• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Ministerstvo zdravotníctva plánuje upraviť doplatky za lieky, novela zákona má pacientom uľahčiť život

Ministerstvo zdravotníctva plánuje upraviť doplatky za lieky, novela zákona má pacientom uľahčiť život

Doplatky za lieky pre deti do šiestich rokov, dôchodcov a ZŤP sa budú rušiť.

Ministerstvo zdravotníctva SR sa chystá upraviť doplatky za lieky, čím sa má zabezpečiť dostupnosť liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín pre vymedzený okruh poistencov.

Uvádza sa to v predbežnej informácii k príprave návrhu novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia.

Lepšie životné podmienky

Pripravovaná legislatívna úprava má zlepšiť životné podmienky a situáciu vymedzeného okruhu pacientov, ako aj zrealizovať časť ambícií vlády uvedených v Programovom vyhlásení vlády na obdobie rokov 2020 až 2024.


„Aplikačná prax výkonu liekovej politiky, ako aj verejného zdravotného poistenia ukazuje na neprimerane nastavený zákonný limit spoluúčasti voči vymedzeným skupinám obyvateľstva Slovenskej republiky,“ tvrdí rezort zdravotníctva v materiáli.


Podľa ministerstva je preto potrebné nastaviť limit spoluúčasti takým spôsobom, aby náležite zohľadnil potreby takýchto skupín populácie. Pripomienkové konanie k samotnému návrhu novely zákona by sa malo začať už tento mesiac.


Kollár rozťal s vládou gordický uzol

Doplatky za lieky pre deti do šiestich rokov, dôchodcov a ZŤP sa budú rušiť. Na tlačovej konferencii vládnej koalície to v polovici júla uviedol predseda strany Sme rodina Boris Kollár. Ako konštatoval, napĺňa sa tak jeden z hlavných bodov predvolebného programu strany Sme rodina.


„Veľa ľudí mi písalo, pán Kollár, mám mizerný dôchodok a keď zaplatím všetky poplatky, ostane mi 50 až 60 eur, a ja sa môžem rozhodnúť, či mi tých 50 eur zostane na jedlo, alebo ich miniem na lieky. Tento gordický uzol sme práve teraz s celou vládou rozťali,“ dodal predseda parlamentu.


Štvrťročný limit spoluúčasti vo výške 12 eur sa v súčasnosti vzťahuje na poistencov so ZŤP či poberateľov invalidnej penzie. Starobní a predčasní starobní penzisti majú limit na doplatky za lieky na úrovni 30 eur. Ak ide o dieťa do 6 rokov veku, kvartálny doplatok za lieky dosahuje najviac 10 eur.


Nulové doplatky za lieky majú poistenci do 6 rokov, ak sú držiteľmi preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom. Ak úhrnná výška úhrad poistenca za doplatky za lieky, za dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky prekročí v kalendárnom štvrťroku limit spoluúčasti, zdravotná poisťovňa mu uhradí čiastku, o ktorú bol limit spoluúčasti prekročený.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie