• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Mlynári reagujú na kritickú situáciu a za múku chcú pýtať viac, vstupné suroviny opäť zdraželi

Mlynári reagujú na kritickú situáciu a za múku chcú pýtať viac, vstupné suroviny opäť zdraželi

Ceny múku na Slovensku pravdepodobne zdražejú.

Mlynári chcú zvyšovať odbytové ceny múk, ktoré vyrábajú. Reagujú na výrazne nepriaznivú situáciu na trhu, keď od začiatku roka a najmä po neúspešnej žatve vo svete dramaticky stúpli ceny rozhodujúcich agrárnych komodít a ďalších vstupov, ktoré ovplyvňujú výrobu potravín.

Priemerné ceny výrobkov stúpnu zrejme zhruba o štvrtinu, možno viac. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Ceny rastú skokovito

Slovenskí mlynári dlhodobo upozorňujú na ich zložitú ekonomickú situáciu. Odvetvie je v strate od roku 2017 podľa Holéciovej hlavne preto, že podnikatelia nevedia premietnuť rast cien vstupov do odbytových cien mlynských výrobkov.

„Tento rok je už situácia mimoriadne kritická. Výrazne, skokovito, rastú ceny všetkých rozhodujúcich vstupov,“ povedala Holéciová. V prvom štvrťroku nepriaznivo na ekonomiku vplývali aj následky koronavírusu.


Zvýšenie cien pšenice na svetových trhoch má dopad aj na domáci obchod s touto komoditou. V súčasnosti mlynári nakupujú potravinársku pšenicu v priemere za 240 eur za tonu, cena má rastúcu tendenciu, pričom v decembri 2020 bola priemerná nákupná cena potravinárskej pšenice 156,44 eura za tonu. Ide podľa Holéciovej o 56-percentný nárast cien.

Ceny múk zdražovanie nezohľadňujú

Samotné ceny múk však takéto zdraženie obilnín podľa nej nezohľadňujú, pričom tento jav je dlhodobo neudržateľný a pre mlynský priemysel neakceptovateľný.


Pokiaľ má mlynský priemysel na Slovensku naďalej fungovať, vyrábať múky, zabezpečovať sebestačnosť v mlynských výrobkoch, nemôže podľa Holéciovej dlhodobo ohrozovať svoju ekonomickú stabilitu.


„Aj preto našim mlynárom neostáva nič iné, ako nanovo rokovať so svojimi odberateľmi o zvýšení odbytových cien za svoje výrobky v priemere o 25 až 30 percent. Jednotliví výrobcovia, mlynári, chcú o úprave cien hovoriť už v najbližšom období,“ dodala Holéciová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie