• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Ministerstvo vnútra zatiaľ nevie o príprave analýz na možné zlučovanie letiek vnútra a obrany

Ministerstvo vnútra zatiaľ nevie o príprave analýz na možné zlučovanie letiek vnútra a obrany

Rezort vnútra považuje za kľúčové, aby priamo participoval na tejto analýze alebo o nej bol minimálne informovaný.

14.9.2021 (Webnoviny.sk) - Ministerstvo vnútra SR (MV SR) nemalo doposiaľ žiadnu vedomosť o príprave analýz na možné zlučovanie letiek vnútra a obrany. Letecký útvar Ministerstva vnútra SR nebol požiadaný o zaslanie akýchkoľvek údajov.

Rezort vnútra zároveň dementoval informáciu, ktorú uviedla hovorkyňa ministerstva obrany, podľa ktorej o možnom zlučovaní letiek diskutovali aj šéfovia rezortov. Vo vyhlásení o tom informoval vedúci oddelenia vzťahov s médiami kancelárie ministra vnútra Petar Lazarov.

Ministerstvo vnútra by malo byť informované

Nie je nám teda jasné, z čoho interná analýza ministerstva obrany vychádzala, keďže považujeme za logické pri analýze o možnom zlučovaní dvoch subjektov poznať východiskový stav oboch,“ skonštatovalo ďalej ministerstvo vnútra. To nebolo tiež žiadnym spôsobom informované ani o tom, že sa začala realizovať externá analýza Žilinskej univerzity a Technickej univerzity v Košiciach.

Je teda otázne, na základe čoho, respektíve na základe akého pokynu začali uvedené univerzity s prípravou komplexnej analýzy a budeme sa na to ďalej pýtať. Veríme, že nešlo len o iniciatívu jedného z dotknutých subjektov (MO SR), pretože by hneď v úvode bola spochybnená objektívnosť a relevantnosť takejto analýzy,“ uviedli. Rovnako zásadná je podľa MV SR otázka, prečo doposiaľ Letecká Fakulta Technickej univerzity v Košiciach ani Katedra leteckej dopravy Žilinskej univerzity nijakým spôsobom nekontaktovali ministerstvo vnútra, ani jeho Letecký útvar.

Tak, ako sme v minulosti uviedli, až na základe výsledkov odborných diskusií a neskôr aj ministerskej dohody bude možné dospieť ku konkrétnym záverom a krokom. Prevádzka lietadiel Leteckého útvaru MV SR musí v prvom rade spĺňať najprísnejšie požiadavky na leteckú prevádzku na svete – požiadavky EASA (Agentúry Európskej únie pre bezpečnosť letectva), ktoré Letecký útvar MV SR spĺňa,“ vysvetlil Lazarov

Proces sa len rozbehol

Do konca prvého kvartálu 2022 Letecký útvar v spolupráci s ministerstvom dopravy oznámi Európskej komisii súlad s kapitolou 1 a 2 a teda údržby a licencovania personálu vo vzťahu k najprísnejšej európskej legislatíve vzťahujúcej sa k preprave občanov a tovaru, ktorú spĺňajú aj subjekty ako Lufthansa, alebo iné renomované spoločnosti v Európe. Tento krok bude neskôr podľa Lazarova slúžiť ako ťažiskový podklad pre dôkladnú analýzu spomínanú v Programovom vyhlásení vlády.

Musíme zdôrazniť, že keď oba subjekty budú fungovať podľa jednotných civilných európskych pravidiel údržby a licencovania personálu (nakoľko drvivá väčšina letov vykonávaných vládnym špeciálom Airbus A319/alebo iným, a to aj v ČR alebo Maďarskej republike je v civilnom vzdušnom priestore za mierového stavu a s ostatnou civilnou prevádzkou, či vo vzdušnom priestore alebo na letiskách), môže sa vytvoriť analýza efektivity prevádzky vo vzťahu k objemu finančných a personálnych zdrojov, vynaložených na jeden kus leteckej techniky, na počet letových hodín v predmetnom prostredí vo vzťahu k objemu bezpečne prepravených pasažierov, nákladu a plnenia ostatných úloh,“ uzavrel Lazarov.

Ministerstvo obrany potvrdilo, že Technická univerzita v Košiciach a Žilinská univerzita vypracujú nezávislú analýzu a v ich pracovnom tíme nie sú zástupcovia ani ministerstva obrany či vnútra. „Obe akademické inštitúcie zašlú v pre nich potrebnom čase otázky obom rezortom, s cieľom vypracovať nezávislú a odborne nespochybniteľnú analýzu. Tak ako MV SR, ani MO SR doposiaľ žiadne otázky nedostalo, čo ale MO SR považuje za normálne, keďže proces spracovania nezávislej analýzy sa len rozbehol,“ informovala v stanovisku hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Relikt komunizmu

Rezort obrany zdôraznil, že spracovanie nezávislej analýzy je ako úloha uvedená v Programovom vyhlásení vlády SR v kapitole ministerstva obrany a preto je toto ministerstvo aj zodpovedné za jej splnenie. „A práve preto požiadalo MO SR obe uvedené renomované akademické inštitúcie, ako garantov nezávislosti, o spracovanie komplexnej, nezávislej a odborne nespochybniteľnej štúdie. Zároveň môžeme potvrdiť, že obaja ministri sa na túto tému rozprávali počas ich rokovania na MO SR. Odmietame politikárčenie o tejto vyslovene odbornej téme. Osobné záujmy by zo zásady mali byť podriadené záujmom štátu,“ uzavrela Kakaščíková.

Ministerstvo obrany SR by privítalo, ak vláda SR rozhodne o tom, či by sa mali zlúčiť letecké útvary rezortu obrany a vnútra do konca roka 2021. Informovali o tom v januári 2021. Rozhodnutie o ich spojení malo vychádzať z analýzy, ktorú vláda deklarovala už v programovom vyhlásení. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v minulosti zdôraznil, že Slovensko je jediná krajina v Európskej únii a v NATO, ktorá má vládnu letku pod ministerstvom vnútra a považuje to za relikt komunizmu. Zlúčenie letiek by podľa neho mohlo priniesť aj úspory. O prechode vládnej letky pod ministerstvo obrany sa hovorilo už v roku 2014. Navrhoval to vtedajší exminister obrany Ľubomír Galko.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie