• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Ministerstvo hospodárstva vyplatilo v prvom kole energodotácií desiatky miliónov eur, plánuje aj ďalšie výzvy

Ministerstvo hospodárstva vyplatilo v prvom kole energodotácií desiatky miliónov eur, plánuje aj ďalšie výzvy

Ministerstvo hospodárstva pritom plánuje vo februári vyhlásiť ďalšiu výzvu. Oprávnené obdobie, ako i ďalšie parametre čerpania spresní rezort v závislosti od vývoja situácie s cenami energií.

Ministerstvo hospodárstva SR vyplatilo v rámci prvého kola energodotácií viac ako 77 mil. eur.

Výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na krytie dodatočných nákladov v dôsledku zvýšenia cien energií spustil rezort ešte na začiatku decembra minulého roka.

Ako ďalej informuje na sociálnej sieti, celkovo bolo k 22. decembru 2022 doručených 19 280 žiadostí. Počet vyplatených žiadostí dosiahol 13 631.

Štát preplatil 80 percent

Štát preplatil spoločnostiam 80 % nákladov nad úrovňou 199 eur za megawatthodinu pri elektrine a 99 eur za megawatthodinu pri plyne.

O kompenzáciu sa mohli uchádzať spoločnosti zo všetkých odvetví hospodárstva, ale aj cirkevné organizácie, domovy dôchodcov, športové organizácie.

Plánuje ďalšiu výzvu

Ministerstvo hospodárstva pritom plánuje vo februári vyhlásiť ďalšiu výzvu. Oprávnené obdobie, ako i ďalšie parametre čerpania spresní rezort v závislosti od vývoja situácie s cenami energií.

Energetické systémy poháňané fosílnymi palivami sa nedajú pre celý svet nahradiť za pár desaťročí

Nahradenie existujúcich energetických systémov poháňaných fosílnymi palivami za použitia obnoviteľných technológií, ako sú solárne panely alebo veterné turbíny, nebude pre celú ľudskú populáciu vo svete možné dosiahnuť len za pár desaťročí.

Nie sú na to zdroje ani čas

Vyplýva to zo správy fínskeho Geologického výskumného centra (GTK). Podľa nej na to jednoducho nie je čas ani zdroje. Môže však nastať výrazné zníženie spoločenského dopytu po všetkých druhoch zdrojov.

Výskumníci upozorňujú, že rozšírený trend financovania a vývoja len malého počtu riešení obnoviteľných technológií, ako sú napríklad lítium-iónové batérie, vodíkové články, veterné turbíny a solárne panely, a vylúčenie iných známych, ale menej rozvinutých riešení, je krátkozraké.

Alternatíva obnoviteľnej energie

Dôležité je podľa nich pokračovať v hľadaní alternatívnych technológií, ktoré by bolo možné vyvinúť a rozšíriť. Priemyselný ekosystém by mal zvážiť čo najviac paralelných technologických možností, z ktorých každá z nich by bola spojená s množstvom zdrojov potrebných na ich uplatnenie, uvádza sa okrem iného v správe.

Správa GTK tiež konštatuje, že existujúci sektor obnoviteľnej energie a technologický systém elektrických vozidiel sú skôr odrazovým mostíkom k niečomu inému ako konečným riešením.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie