• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Modernizácia trate Hronský Beňadik - Nová Baňa má skrátiť cestovný čas o päť minút

Modernizácia trate Hronský Beňadik - Nová Baňa má skrátiť cestovný čas o päť minút

Trať je na konci životnosti. Modernizácia skráti cestovný čas o 5 minút na 9 minút, zníži náklady na údržbu a zvýši bezpečnosť.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) plánujú modernizovať jednokoľajnú desaťkilometrovú trať z Hronského Beňadika do Novej Bane za 42,8 milióna eur. Ide o súčasť významného železničného spojenia Bratislavy so Zvolenom a s Banskou Bystricou v rámci transeurópskej dopravnej siete.

Trať je na konci životnosti

Podľa Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) zrýchlenie spojenia je relevantný cieľ, cestovanie sa skráti o 35 percent „Trať je na konci životnosti. Modernizácia skráti cestovný čas o 5 minút na 9 minút, zníži náklady na údržbu a zvýši bezpečnosť,“ informoval na sociálnej sieti ÚHP.

Vlaky už nebudú musieť pre zlý technický stav spomaľovať na niektorých úsekoch na 30 kilometrov za hodinu, ale prejdú celý úsek rýchlosťou 80 kilometrov za hodinu, na ktorú je trať prispôsobená.

„Projekt je pravdepodobne spoločensky návratný, no pre metodické chyby v štúdii to nevieme ukázať. Napríklad nie je jasný výpočet investičných a prevádzkových výdavkov pred a po modernizácii a ráta sa s časovou úsporou aj na úsekoch mimo modernizácie, čo nie je správne,“ upozornila inštitúcia.

Návratnosť projektu a aktualizácia štúdie


ÚHP odporúča pokračovať v príprave modernizácie trate Hronský Beňadik – Nová Baňa, no pred vyhlásením verejného obstarávania treba preukázať návratnosť projektu aktualizáciou štúdie, ktorá je chybná.


Od ŽSR jednu poriadnu analytici nedávno videli, kvalitne spracovanú internými kapacitami, keď hodnotili modernizáciu trate z Devínskej Novej Vsi do Rakúska.

Podľa ÚHP tiež treba preveriť možnosť obnovenia výhybne Tekovská Breznica, je mimo prevádzky a ŽSR chcú odstrániť koľajisko. „Jej obnova by zvýšila návratnosť projektu a priniesla benefity ako kratšie prestoje vlakov a menšie meškania,“ tvrdí inštitúcia.


Zároveň odporúča pripravovať nové štúdie na ucelené traťové úseky. „V tomto prípade by išlo o úsek Levice – Zvolen, ktorého súčasťou je aj posudzovaná trať. Vytvorením komplexnej štúdie by sa ľahšie hľadalo lepšie technické riešenie a pre jednotlivé úseky by sa jasnejšie stanovili ciele,“ dodal ÚHP.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie