• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Ministerstvo spravodlivosti pripravuje novelizáciu infozákona, predstavená by mohla byť na jeseň

Ministerstvo spravodlivosti pripravuje novelizáciu infozákona, predstavená by mohla byť na jeseň

Podľa právnika Jána Ivančíka z Transparenty International Slovensko by bolo premárnenou príležitosťou, ak by sa dosiahli iba kozmetické zmeny v zákone za účelom rýchleho hľadania kompromisu.

22.8.2021 (Webnoviny.sk) - Ministerstvo spravodlivosti SR (MS SR) pripravuje novelizáciu zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Tá ma zahŕňať transpozíciu smernice Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie z 20. júna 2019 o otvorených dátach a opakovanom použití informácií verejného sektora a implementáciu požiadaviek vyplývajúcich z Programového vyhlásenia vlády SR.

Novelizácia by mohla byť predstavená na jeseň tohto roka. Agentúru SITA o tom informoval Peter Bubla z tlačového oddelenia MS SR

Prax poukázala na mnoho nedostatkov

Aktuálne MS SR konzultuje novelizáciu so štátnym sektorom, územnou samosprávou a mimovládnym sektorom.

„Vnímame veľmi pozitívne, že sa práce na novelizácii infozákona opäť dali do pohybu. Náš zákon o slobodnom prístupe k informáciám síce poskytuje pomerne široké penzum možností, ako sa občania môžu dostať k požadovaným informáciám, avšak aplikačná prax poukázala za ostatné roky na mnoho nedostatkov, ktoré v rozhodnej miere celý proces komplikujú či znemožňujú,“ uviedol pre agentúru SITA právnik Ján Ivančík z Transparency International Slovensko.

Kozmetické zmeny v zákone nestačia

Podľa Ivančíka by bolo premárnenou príležitosťou, ak by sa dosiahli iba kozmetické zmeny v zákone za účelom rýchleho hľadania kompromisu.

Ako zdôraznil, problémov, ktoré novela infozákona musí riešiť, je mnoho. Niektoré z nich sú systémového charakteru, iné skôr technického, avšak aj zdanlivé drobnosti spôsobujú v praxi závažné problémy.

„Medzi najzásadnejšie okruhy problémov súčasného zákona patrí jasná definícia povinných osôb tak, aby nebolo pochybností o tom, že právnické osoby, ktoré sú z väčšej časti verejné, majú povinnosť informovať občanov o tom, ako hospodária s verejnými prostriedkami. Tiež ide o reálnu vymožiteľnosť práva na informácie. V súčasnosti sa stretávame s veľmi negatívnym trendom, keď povinné osoby aj na úrovni ministerstiev ignorujú svoje zákonné povinnosti a občanom vôbec neodpovedajú na ich infožiadosti,“ vysvetlil.

Zefektívnenie sankčného mechanizmu

Zefektívniť treba podľa Ivančíka aj sankčný mechanizmus, aby sa uvedeným praktikám rázne predchádzalo.

„Mnoho nedostatkov nám ukázala aj pandémia. Občania sa tak napríklad nevedia dostať k základným informáciám o tom, komu štátne orgány poskytujú obrovské dotácie. Na problémy stále narážame aj pri povinnom zverejňovaní zmlúv alebo pri žiadostiach o informácie o vrcholových manažéroch vo verejnej sfére,“ uzavrel.

Vláda sa zaviazala presadiť novelu

Vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala, že presadí novelu zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktorou rozšíri okruh povinne zverejňovaných informácií a zvýši vymožiteľnosť práva na informácie.

„Vláda SR zavedie povinné zverejňovanie príloh a dodatkov k povinne zverejňovaným zmluvám. Vláda SR zavedie zverejňovanie štúdií a analytických materiálov vyhotovených za verejné zdroje v maximálne možnej miere s prihliadnutím na oprávnené záujmy štátu a iných verejných subjektov. Vláda SR vypustí výnimku zo zverejňovania zmlúv Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS). Praktické skúsenosti a pochybné obchody s pozemkami (napríklad pod bratislavským obchvatom) ukázali, že je verejným záujmom, aby NDS zverejňovala zmluvy týkajúce sa vysporiadania vlastníctva nehnuteľností,“ skonštatovala vláda v programovom vyhlásení.

Viac k téme: infozákon, programové vyhlásenie vlády, Zákon o slobodnom prístupe k informáciám

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie