• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Mojím snom je objaviť potopenú rímsku loď

Mojím snom je objaviť potopenú rímsku loď

Mnohí zo zamestnancov Amazonu v Seredi majú netypické záujmy alebo zaujímavé hobby.

26.4.2022 (Webnoviny.sk) - Róbert Daňo v seredskom Amazone začal pracovať tesne pred pandémiou v novembri 2019 na pozícii procesora. Predtým sa roky venoval pamiatkovej obnove a príprave projektov s tým súvisiacich a vášeň pre túto oblasť mu zostala doteraz. ,,Práca v Amazone je v tomto porovnaní mimoriadne ukľudňujúca, lebo potápanie sa v riekach je dosť adrenalínový šport. Nevidíte poriadne kde ste a pracujete v prúde, ktorý má 30-40 kilometrov za hodinu, čo spôsobuje, že sa cítite ako červík na rybárskom háčiku," vysvetľuje s nadsádzkou pán Róbert. S úsmevom hovorí, že jeho manželka, ktorá pracuje v Slovenskej akadémii vied s kolegyňou založila "podvodnú archeológiu", čiže hľadanie pamiatok, ktoré nám boli ukryté. On je ako člen tímu na pozícii technického potápača.

Tak ako v Amazone, aj táto práca je o tímovosti

Tím má dva projekty. Jeden sa venuje toku Váhu v úseku medzi Hlohovcom a Šaľou s ťažiskom na Sereď a ide o vyhľadávanie, dokumentáciu a výskum všetkých stavieb, ktoré súviseli s riekou – ako napríklad mostné stavby, ktoré sú napríklad v seredskej oblasti doložené od 12. storočia. Existovali však iba v písomných dokumentoch a nikto ich nikdy nevidel. Podľa slov Róberta Daňa začínali s úvahou koľko toho asi bude, ale nakoniec "sme sami zostali s otvorenými očami pozerať, koľko toho ostalo," dodáva.

Druhou je oblasť Dunaja v obci Iža, kde chceli vedieť ako prebiehala komunikácia medzi pevnosťou a hraničnou oblasťou vtedajšej Rímskej ríše. Začali preto hľadať zvyšky riečneho rímskeho prístavu na slovenskej strane Dunaja, ktoré sa podarilo nájsť minulý rok v lete. "Dosiaľ bolo odhalených 5 pilierov, ktoré sa veľmi nelíšia od známych rímskych mostov. Je to prvý most nájdený na hranici rímskeho impéria, nález minimálne európskeho významu," hovorí hrdo. Nezabúda však dodať, že v pestovaní tohto hobby mu napomáha aj zmenová prevádzka v Amazone a možnosť narábať tak so svojou pracovnou dobou.

Ako teda vyzerá podvodný archeologický výskum?

Základom je využitie sonarovej techniky, ktorou sa sníma dno. Tieto výsledky následne konzultujú geofyzici s archeológmi. "Ponoriť sa do mora a ponoriť sa do riečnej vody je strašný rozdiel. V mori je voda viac-menej stojatá, rieka je tečúca, a je to ako keby ste stáli počas splachovania v splachovacom záchode. Výhľad v mori je skoro ako na súši, rieka je ako ponor do kapučína, v ktorom sa snažíte niečo vidieť. Pri ponoroch je niekedy viditeľnosť len 30 – 40 centimetrov," odhaľuje realitu svojej záľuby pán Robert. O ponory sa starajú dobrovoľní potápači ako napríklad profesionálny hasič-záchranár alebo potápači z poriečnej polície policajného zboru. Na jedného potápača pripadajú štyria až piati ľudia, ktorí ho istia na súši alebo lodi.

Niekedy táto práca prináša aj predčasné nadšenie alebo úsmevné príhody. "Už sa nám stalo, že sme odoberali vzorky driev, ktoré sa posielajú dendrológom, ktorí na základe letokruhov vedia zaradiť obdobie, kedy bol strom odpílený a na základe toho aj obdobie, kedy ho stavebne použili. Pamätám si, ako skrotili naše nadšenie z jedného nálezu, keďže v skutočnosti šlo o 30 rokov staré rybárske mólo," spomína si pán Róbert. Vzápätí ale dodáva, že aj negatívny výsledok je výsledok, pretože vás posunie niekam ďalej. "Kolegovi sa tiež stalo, že sa pred ním v hĺbke asi metra  a pol objavila chladnička, čo len poukazuje na to, akí nezodpovední sme v narábaní s odpadom. Ale môže vás minúť aj odlomený konár a vtedy už môže ísť aj o ohrozenie zdravia", poukazuje na úskalia svojej vášne. A má nejakú métu, ktorú by chcel v tejto oblasti dosiahnuť? "Rád by som našiel potopenú rímsku loď - ideálne s nejakým zaujímavým nákladom," uzatvára Róbert Daňo.

O spoločnosti Amazon:

  • Amazon je lídrom v oblasti technológií a inovácií. Prevádzkuje najväčšiu e-commerce platformu, ktorá umožňuje podnikateľom predávať svoj tovar do celého sveta.
  • Činnosť Amazonu stojí na štyroch základných pilieroch: orientuje sa na zákazníkov, nie na konkurenciu, investuje do rozvoja technologických inovácií, plánuje v dlhodobom horizonte a zameriava sa na funkčnú a prevádzkovú dokonalosť.
  • Medzi globálne využívané produkty a služby sa radí Amazon Prime, Amazon Music, Fulfillment by Amazon, AWS, čítačky Kindle, telefón a tablety Fire, Fire TV alebo Amazon Echo. Amazon je tiež priekopníkom recenzií od zákazníkov, personalizovaných odporúčaní a funkcie 1-Click shopping.
  • Projektom Kindlotéka podporuje Amazon záujem o čítanie kníh naprieč generáciami. Tlačené knihy ako aj elektronické čítačky Kindle umiestňuje do škôl, detských domovov i verejných knižníc.
  • Spoločnosť Amazon zamestnáva na Slovensku viac ako 3 000 zamestnancov na plný úväzok.

Novinky zo sveta Amazonu nájdete na sociálnych sieťach Twitter, Instagram a na press portáli spoločnosti.

Informačný servis

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie