• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Modrá koalícia nevznikne, ľudia okolo Mikuláša Dzurindu plánujú zber podpisov pre novú stranu

Modrá koalícia nevznikne, ľudia okolo Mikuláša Dzurindu plánujú zber podpisov pre novú stranu

Zber podpisov pre novú politickú stranu Modrí - Európske Slovensko ohlásia na Ministerstve vnútra v najbližších dňoch.

6.3.2023 (SITA.sk) - Modrá koalícia nevznikne, ľudia okolo Mikuláša Dzurindu plánujú založiť novú politickú stranu Modrí - Európske Slovensko.

Zber podpisov pre vznik novej strany plánujú v najbližších dňoch ohlásiť na Ministerstve vnútra SR.

Prečo Dzurinda „vycúval“ z projektu Modrej koalície? Päť percent za pol roka bolo zrejme nedosiahnuteľných

Expremiér Mikuláš Dzurinda svojím odchodom z Modrej koalície pravdepodobne usúdil, že pol roka na to, aby zo súčasných dvoch percent, ktorými strana v prieskumoch disponuje, „sa vyšplhal“ minimálne k päťpercentnej hranici, je príliš krátka doba na to, aby to bolo možné. Pre agentúru SITA to uviedol politológ Tomáš Koziak.


„Pokus to bol zaujímavý. Dve percentá pre politický subjekt, ktorý nepredstavil ľudí, ani program a objavil sa tam len Mikuláš Dzurinda s nejakým zámerom, vyzeralo nádejne. Aby sme tú nádej mohli premeniť na reálny politický výsledok v podobe troch až piatich percent, je treba veľa politickej práce, ako napríklad postavenie programu či nájdenie osobností, ktoré je potrebné dostať do médií,“ myslí si Koziak.


Ako ďalej Koziak tvrdí, od avizovania vzniku Modrej koalície sa neurobilo absolútne nič. „Voľby sa blížia skutočne ohromne rýchlo a pokiaľ by sme sa bavili o júnovom termíne, tak to môžu zabaliť rovno. V prípade septembrového termínu majú tri mesiace navyše, ale aj tak je to ohromne krátka doba na to, aby niečo také vybudovali,“ tvrdí politológ.

Dzurinda vie veľmi dobre čítať politiku

Dzurinda podľa Koziaka mohol uvažovať nad tým, že to aspoň skúsia a uvidia, či začnú naberať voličov a či sa podarí dojednať vstup významných osobností do strany. „Mikuláš Dzurinda je človek, ktorý vie veľmi dobre čítať politiku. Je to starý politický matador, ktorý má reálny odhad, ako politická práca funguje. Veď bol šéfom politickej strany,“ dodal.


Politológ zároveň tvrdí, že aj z relatívne neznámych ľudí sa môžu stať politickí lídri, ktorí by dokázali osloviť časť voličov.


„Toto bol prípad Andreja Kisku. Mohol byť za ním zaujímavý príbeh, ktorý marketéri dokázali pretaviť do úspešnej kandidátky na prezidenta. Jeho kampaň trvala dva roky a bola mimoriadne intenzívna. Avšak pol roka na to, aby sme postavili politický projekt, ktorý by bol v parlamentných voľbách úspešný, je skôr vo sfére prianí a snov, než vo sfére politickej reality,“ myslí si Koziak.

Projekt Modrej koalície

Dodal, že v prípade riadnych volieb vo februári 2024 by takýto projekt mal šancu na úspech. „Viem si predstaviť, že by bolo dosť času na postavenie programu, aj na nájdenie osobnosti, ktoré by to dokázali zaujímavým spôsobom zastrešiť,“ uviedol Koziak.


Zároveň si nemyslí, že existuje politická strana, do ktorej by expremiér Dzurinda chcel vstúpiť. Dodal, že aj preto začal s projektom Modrej koalície. „Nenašiel priestor pre samého seba a nevidím dôvod, aj z osobného hľadiska v prípade Dzurindu, aby vstupoval do nejakej z už existujúcich politických strán len preto, aby sa opäť dostal do parlamentu,“ tvrdí Tomáš Koziak.


Podotkol, že Dzurinda v politike už dosiahol všetko, keďže bol premiérom a z hľadiska popularity bol na politickom výslní. „Nemyslím si, že to, aby sa z neho stal radový poslanec, by on osobne potreboval ku šťastiu,“ uzavrel.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie