• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Ministri zahraničných vecí NATO rokujú o Rusku a Ukrajine, Korčok sa zasadzuje za otvorený dialóg

Ministri zahraničných vecí NATO rokujú o Rusku a Ukrajine, Korčok sa zasadzuje za otvorený dialóg

Virtuálna schôdzka otvára týždeň intenzívnych diplomatických aktivít, v rámci nich je naplánované prvé zasadnutie Rady NATO-Rusko po viac ako dvoch rokoch.

7.1.2022 (Webnoviny.sk) - Ministri zahraničných vecí členských štátov Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) v piatok mimoriadne rokujú o posilňovaní ruskej vojenskej prítomnosti na hraniciach s Ukrajinou.

Účastníci virtuálneho zasadnutia sa vyjadrujú skepticky na adresu dôveryhodnosti ponuky ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorá má podľa neho viesť k zmierneniu napätia medzi nepriateľmi z čias studenej vojny.

Zástupcovia aliancie budú hovoriť s Putinom

Schôdzka otvára týždeň intenzívnych diplomatických aktivít, v rámci nich je naplánované prvé zasadnutie Rady NATO-Rusko po vyše dvoch rokoch. Zástupcovia aliancie dostanú v stredu v Bruseli možnosť s Putinom priamo hovoriť o jeho bezpečnostných návrhoch.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok vyhlásil, že je dôležité s Ruskom hovoriť o jeho obavách a dodal, že s Putinom bude komunikovať „v najbližších dňoch“. „Dialóg neznamená ústup,“ povedal novinárom Macron.

Spoločný záujem na zlepšení situácie

Členské krajiny Severoatlantickej aliancie NATO sú pripravené na otvorený dialóg s Ruskom, ktorý však musí sprevádzať bezodkladná deeskalácia vojenských aktivít pri hraniciach s Ukrajinou. Uviedol to minister zahraničných vecí Ivan Korčok

Dlhodobo sa zasadzujem o to, aby Slovensko a aj Aliancia mali s Ruskou federáciou vzťahy založené na otvorenom dialógu a vzájomnom rešpekte. Preto vítam, že sa nám z iniciatívy NATO podarilo po viac ako dvoch rokoch dohodnúť na usporiadaní spoločného rokovania s Ruskom. Na tieto rokovania ideme ako spojenci, ktorí majú spoločný záujem na zlepšení bezpečnostnej situácie na východnej hranici Aliancie a ktorí sa zároveň vedia spoločne postaviť za hodnoty a princípy založené na rešpektovaní medzinárodného práva a našich záväzkov," konštatoval Korčok.

Kremeľ popiera útok na Ukrajinu

Zhromažďovanie ruských vojsk na hranici s Ukrajinou vyvoláva medzi členmi aliancie obavy, že Moskva plánuje útok na svojho suseda. To Kremeľ popiera, od Západu však žiada bezpečnostné záruky, ktoré by vylúčili rozšírenie NATO o Ukrajinu a ďalšie postsovietske štáty.

Rusko v roku 2014 od Ukrajiny anektovalo polostrov Krym a podporilo proruských separatistov, ktorí stále kontrolujú časť územia na východe Ukrajiny. Boje medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a povstalcami si doteraz vyžiadali viac ako 14-tisíc ľudských životov a zničili priemyselné srdce Ukrajiny.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie