• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Minister Naď odtajnil spis havárie špeciálu AN-24, pri ktorej zahynuli slovenskí vojaci

Minister Naď odtajnil spis havárie špeciálu AN-24, pri ktorej zahynuli slovenskí vojaci

Pri havárii vojenského špeciálu Antonov AN-24 pred vyše 14 rokmi zahynulo 42 slovenských vojakov.

29.7.2020 (Webnoviny.sk) - Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) odtajnil vyšetrovací spis havárie vojenského špeciálu AN-24 na vrchu Borsó pri maďarskej obci Hejce. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR (MO SR) Martina Kovaľ Kakaščíková.

Pri tejto tragédii pred vyše 14 rokmi zahynulo 42 slovenských vojakov. Spis by mal byť uverejnený na webovej stránke ministerstva obrany. Stupeň utajenia „Vyhradené“ ruší k 31. júlu. Minister tak vyhovel žiadostiam občianskeho združenia a subjektov, ktoré o odtajnenie roky bojovali.

„Spis havárie AN-24 bude od 31. júla 2020 k dispozícii na nahliadnutie rodinám a blízkym zosnulých vojakov, ako aj verejnosti. 42 rodín sa tak môže konečne dozvedieť všetky okolnosti havárie, pri ktorej stratili svojich blízkych. Dlhovali sme to nielen im, ale tiež našim vojakom, ktorí obetovali svoje životy službe vlasti,“ povedal Naď.

Špekulácie a dezinformácie

Vo svojom statuse na sociálnej sieti uviedol, že týmto krokom chce predísť ďalším špekuláciám a dezinformáciám, ktoré sa objavovali v tejto súvislosti.

Dodal, že stále platí, že čo môže byť zverejnené, o tom verejnosť bude vedieť. Kovaľ Kakaščíková v tlačovej správe doplnila, že vzhľadom na citlivosť informácií nebudú súčasťou odtajneného spisu fotografie z lekárskych správ ani osobné údaje a údaje lekárskeho charakteru.

Obete tragédie si MO SR každoročne pripomína na výročie nešťastia pietnym aktom na mieste havárie na vrchu Borsó, kde je umiestnených symbolických 42 dubových stĺpov ako pamiatka na zosnulých vojakov. Spomienka sa každý rok realizuje aj pri pamätníku v strede obce Hejce.

Žiadali nové vyšetrovanie havárie

Po desiatich rokoch od nehody v roku 2016 sa niektorí pozostalí dožadovali nového vyšetrenia havárie, pretože podľa nich závery vyšetrovania vychádzali z neúplných informácií.

Generálna prokuratúra však skonštatovala, že pôvodné rozhodnutie o zastavení trestného stíhania v prípade havárie bolo vydané zákonne. Analýza podľa oficiálnych informácií nepotvrdila zlyhanie leteckej techniky. Keďže chýbajú objektívne dôkazy, príčinu nehody nebolo možné jednoznačne určiť.

Vojenský špeciál An-24 havaroval pred 14 rokmi 19. januára 2006 po náraze do kopca Borsó pri severomaďarskej obci Hejce. Na palube lietadla bolo 43 ľudí vracajúcich sa z mierovej misie KFOR v srbskej provincii Kosovo. Tragickú leteckú nehodu neprežilo 41 profesionálnych vojakov a jeden civilný zamestnanec Ministerstva obrany SR. Prežil len vojak Martin Farkaš.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie