• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Minister pred týždňom sľúbil moderné kloktacie LAMP testy na letiskách. Na bratislavskom doteraz nič konkrétne nevedia

Minister pred týždňom sľúbil moderné kloktacie LAMP testy na letiskách. Na bratislavskom doteraz nič konkrétne nevedia

Na letiskách by sa mali využívať modernejšie metódy testovania na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2, a to konkrétne LAMP testy

K 30. júnu sa skončili zmluvy väčšiny mobilných odberových miest (MOM), čoho následkom musela byť zákonite zmena testovacej stratégie. Tú predstavil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) ešte začiatkom júla.

Je postavená na spoplatnení testovania pre nezaočkovaných ľudí, ktorí naň nemajú medicínsky dôvod. Minulú stredu na pravidelnej tlačovej konferencii k aktuálnej epidemiologickej situácii minister informoval o ďalšej zmene súvisiacej s testovaním.

Na letiskách by sa mali využívať modernejšie metódy testovania na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2, a to konkrétne LAMP testy. Ide o kloktacie testy, ktoré majú takmer rovnakú citlivosť ako PCR testy, ale ich vyhodnotenie trvá iba 25 až 55 minút.

Slovenské testy

Testy tohto druhu vyvinula aj slovenská spoločnosti MultiplexDX, na čele ktorej stojí Pavol Čekan. Na ich vývoji sa finančne podieľal aj štát, konkrétne Úrad verejného zdravotníctva SR. Ich používanie koncom februára schválil Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Podľa Čekana sú LAMP testy výhodné nielen pre ich citlivosť či jednoduchosť vyhodnocovania, ale aj pre elimináciu rizika falošnej pozitivity či negativity. Presnosť testov si vyskúšali na júnovej medzinárodnej bezpečnostnej konferencii GLOBSEC či na festivale Pohoda.


Hostí testovali v mobilnej testovacej jednotke, akejsi dodávke, ktorá by mohla byť používaná aj na letiskách. „Pre rizikovosť práce s infekčným materiálom, vnútro dodávky je hermeticky uzavreté so SARS jednotku, ktorá filtruje a čistí vzduch tak, aby nedošlo k infekcii či kontaminácii,“ uviedol na sociálnej sieti Čekan.

Spolupráca

Priznal tiež, že s Ministerstvom zdravotníctva SR spolupracujú v rámci novej testovacej stratégie v súvislosti s prípravami na tretiu vlnu. Či sa však budú na letiskách používať práve LAMP testy spoločnosti MultiplexDX nepotvrdil.

Tieto informácie rovnako nepotvrdila ani hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová, na otázky ohľadom detailov LAMP testovania takisto neodpovedala. Z komunikačného oddelenia rezortu prišla iba informácia o tom, že „o prípadnom spustení testovania danými testami budeme včas v predstihu informovať“.

Kedy to bude?

Už teraz je však jasné, že v najbližších dňoch to nebude, aj keď o tom minister hovoril. „Už dnes prebieha rokovanie medzi nami a ministerstvom dopravy o tom, že prvú mobilnú jednotku LAMP testov dáme na bratislavské letisko,“ uviedol Lengvarský minulý týždeň.


Podľa jeho slov sa už len stačí dohodnúť, kde sa mobilná testovacia jednotka umiestni, takže LAMP testovanie malo byť spustené „v priebehu pár dní“. Odvtedy uplynul týždeň.

Od 1. júla má navyše bratislavské letisko zazmluvnenú spoluprácu so spoločnosťou Unilabs Slovensko, v rámci ktorej v MOM-ke priamo na letisku cestujúcim ponúkajú spoplatnené testovanie pomocou antigénových aj PCR testov, dokonca aj kloktacích.


Nejde však o LAMP testy od MultiplexDX, nakoľko pri PCR testoch, s ktorými pracujú na letisku, je štandardná doba vyhodnotenia výsledkov minimálne šesť a maximálne 24 hodín. Budú mať teda na letisku ďalšiu mobilnú testovaciu jednotku?

Letisko nič nevie

Hovorca letiska Matúš Hrabovský pre portál vZdravotníctve.sk uviedol, že informáciu o LAMP testovaní na letiskách síce zaznamenali, zo strany ministerstva zdravotníctva však „zatiaľ nemáme žiadne bližšie informácie“.

Kedy sa testovanie modernejšími LAMP testami spustí a ako presne bude vyzerať, nateraz teda jasné nie. Minister sa pritom vyjadril, že ak by sa epidemiologická situácia zhoršovala, zvažujú tiež posilnenie kapacít MOM-iek na hraniciach a letiskách.


„Zatiaľ, aj po dohode s kolegami, je situácia taká, že nám stačí monitorovať hranice. Cieľom je, aby sa ľudia, ktorí prichádzajú a nie sú očkovaní, zaregistrovali do eHranice a spravili si PCR test, lebo ten vieme sekvenovať a vyhodnotiť ako pozitívny na Delta variant,“ dodal Lengvarský.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie