• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Ministri Matovič a Sulík sú pred zrážkou. Nedávna kríza ich môže pribrzdiť

Ministri Matovič a Sulík sú pred zrážkou. Nedávna kríza ich môže pribrzdiť

Za rečníckym pultom predseda finančného výboru parlamentu Marián Viskupič (SaS).

V koalícii je zamiešané na ďalší vážny konflikt. Či prepukne aj v ostrej podobe, zrejme ukážu najbližšie dni. Aktérmi sú opäť líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič a šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík.

Politici sa sporia, či v ústavnom zákone o dlhovej brzde bude aj pasáž, ako garantovať nezvyšovanie daňového a odvodového zaťaženia, čo je požiadavka SaS.

Vývoj sporu o daňovú stopku môže ešte ovplyvniť marcová vládna kríza, kedy kolabovala vláda a koalícia bola na pokraji svojho zrútenia. Vo vnútri vládneho zoskupenia je preto istá opatrnosť, aby nevznikol nový politický požiar.

„Červenou líniou“ pre SaS je, aby ľudia v budúcnosti neplatili vyššie dane a odvody. Otázkou je, či bude SaS trvať na tom, aby sa takáto daňová brzda zakotvila do novely ústavného zákona alebo sa uspokojí so skromnejším riešením a táto požiadavka sa objaví v obyčajnom zákone.

Za Radičovej pomohla opozíciah2

Ak bude hroziť ostrá zrážka Matoviča a Sulíka, tak ústavný zákon si na definitívne schválenie bude musieť počkať. Koalícia pravdepodobne nepripustí hlasovanie, kedy by sa musela spoliehať na opozíciu.


Matovič pripustil pred pár dňami možnosť hľadania podpory aj v radoch opozície. To by však mohlo byť pre SaS signálom na nový útok na Matoviča.


Nie je teda vylúčené, že o zákone by sa hlasovalo asi až v priebehu júna. Poslanci pritom zákon posunuli do druhého čítania ešte vlani začiatkom novembra. Potom sa jeho schvaľovanie už len odkladalo.

Ústavný zákon o dlhovej brzde sa prijal ešte za vlády Ivety Radičovej. Vtedy získal aj podporu opozície. Jeho cieľom je tlmiť rast dlhu a zabezpečiť tak dlhodobú udržateľnosť verejných financií.

Sme rodina sa nezúčastňuje

V koalícii je teraz skôr snaha celú vec nekomentovať. Dohodnúť sa majú práve Matovič so Sulíkom.


Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský hovorí, že ide o tému, ktorá je na debatu medzi ministrami Sulíkom a Matovičom, keďže SaS má výhradu k predloženému ústavnému zákonu.


To, či vznikne vážny konflikt v koalícii, závisí podľa poslanca práve od OĽaNO a SaS.„My sme jasne povedali, že ak sa má opakovať cirkus zo začiatku roka, my z tejto vlády odídeme,“ povedal portálu Webnoviny.sk Pčolinský.


Podľa neho sa Sme rodina nemieni zúčastňovať prípadného konfliktu. Poslanec si netrúfol odhadnúť, či sa ústavný zákon pre chýbajúcu dohodu môže opäť presunúť na ďalšiu schôdzu parlamentu.

Poslanec Za ľudí Tomáš Lehotský uviedol, že v strane sú otvorení diskusii o podobe tzv. daňovej brzdy. „Nevidíme však dôvod na to, aby bola daňová brzda súčasťou zákona o rozpočtovej zodpovednosti,“ vyjadril sa pre Webnoviny Lehotský. Dúfa, že zákon bude prijatý čo najskôr.

Viskupič verí

Šéf finančného výboru parlamentu Marián Viskupič (SaS) povedal, že ešte stále nie je dohoda. „Rokovania prebiehajú a stále verím, že nájdeme obojstranne priechodné riešenie,“ nazdáva sa.


Viskupič pripomína, že aj v súčasnosti je platný zákon o rozpočtovej zodpovednosti. Podľa neho by radi prijali jeho novelu, len v koalícii sú iné názory, čo má obsahovať.


„Tieto problémy sú v odbornej ekonomickej rovine. Ak by sme aj nenašli spoločnú reč, zostáva v platnosti aktuálny zákon. Aj z tohto dôvodu táto téma nemá potenciál spôsobiť zásadné konflikty v koalícii,“ povedal Webnovinám Viskupič.

Heger by daňovú brzdu úplne neutopil

Premiér Eduard Heger pred pár dňami na tlačovke hovoril, že zákon je potrebné prijať, pretože zdravé verejné financie sú cestou k prosperite krajiny. Poukázal na to, že ústavný zákon nebol ešte naplnený a treba ho doplniť výdavkovými limitmi.


Ďalšie prerokovanie zákona v pléne stopla spomínaná požiadavka SaS.


„Nemyslím si, že máme diskusiu o daňovej brzde úplne utopiť. Nie, pokračujme v diskusii, ale nespájajme to so zákonom o rozpočtovej zodpovednosti, za ktorý chceme, aby hlasovala aj opozícia,“ tvrdil Heger.


Spor medzi SaS a OĽaNO sa snažil posunúť do odbornej roviny. Dodal však, že „politika je mnohokrát aj o tenziách, také slovenské politické reálie“.

Miesta vhodné na konflikt

Politológ Jozef Lenč si myslí, že podoba ústavného zákona má potenciál na vznik vážneho konfliktu. To, že spor v koalícii tlie, bolo podľa neho možné vidieť aj na tlačovej konferencii po schválení programového vyhlásenia vlády, kedy Igor Matovič dvakrát zaútočil na SaS.

„Takže si myslím, že keď pôjde do tuhého a stretnú sa dvaja politici proti sebe s odlišným pohľadom na to, akým spôsobom sa má pristupovať napríklad k zvyšovaniu daní, môže to byť veľmi vhodný priestor na konflikt,“ zhodnotil Lenč.


Koalícia, prinajmenšom jej časť, je vyčerpaná mesiac trvajúcou krízou. Politológ však hovorí, že to skôr vyzerá naopak. Pripustil, že v poslednej chvíli sa môže koalícia dohodnúť alebo sa aj zákon znovu odloží.


„Nevravím, že na sto percent sa spor pretaví do veľkého konfliktu, ale otázka dlhovej brzdy, zvyšovania, respektíve nezvyšovania daní či podpora podnikateľom sú miesta vhodné na konflikt,“ uzavrel.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie