• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Milanová chce zaviesť nové pravidlá aj pre voľbu šéfa SND, podľa TIS by mala zahrnúť aj verejné vypočutie

Milanová chce zaviesť nové pravidlá aj pre voľbu šéfa SND, podľa TIS by mala zahrnúť aj verejné vypočutie

Úspech najviac záleží od politickej kultúry zriaďovateľa.

11.6.2020 (Webnoviny.sk) - Pri dobrom výberovom konaní je dôležitá transparentnosť, ktorej súčasťou by malo byť aj verejné vypočutie - ideálne livestream pre verejnosť - zverejnenie uchádzačov ako aj hodnotenia komisiou a jasné zdôvodnenie výberu víťaza. Pre agentúru SITA to povedal riaditeľ Transparency International Slovakia (TIS) Gabriel Šípoš.

Nové pravidlá pre transparentné výberové konania na riaditeľov kultúrnych inštitúcií plánuje aktuálne zaviesť Ministerstvo kultúry SR (MK SR). Hľadať bude napríklad nového šéfa Slovenského národného divadla (SND) či Národného osvetového centra (NOC).

Podľa Šípoša by malo byť výberové konanie zverejnené v dostatočnom časovom predstihu s jasnými kritériami a v relevantných médiách vrátane zahraničia. Platiť by to malo v prípadoch, ak je to vhodné pre pozíciu, a to napríklad pri voľbe šéfa SND.

Čím dôležitejšia pozícia, tým vyššie nároky

Potrebné je zároveň zverejnenie životopisov a motivácií, respektíve odborných projektov a plánov uchádzačov. V neposlednom rade je pri výberovom konaní potrebná dôveryhodná komisia, ktorej členmi by mali byť odborníci na kultúru, ale aj manažment či financie a rešpektované osobnosti aj mimo MK SR, vrátane zamestnancov.

„Čím dôležitejšia pozícia, tým vyššie nároky by mal výber spĺňať. Vhodné je využiť aj HR konzultantov či zapojenia psychologických testov. Výberové konania sú veľmi citlivé na dôveru. Ak sú len zástierkou vopred dohodnutého postupu v komisii, ani takéto extenzívne pravidlá by v skutočnosti neviedli k skutočnej súťaži,“ vysvetlil Šípoš. Zároveň konštatuje, že úspech najviac záleží od politickej kultúry zriaďovateľa.

MK SR začalo s prípravou výberového konania na obsadenie funkcie generálneho riaditeľa či riaditeľky SND v reakcii na výzvu, ktorú ministerke kultúry Natálii Milanovej (OĽaNO) adresovali zamestnanci SND.

Oslovili aj mimovládku

„Chceme, aby voľba generálneho riaditeľa SND zahŕňala verejnú prezentáciu jeho koncepcie pred výberovou komisiou zostavenou z odborníkov. Budeme postupovať riadnym a transparentným výberovým konaním, presne tak, ako je to štandardom v normálnej a vyspelej demokratickej krajine,“ informovala v tejto súvislosti Zuzana Viciaňová z rezortu kultúry.

Podľa Šípoša by sa malo hľadanie šéfa SND rozšíriť aj do zahraničia, minimálne by bolo vhodného zapojiť aj kandidátov z Českej republiky.

„Mimochodom, MK SR oslovilo k spolupráci pri nastavení dohľadu výberu riaditeľa SND aj TIS, ale zatiaľ to nie je uzavreté, či sa toho TIS zúčastní,“ dodal na záver riaditeľ TIS. Okrem šéfa SND chystá MK SR aj výberové konanie na nového riaditeľa či riaditeľku NOC alebo Rozhlasu a televízie Slovenska.

Viac k téme: TIS Transparency International Slovensko, výberové konanie

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie