• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Ministerstvo spravodlivosti posilní novelou zákona väzby medzi dieťaťom a oboma rodičmi po rozvode

Ministerstvo spravodlivosti posilní novelou zákona väzby medzi dieťaťom a oboma rodičmi po rozvode

Ministerstvo spravodlivosti predložilo na pripomienkovanie novelu Civilno mimosporového poriadku.

9.3.2022 (Webnoviny.sk) - Ministerstvo spravodlivosti SR (MS SR) chce podporiť zachovanie vzťahových väzieb dieťaťa s obidvomi rodičmi aj po rozvode. Vyplýva to z novely Civilno mimosporového poriadku, ktorú rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Starostlivosť o dieťa

Základným cieľom zmien navrhovaných v zákone o rodine je explicitné ukotvenie spoločnej osobnej starostlivosti rodičov o dieťa ako ďalšia forma starostlivosti o dieťa (popri osobnej starostlivosti jedného z rodičov a striedavej osobnej starostlivosti).

Spoločná starostlivosť oboch rodičov je formou starostlivosti o dieťa, kde spôsob rozhodovania rodičov o starostlivosť o dieťa zostáva rovnaký ako v období pred rozvodom manželstva.

V prípade bude rozhodovať jeden sudca

Podľa novely by tiež jeden sudca mal mať na starosti všetky konania, ktoré sa týkajú toho istého maloletého dieťaťa alebo jeho súrodencov. Navrhované procesné zmeny sa sústredia najmä na úkon odňatia maloletého dieťa rodičovi prípadne inej osobe.

Cieľom novely je tiež upraviť, aby sa výkon rozhodnutia, ktorým sa priznáva právo na styk s maloletým po obmedzený čas, uskutočňoval v prítomnosti sudcu. Návrh zákona tiež určuje obligatórnosť pojednávania v konaní o výkon rozhodnutia vo veciach maloletých.

Komplexné prehodnotenie právnej úpravy

Ako ďalej doplnil rezort spravodlivosti, exaktnou úpravou chce zamedziť aplikovaniu takých postupov súdu, keď sa vo vykonávacom konaní nekoná a vyčkáva sa na rozhodnutie v prebiehajúcom konaní o zmene exekučného titulu (napríklad zmena úpravy práv a povinností k maloletému dieťaťu).

MS SR na záver zdôraznilo, že ide o čiastkovú novelizáciu. Rezort predpokladá komplexné prehodnotenie právnej úpravy vrátane jednotlivých inštitútov v súvislosti s pripravovanou rekodifikáciou. Komplexné zmeny teda budú v rámci nového Občianskeho zákonníka.

Ženy a samoživiteľky čelia existenčným problémom. Prezidentka Čaputová vyzvala vládu, aby zaviedla príspevok na bývanie pre pracujúcu chudobu

Ženy na Slovensku čelia chudobe a dlhodobo aj nerovnosti na trhu práce. Rozdiel v platoch medzi mužmi a ženami sa pohybuje okolo 18 percent. Problémom podľa nej je tiež rodovo podmienené násilie.


Zuzana Čaputová to povedala o dnešnom stretnutí s predstaviteľkami politických strán pri príležitosti Medzinárodného dňa žien.

Problém chudoby a zdražovania

Diskusia sa zaoberala zhoršujúcou sa sociálnou a ekonomickou situáciou a jej konkrétnych dopadoch na život žien, a tiež o potrebe pomoci ženám, ktoré utekajú pred vojnovým konfliktom na Ukrajine.

Dnešné stretnutie prezidentka zamerala na problém chudoby a zdražovania, ktorému čelí aj Slovensko. „Predmetom debaty sa stali ženy, ktoré čelia riziku chudoby, ženy samoživiteľky a ženy nad 50 rokov života, ktoré majú problém sa zamestnať, a tiež seniorky,“ povedala Čaputová. Dodala, že v ohrození sú aj tisícky žien, ktoré utekajú pred vojnou na Ukrajine.

Pracujúca chudoba

Prezidentka vyzvala na pomoc ľuďom, ktorí sa nachádzajú v pásme takzvanej pracujúcej chudoby. "Časť verejnosti má nárok na poberanie dávky v hmotnej núdzi, ale to, čo odporúčajú ekonómovia je, aby došlo k rozšíreniu dávky príspevku na bývanie,“ povedala hlava štátu.

Pripomenula, že na Slovensku na ňu majú nárok len poberatelia dávok v hmotnej núdzi. Momentálne však náklady na bývanie išli natoľko hore, že na reálny život ostáva najmä matkám samoživiteľkám len veľmi málo peňazí. Vyzvala preto vládu, aby sa zaoberala zavedením podobnej dávky.

Poddimenzovaná psychologická pomoc

Rozhovor sa viedol aj na tému psychologickej pomoci, ktorá je v súčasnosti, keď svet prechádza z jednej krízy do druhej, potrebná.

„Na Slovensku je veľmi poddimenzovaná psychologická pomoc. Jej kapacity potrebujeme aj pre mladú generáciu, ale aj pre ľudí, ktorí sú v strednom produktívnom veku a seniorom,“ povedala. Doplnila, že psychologická pomoc je na Slovensku nedostupná nielen finančne, ale aj kapacitne.

Konštruktívne rokovanie

Hlava štátu zhodnotila stretnutie za konštruktívne a viedlo tiež k viacerým užitočným východiskám. Na stretnutí sa zúčastnila Anna Zemanová (SaS), Jana Žitňanská (Za ľudí), Martina Brisudová (OĽaNO), Petra Krištúfková (Sme rodina) a Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Pozvaná bola tiež viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová, Eva Marková z občianskeho združenia Jedenrodič, Anna Shvachka z občianskeho združenia Sme spolu, Zuzana Števulová z Ligy za ľudské práva a Beáta Berkyová z Únie rómskych materských centier.

Aké budú ekonomické dopady invázie Ruska na Ukrajinu? Analytik odporúča sledovať niekoľko faktorov

Invázia Ruska na Ukrajinu prekvapila Európu, svet a aj trhy. Ako povedal analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák, investori spustili výpredaj svojich rizikových akciových titulov a začali nakupovať bezpečné aktíva, ako sú drahé kovy a dlhopisy.

„Veľký rast nestability priniesol vystrelenie cien komodít ako uhlie, pšenica, ale aj ropa, kde cena preskočila 100 dolárov za barel. Ruská federácia je významným dodávateľom energetických surovín pre EÚ, čo spôsobilo markantné zvýšenie cien plynu,“ povedal Horňák.

Pokles výnosov nemeckých a slovenských štátnych dlhopisov nebol podľa neho až tak veľký. Desaťročné nemecké výnosy klesli o 6 bázických bodov z 0,23 % na 0,17 %, slovenské výnosy klesli z 0,66 % na 0,49 %.

Z Ruska k nám prúdi ropa aj plyn

Aj keď z hľadiska medzinárodného obchodu nepredstavuje Ukrajina a Rusko významných obchodných partnerov pre Slovensko, keď podiel importov a exportov sa pohybuje v jednotkách percent, Ruská federácia však podľa Horňáka dodáva na Slovensko až dve tretiny ropy a ropných produktov a viac než 90 % plynu.

„Ďalší vývoj konfliktu ukáže, ako a do akej miery bude zasiahnutá vzájomná ekonomická spolupráca a výmena tovarov a teda do akej miery bude zasiahnuté hospodárstvo. Okrem toho sa niektoré slovenské podniky vo veľkej miere spoliehajú na dodávky surovín z východu, napríklad železnej rudy,“ hovorí analytik.

Vzhľadom na tento vývoj existuje podľa Horňáka niekoľko faktorov, ktoré je v súčasnosti potrebné sledovať. Cena energií ostane s najväčšou pravdepodobnosťou podľa neho zvýšená, čo sa bude prelievať aj do cien iných tovarov a služieb, čím by miera inflácie mohla dosahovať vyššie úrovne aj v ďalšom období.

Tlak na verejné financie vzrastie

V prípade narušenia dodávateľsko-odberateľských reťazcov a útlmu aktivity v dôsledku vysokých cien vstupov, materiálov, tovarov môže zároveň prísť pokles ekonomickej výkonnosti cez zníženie investícií a spotreby domácností. Do popredia sa podľa analytika dostáva hrozba kombinácie nižšieho ekonomického rastu a zvýšenej inflácie.

Samotné napätie a nestabilita budú podľa analytika negatívne vplývať na rozhodovanie ekonomických subjektov, vzrastie tlak na verejné financie, a to nielen prostredníctvom nákladov súvisiacich s konfliktom, ale aj potenciálna pomoc ekonomike pri zvládaní sťažených podmienok.

„Pravdepodobnosť skorého zvyšovania sadzieb ECB je o niečo nižšia. Cena peňazí dlhších splatností na trhu však zatiaľ veľmi neklesla, takže trh so sprísňovaním menovej politiky stále počíta,“ dodal Horňák.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie