po Prievoz by mal byť podľa plánu hotový v polovici budúceho roka, ale výstavbu chcú urýchliť, aby ho mohli odovzdať už začiatkom roka 2021.

Problémový násyp na D4 pri Jarovciach

„Štátna stavebná inšpekcia vydala v januári rozhodnutie, koncesionár má 90 dní na odstránenie závad,“ povedal Érsek v spojitosti so stavom násypu na D4 pri Jarovciach.


Krajným riešením môže byť podľa neho sanácia násypu. „Trváme na tom, že pri výstavbe diaľnic musia byť dodržané technické, ale aj ekologické parametre. Koncesionár má ešte približne dva mesiace na to, aby v súlade so zákonom predložil dokumenty, ktoré preukážu, že pri stavbe neboli porušené verejné záujmy,“ uviedol minister dopravy.


Zástupca zhotoviteľa poznamenal, že zhromažďujú všetky potrebné informácie. „Spolupracujeme s ministerstvom na spoločnom riešení a posudzovaní materiálov. Všetci dodávatelia, od ktorých sme odkupovali materiál, ktorý sme použili na stavenisku, mali všetky potrebné certifikáty a povolenia na distribúciu a predaj materiálu,“ povedal Sanz Bravo.


Zdôraznil, že úseky D4 a R7 budú prevádzkovať tridsať rokov, preto ich chcú odovzdať v čo najlepšom stave. Na otázku, ako dlho by im to trvalo keby museli násyp na D4 znovu vybudovať odvetil, že to nepredpokladá.


„Nemyslím si, že sa to stane. Nie je to hlavný násyp, trvalo by to niekoľko mesiacov a nemalo by to mať žiadny vplyv na otvorenie úsekov,“ dodal zástupca zhotoviteľa.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie