• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Minister Korčok odsúdil aktivity, ktoré mali poškodiť bezpečnosť Českej republiky

Minister Korčok odsúdil aktivity, ktoré mali poškodiť bezpečnosť Českej republiky

Česká republika vyhostí 18 ruských diplomatov v súvislosti s výbuchom muničných skladov v roku 2014.

18.4.2021 (Webnoviny.sk) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) odsúdil „podvratné aktivity namierené na bezpečnosť Českej republiky“.

Vo svojom profile na sociálnej a mikroblogovacej sieti tak podporil ČR, ktorú označil za najbližšieho suseda a spojenca Slovenska.

Za výbuchom skladov zrejme stoja Rusi

Minister tak reagoval na mimoriadnu tlačovú konferenciu premiéra ČR Andreja Babiša a ministra vnútra a dočasného ministra zahraničia ČR Jana Hamáčka zo 17. apríla, na ktorej oznámili vyhostenie 18 ruských diplomatov.

Identifikovali ich totiž ako pracovníkov ruských tajných služieb. Podľa Babiša a Hamáčka existuje podozrenie, že sa Rusko podieľalo na výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014.

„Musíme ďalej posilňovať našu spoluprácu a odolnosť, aby sme zaistili bezpečnosť našich občanov,“ uviedol Korčok.

Korčok vyjadrí podporu aj osobne

Viac informácií verejnosti Korčok poskytol vo svojom profile na sociálnej sieti po telefonáte s českým kolegom Hamáčkom. Priblížil, že mu tlmočil podporu pre diplomatické kroky a všetky opatrenia na zaručenie bezpečnosti občanov ČR v súvislosti so zisteniami okolností spomínaného výbuchu.

„Tieto udalosti potvrdzujú dlhodobé zistenia našich spravodajských služieb, že aj naše krajiny sú cieľom operácií zameraných proti ich bezpečnosti a stabilite,“ doplnil.

Zároveň uviedol, že svoju podporu ČR osobne vyjadrí aj v pondelok 19. apríla na rokovaní ministrov zahraničných vecí Európskej únie.

Plánuje tiež vyzdvihnúť význam spolupráce spojeneckých spravodajských služieb. Tie majú podľa neho kľúčovú úlohu pri zaručení vnútornej bezpečnosti a ochrane aj slovenských štátnych záujmov.

Česko vyhostilo osemnásť diplomatov

Hamáček vysvetlil, že sa rozhodol vyhostiť všetkých zamestnancov ruského veľvyslanectva v Prahe, ktorých české tajné služby identifikovali ako pracovníkov ruských tajných služieb.

„Do 48 hodín musí opustiť Českú republiku 18 pracovníkov ruskej ambasády,“ vysvetlil Hamáček, ktorý je aj vicepremiérom.

Babiš a Hamáček sa informácie od českej rozviedky dozvedeli večer 16. apríla. O svojich krokoch už informovali aj prezidenta Miloša Zemana, ktorý im podľa Babiša „vyjadril absolútnu podporu“.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie