• Dnes je: Utorok 16. apríla 2024 meniny má Dana, Danica

Ministerstvo životného prostredia zverejnilo novú výzvu na obnovu rodinných domov, prináša 75-percentnú pomoc

Ministerstvo životného prostredia zverejnilo novú výzvu na obnovu rodinných domov, prináša 75-percentnú pomoc

Agentúra životného prostredia chce dosiahnuť, aby sa podrobné informácie dostali v čo najkratšom čase k tým majiteľom starších rodinných domov, ktorí nemajú prístup k internetu.

Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v pondelok zverejnila novú výzvu z Plánu obnovy a odolnosti SR zameranú na obnovu starších rodinných domov. Cieľom výzvy je zvýšiť energetickú hospodárnosť až 30-tisíc rodinným domom. Podávanie žiadostí sa spustí 24. apríla. Informovalo o tom v tlačovej správe Ministerstvo životného prostredia SR.

Šetrenie primárnej energie

Nová výzva je proklientsky orientovaná, prináša 75-percentnú pomoc do maximálnej výšky 15-tisíc eur. Hlavnou požiadavkou je, aby majiteľ rodinného domu ušetril minimálne 30 percent primárnej energie. Ak žiadateľ po obnove domu preukáže vyše 60-percentnú úsporu, získa aj bonus vo výške 4-tisíc eur.

Agentúra životného prostredia zabezpečila prípravu a realizáciu programu, taktiež ju urobila jednoduchšiu a dostupnejšiu. K žiadosti stačí len občiansky preukaz, list vlastníctva a potvrdenie o veku stavby.

Kvalitné poradenstvo

Po žiadateľovi sa už nevyžaduje doklad o trvalom pobyte a nevyžaduje sa ani energetický certifikát a projektové energetické hodnotenie. Majitelia rodinného domu majú od podpisu zmluvy tri mesiace na jej vybavenie.

„Záujmom SAŽP je, aby do 31. júla zazmluvnila 10-tisíc ľudí, preto posilnila kapacity o desiatky zaškolených pracovníkov. K dispozícii sú aj naďalej regionálne centrá a Zelená linka Ministerstva životného prostredia SR, kde žiadatelia dostanú kvalitné poradenstvo. Cieľom agentúry je, aby do 30 dní od podania žiadosti dostal každý žiadateľ spätnú väzbu o splnení, či nesplnení podmienok,“ uviedlo ministerstvo.

Majitelia rodinných domov bez internetu

Agentúra životného prostredia chce dosiahnuť, aby sa podrobné informácie dostali v čo najkratšom čase k tým majiteľom starších rodinných domov, ktorí nemajú prístup k internetu. Agentúra listom vyzvala k spolupráci aj samosprávy.


SAŽP plánuje v každom regióne stretnutia s primátormi a starostami, aby informovala o možnostiach a podmienkach získania finančného príspevku. Od apríla ich zároveň bude pravidelne informovať na webstránke, ale aj prostredníctvom newslettera a cez sociálne siete.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 16. apríl 2024

horoskopy na dnes utorok 16 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 16. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Pustíte sa do viacerých vecí naraz. Nezostanete sami, určite sa objaví niekto, na koho sa môžete s dôverou obrátiť. Radosť vám urobia príbuzní.

Býk 21.4. - 21.5.

Optimistická správa vám dodá chuť do práce. Teraz máte konečne dôvod angažovať sa. Ak sa chystáte na ďalekú cestu, treba byť čo najopatrnejší. Nevystavujte sa zbytočnému riziku.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najskôr merajte, potom režte. Dobre zvážte, kým rozhodnete. Zabránite tak neskorším možným komplikáciám. Na depresie nie sú dôvody. Chyťte sa konkrétnej práce.

Rak 22.6. - 22.7.

Je práve vhodný čas odhaliť vaše zámery a úmysly. Máte možnosť konať tak, aby sa všetko vyvíjalo priaznivo. Stretnete niekoho, kto bude mať na vás pozitívny vplyv.




Všetky Horoskopy pre Utorok 16. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie