• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Moratórium na prieskumy sa začne 48 hodín predo dňom konania volieb, pribudli aj ďalšie noviny

Moratórium na prieskumy sa začne 48 hodín predo dňom konania volieb, pribudli aj ďalšie noviny

Obce dostanú novú povinnosť zabezpečiť internetové pripojenie vo všetkých volebných miestnostiach.

2.12.2021 (Webnoviny.sk) - Moratórium pre vedenie volebnej kampane a uverejňovanie prieskumov verejnej mienky sa zjednotí na 48 hodín predo dňom konania volieb. Prieskumy nie je možné zverejňovať ani v deň volieb až do skončenia hlasovania.

Vyplýva to z novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Za prijatie novely hlasovalo 91 poslancov zo 145 prítomných.

Napríklad v parlamentných voľbách v roku 2020 bolo volebné moratórium na prieskumy dva týždne. Prijatá novela určuje aj podmienky, za ktorých je možné v deň volieb robiť takzvaný exit poll. Ten je možné uskutočniť len s voličmi, ktorí opustili volebnú miestnosť, a to tak, aby nemohlo dôjsť k ovplyvňovaniu voličov alebo narušovaniu priebehu hlasovania.

Odmeny pre členov volebných komisií

Novela zjednocuje nárok na odmenu členov volebných komisií všetkých stupňov tak, aby členovia každej komisie mali nárok na odmenu. Doteraz ho nemali členovia obvodných volebných komisií, volebných komisií samosprávneho kraja pri voľbách do samosprávnych krajov a tiež členovia okresných volebných komisií v komunálnych voľbách. Chýbajúca odmena spôsobovala problémy pri organizačnom zabezpečení volieb, pretože chýbali členovia komisií.

Volebné komisie všetkých stupňov budú zasielať zápisnice o výsledku volieb elektronicky. Písomné vyhotovenie podpísané členmi volebnej komisie sa doručí obci, úradu samosprávneho kraja v určenej lehote až po voľbách.

Obce tiež dostanú novú povinnosť zabezpečiť internetové pripojenie vo všetkých volebných miestnostiach.

Strany môžu na kampaň minúť len určitú sumu

Politická strana, ktorá vedie volebnú kampaň v župných a komunálnych voľbách, ktoré sa konajú v rovnaký deň a v rovnakom čase, môže na ňu vynaložiť najviac 1,5 milióna eur. V župných a komunálnych voľbách, ktoré sa nekonajú v rovnaký deň a v rovnakom čase, môže politická strana vynaložiť na kampaň najviac 750-tisíc eur.

Podľa rezortu vnútra jednoročná subjektívna lehota na uloženie pokuty za porušenie zákona o volebnej kampani v niektorých prípadoch nepostačuje na riadne prešetrenie veci a vydanie právoplatného rozhodnutia o uložení pokuty v správnom konaní. V novele sa preto predlžuje subjektívna lehota na uloženie sankcie z jedného roka na tri roky a objektívna lehota sa predlžuje z troch rokov na päť.

Nezávislí kandidáti sú späť

Banky budú mať povinnosť na požiadanie politickej strany alebo kandidáta zriadiť im takzvaný transparentný účet, na ktorom sa nepretržite zobrazujú informácie tretím osobám. Novela tým reaguje na situácie, keď niektorým kandidátom v komunálnych voľbách banka odmietla takýto účet zriadiť.

Poslanci Ondrej Dostál (klub SaS) a Milan Vetrák (OĽaNO) presadili, aby sa opätovne zaviedlo pomenovanie nezávislý kandidát. Toto pomenovanie podľa poslancov vystihuje, že kandidát kandiduje vo voľbách nezávisle od politickej strany, ktorá predkladá svoju kandidátnu listinu. Pomenovanie kandidát bez politickej príslušnosti, ktoré bolo zavedené zákonom z roku 2019, je podľa poslancov zavádzajúce a mätúce.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie