• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Minister Mičovský si svoju demisiu rozmyslel a rozhodol sa ostať vo funkcii

Minister Mičovský si svoju demisiu rozmyslel a rozhodol sa ostať vo funkcii

Na konanie Mičovského už zareagovala opozičná strana Hlas – sociálna demokracia. Podávanie a následne sťahovanie demisií je podľa nej absolútnym výsmechom štátu a jeho inštitúcií.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský stiahol svoju demisiu.

Informoval o tom na pondelňajšom mimoriadnom vyhlásení.

„Som si vedomý, ze to nie je jednoduchý proces a chcem sa ospravedlniť pani prezidentke a aj mojim kolegom, ale som presvedčený, že napriek strate politickej krásy, som povinný sa pokúsiť dotiahnuť dielo, ktoré sme začali,“ vyhlásil.

Informoval Hegera aj Matoviča

O svojom zámere už informoval predsedu vlády Eduarda Heger ako aj expremiéra Igora Matoviča. Koaliční partneri sa o jeho krokoch dozvedeli až z mediálneho vyhlásenia.


Mičovský pritom doručil svoju demisiu do Prezidentského paláca posledný májový deň. Dôvodom bolo podľa jeho vyjadrení vyvodenie politickej zodpovednosti za to, že pred viac ako rokom dal návrh na vymenovanie Gabriely Bartošovej za generálnu riaditeľku Slovenského pozemkového fondu.

S ňou sa spája údajné korupčné správanie. Na dnešnom vyhlásení pritom zdôraznil, že všetky okolnosti, ktoré sa jej dávajú za vinu sa vzťahujú k obdobiu, keď fond mali v správe a politickej zodpovednosti predchádzajúce vlády. „To nič nemení na tom, že moja politická zodpovednosť je nespochybniteľná,“ dodal.

Kritika návrhu skupiny koaličných poslancov

Zároveň však upozornil, že od tejto chvíle sa udialo niekoľko vecí, ktoré napokon viedli k zmene jeho rozhodnutia. V prvom rade Mičovský poukázal na to, že mal svojím odchodom „potešiť“ množstvo ľudí, ktorí roky devastovali Slovensko.


„Bol som prekvapený tou radosťou, niektorí možno strieľali aj šampusy,“ skonštatoval. Na druhej strane vyzdvihol podľa neho úprimnú ľútosť množstva ľudí a zároveň aj určité výčitky, že odchádza z boja. „Dali mi mnohí pocítiť, že v tejto fáze sa z boja neuteká,“ uviedol. Podporu mu mali vyjadriť lesníci, ale aj malí poľnohospodári.


Mičovský sa zároveň veľmi kriticky vyjadril k návrhu skupiny koaličných poslancov na odčlenenie chránených území od rezortu pôdohospodárstva a ich presun pod ministerstvo životného prostredia.

Podľa neho je to hlboko nesystémový krok, ktorý nebol s nikým prekonzultovaný a v podstate obchádza štandardný legislatívny proces. Poukázal taktiež na fakt, že snaha o presadenie uvedeného návrhu sa objavili práve vtedy, keď ohlásil svoj odchod z funkcie. On sám takýto scenár vylučuje. „Nemôžem sa s tým stotožniť,“ povedal.

Opozičný Hlas-SD hovorí o výsmechu štátu

Na konanie Mičovského už zareagovala opozičná strana Hlas – sociálna demokracia. Podávanie a následne sťahovanie demisií je podľa nej absolútnym výsmechom štátu a jeho inštitúcií.


„Stiahnutie demisie sa dá interpretovať jediným spôsobom – ak ide o vlastnú stoličku, sú nominanti OĽaNO schopní tolerovať hocičo, aj korupciu, proti ktorej pred voľbami toľko sľubovali bojovať. Minister Mičovský zo seba urobil nesvojprávnu a smiešnu figúrku a stal sa ďalším symbolom totálneho chaosu a cirkusu v podaní vládnej koalície,“ tvrdí.

Ak sa raz niekto rozhodne, že voči sebe vyvodzuje politickú zodpovednosť a nechce už riadiť zverený rezort, nemá podľa Hlasu vo svojej funkcii čo hľadať.


Opozičná strana preto vyzýva premiéra Hegera, aby Mičovského bezodkladne odvolal zo svojej funkcie. Je to jeho podľa nej jediná možnosť ukázať, že aspoň on ako predseda vlády vníma boj proti korupcii do dôsledkov, a nie iba ako nekonečné frázy v televíznych reláciách. Ak tak neurobí, poslanci Hlasu okamžite opätovne spustia proces na vyslovenie nedôvery ministrovi v Národnej rade SR.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie