• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Ministerstvo dopravy poskytne gastru a cestovnému ruchu jesennú pomoc, podnikatelia môžu žiadať o financie

Ministerstvo dopravy poskytne gastru a cestovnému ruchu jesennú pomoc, podnikatelia môžu žiadať o financie

Ministerstvo dopravy a výstavby SR vyplatilo doteraz viac ako 120 miliónov eur približne 14-tisíc subjektom v uvedenom odvetví.

2.11.2021 (Webnoviny.sk) - Podnikatelia v cestovnom ruchu a gastre môžu stále žiadať o financie v rámci malej a veľkej schémy pomoci v celkovom objeme 257 miliónov eur. Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) vyplatilo doteraz viac ako 120 miliónov eur približne 14-tisíc subjektom v uvedenom odvetví.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Ako v utorok informoval rezort, pomoc vo forme priamych grantov naďalej pokračuje a momentálne analyzujú spôsoby pomoci podnikateľom aj v jesenných mesiacoch.

Žiadosť o kompenzáciu fixných nákladov

Otvorená zostáva schéma malej pomoci s vyčlenenými prostriedkami vo výške 220 miliónov eur a s limitom do 200-tisíc eur na žiadateľa. Subjekty v cestovnom ruchu tak môžu stále žiadať o kompenzáciu fixných nákladov v dôsledku pandémie koronavírusu za obdobie od 1. apríla 2020 do 31. mája 2021.

Štát v rámci tejto pomoci vyplatil vyše 117 miliónov eur pre 14 393 žiadateľov. Ďalšie necelé tri tisícky žiadostí sú na schvaľovaní, resp. tesne pred vyplatením.

Limit na žiadateľa

Pokračuje aj veľká schéma pomoci v objeme 37 miliónov eur s limitom na žiadateľa milión eur. Oprávnené obdobie tejto pomoci je od 1. apríla 2020 zatiaľ do 31. marca 2021, ale rezort v krátkom čase plánuje pomoc rozšíriť aj na apríl a máj tohto roka.

"Obe schémy pomoci sú naďalej otvorené, podnikatelia v cestovnom ruchu a gastre môžu stále žiadať o pomoc aj v týchto dňoch," potvrdila štátna tajomníčka ministerstva dopravy a výstavby Katarína Bruncková.

Jesenná pomoc

S nástupom jesene a novej vlny pandémie je ministerstvo pripravené podnikateľov v gastre a cestovnom ruchu podporiť opäť, a to tzv. jesennou pomocou. Rezort ubezpečuje, že má zatiaľ dostatok financií vyčlenených na tento účel.

"Sme pripravení pokračovať s pomocou. Tí, ktorí vyčerpajú pomoc zo schémy de minimis, môžu žiadať z tzv. veľkej schémy, kde je limit na žiadateľa milión eur," uviedol generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu na ministerstve dopravy a výstavby Tomáš Ondrčka. Zároveň platí, že pomoc je možné vyplácať len spätne.

"Uvedomujeme si však, že najlepšou pomocou by bolo, keby podniky zostali otvorené a mohli tvoriť tržby. To si však vyžaduje zmeny COVID automatu, o ktorých chceme rokovať s Ministerstvom zdravotníctva SR," poznamenal riaditeľ odboru komunikácie na ministerstve dopravy a výstavby Ivan Rudolf.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie