• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Mikasov úrad vydal vyhlášku, upravuje zákaz vstupu na pracoviská. Inštitút ľudských práv považuje sankcie za porušenie ľudských práv

Mikasov úrad vydal vyhlášku, upravuje zákaz vstupu na pracoviská. Inštitút ľudských práv považuje sankcie za porušenie ľudských práv

Inštitút ľudských práv považuje sankcie za neúčasť na celoplošnom testovaní za porušenie ľudských práv

Prevádzkovateľ zariadení je oprávnený požadovať predloženie dokladu o negatívnom teste, respektíve doklad o výnimke. Rovnako je oprávnený do týchto dokladov aj nahliadnuť.

Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková v súvislosti s novou vyhláškou účinnou od 27. januára od 5.00 h do 2. februára.

Vyhláška upravuje zákaz vstupu zamestnancov na pracoviská zamestnávateľa či povinnosť prevádzkovateľov vrátane škôl a školských zariadení zamedziť vstupu osôb do priestorov ich prevádzok, pričom stanovuje množstvo výnimiek z tejto povinnosti pre rôzne skupiny osôb.

Od 27. januára 2021 05:00 hod. do uplynutia 2. februára 2021 platí zákaz vstupu zamestnancov na pracoviská zamestnávateľa, či povinnosť prevádzkovateľov, vrátane škôl a školských zariadení, zamedziť vstupu osôb do priestorov ich prevádzok.


Vyhláška stanovuje viaceré výnimky z tohto zákazu pre rôzne skupiny osôb.


"Základnou výnimkou je schopnosť preukázať sa negatívnym výsledkom RT-PCR alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19 vykonaného v období od 18. januára," uviedla Račková.

Kontrola certifikátov je porušením ľudských práv

Mimovládne organizácie Pracujúca chudoba a Inštitút ľudských (IĽP) práv však tvrdia, že je to porušenie ľudských práv a zásah do osobných údajov.


“Výsledok akéhokoľvek medicínskeho vyšetrenia alebo testu, ktorý človek absolvuje, je súčasťou dôvernej zdravotnej dokumentácie. Zdá sa, že aj štát to tuší, keďže odovzdával na odberných miestach túto informáciu v zalepenej obálke. Tento doklad navyše obsahuje ďalšie osobné údaje ako napríklad dátum narodenia. Predstava, že je to akási preukážka, ktorú môžu kontrolovať SBS-kári v obchodoch alebo si ju prezerá kaderníčka, je absurdná. Takéto počínanie vlády nie je akceptovateľné ani v núdzovom stave, nakoľko opatrenie ÚVZ je disproporčné a porušuje platnú legislatívu,o.i. GDPR,” vysvetlil právnik JUDr. Daniel Grejták.


Prevádzkovatelia zariadení a zamestnávatelia sú povinní na všetky vstupy viditeľne umiestniť oznam o zákaze vstupu a výnimkách zo zákazu vstupu podľa tejto vyhlášky.


Medzi prevádzky zaraďuje úrad všetky verejné aj súkromné budovy a objekty vrátane budov orgánov verejnej moci prevádzkované na komerčný aj nekomerčný účel, okrem domov, bytov a iných priestorov slúžiacich na bývanie.

Kto nepotrebuje test (výnimky z testovania):

- Potvrdenie o negatívnom teste nepotrebujú na pracoviskách napríklad osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 a majú potvrdenie nie staršie ako tri mesiace alebo im bolo ochorenie diagnostikované od 2. novembra 2020 do 17. januára.


- Uplatniť si ju môžu aj osoby zaočkované druhou dávkou vakcíny, ak od očkovania uplynulo aspoň 14 dní.


- Test sa nevyžaduje ani od zamestnancov so zdravotnou kontraindikáciou, závažnou poruchou autistického spektra, s ťažkým, vrodeným alebo získaným imunodeficitom.


- Pravidlo neplatí ani pre onkologických pacientov po chemoterapii alebo transplantácii, ktorí majú leukopéniu, alebo osoby s onkologickou liečbou alebo inou liečbou ovplyvňujúcou imunitný systém (napríklad biologickou liečbou) z dôvodu rizika z omeškania pravidelného podania liečby, rádioterapie alebo inej plánovanej liečby.


- Test nepotrebujú ani osoby, ktoré mali od 18. januára až 26. januára nariadenú izoláciu regionálnym úradom verejného zdravotníctva alebo nariadenú pracovnú neschopnosť z dôvodu karantény svojím všeobecným lekárom a nemuseli sa podrobiť testu na ochorenie COVID-19.


- Výnimku majú aj deti do desiatich rokov.


- V ďalších priestoroch vrátane škôl majú navyše výnimku aj osoby nad 65 rokov veku, žiaci nultého ročníka, prvého až štvrtého ročníka základnej školy a žiaci základnej školy pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami vo všetkých ročníkoch.


- Test sa nevyžaduje od dieťaťa ani pri vstupe do základnej školy či do zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.


- Negatívny test nie je potrebný pri nákupe s cieľom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb v najbližšej maloobchodnej predajni ani v lekárenskom zariadení.


- Nevyžaduje sa ani v zdravotníckom zariadení pri návšteve s cieľom neodkladnej zdravotnej starostlivosti, preventívnej prehliadky alebo plánovanej zdravotnej starostlivosti, alebo sprevádzania blízkej osoby a príbuzného.


- Rovnako test nie je nutný v zariadení, kde sídli všeobecný lekár či pediater danej osoby.


-

Výnimka platí aj na cestu na PCR alebo antigénový test na ochorenie COVID-19.


- Bez testu možno ísť aj na pohreb, sobáš či krst blízkej osoby


Čím sa môžete preukazovať:

Pri vstupe do prevádzok a na pracovisko je potrebné preukázať sa dokladom o negatívnom teste, dokladom o výnimke alebo čestným prehlásením, že spadáte do výnimky alebo dokladom o očkovaní druhou dávkou vakcíny, ak od tohto očkovania uplynulo aspoň 14 dní.


Doklad o testovaní môže byť certifikát alebo potvrdenie o vykonaní testu (je zverejnené vo vyhláške k režimu na hraniciach,str. 26). Doklad o výnimke môže byť potvrdenie od lekára o vašom zdravotnom stave(vzor vo vyhláške na str. 46), doklad o prekonaní ochorenia nie starší ako 3 mesiace, doklad o diagnostikovaní ochorenia od 2. novembra do 17. januára (za takýto doklad možno považovať napríklad SMS správu alebo email o pozitivite).

Ak to inak nie je možné, predloženie potvrdenie o výnimke pre váš zdravotný stav možno nahradiť čestným vyhlásením osoby alebo zákonného zástupcu, musí v ňom byť však zároveň uvedené, že osoba si je vedomá právnych následkov v prípade, že by sa jej čestné prehlásenie ukázalo ako nepravdivé.

Inštitút ľudských práv považuje sankcie za neúčasť na celoplošnom testovaní za porušenie ľudských práv

Nevyhnutné obmedzovanie ľudských práv a slobôd v súvislosti s pandémiou COVID-19 nemôže slúžiť na vydieranie a zastrašovanie občanov, aby sa zúčastnili plošného testovania.


V tlačovej správe to konštatuje mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP). Tá vypracovala právnu analýzu nových nariadení, ktoré vstupujú do platnosti v súvislosti s prebiehajúcim plošným testovaním. Inštitút v tejto súvislosti odhalil viacero pochybení a možných porušení ľudských práv zo strany štátu.

IĽP zdôrazňuje, že samotné dočasné obmedzenie niektorých ľudských práv a slobôd z dôvodu ochrany života a zdravia nie je porušením ľudských práv.

Sporná účelnosť testovania

V prípade plošného testovania je však podľa nich jeho účelnosť prinajmenšom sporná a jestvuje odôvodnené podozrenie, že ide o politický marketing. „Koniec koncov sám premiér to označil za referendum o Matovičovi,” uviedol riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.


Podľa koordinátorky analýzy Aleny Krempaskej je zákaz pohybu v prírode či individuálnych športov pre osoby, ktoré sa testovania nezúčastnia, neadekvátnym a disproporčným zásahom do ľudských práv a slobôd.

„Máme tu množstvo ľudí, ktorí od Vianoc pracujú z domu, sú s deťmi, nemôžu teda nákazu ani teoreticky šíriť a preto nejestvuje dôvod, prečo by sa mali zúčastniť testovania,” povedal s tým, že práve účasť na testovaní ich potenciálnemu riziku nákazy vystavuje.

Článok 32. Ústavy SR

Krempaská zároveň zdôraznila, že tento typ plošného testovania sa v žiadnej inej krajine nekonal. „Problémom je najmä nízka presnosť antigénových testov a výsledok môže dávať ľuďom bez príznakov falošný pocit, že sú negatívni, čím ich nemôžeme arbitrárne odlišovať od ľudí, ktorí sa antigénového testu nezúčastnili,” doplnila.


Daniel Grejták, právnik spolupracujúci s IĽP však zdôrazňuje, že súčasná situácia nie je dôvodom odvolávať sa na článok 32. Ústavy SR, podľa ktorého majú občania právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd.

Podľa neho totiž uvedený článok pokračuje formuláciou, že tak môžu urobiť len v prípade, ak sú činnosť ústavných orgánov a účinné použitie zákonných prostriedkov znemožnené. „Všetci, kto tento článok dnes vzývajú, sa dopúšťajú porovnateľne nerozumného správania ako členovia vlády,” dodal s tým, že odporúča každému, kto sa chce v tejto súvislosti postaviť na odpor, aby sa obrátil na súd.

Nútenie zamestnancov do plošného testovania môže vedúcich pracovníkov dostať do väzenia

Vydierať zamestnancov hrozbou prepustenia zo zamestnania v dôsledku neúčasti na nadchádzajúcom celoplošnom testovaní je zo strany zamestnávateľa protizákonné. Trestného činu sa dopúšťajú aj riadiaci pracovníci, ktorí takýto pokyn vykonávajú voči zamestnancom. Vyplýva to z právnej analýzy, ktorú v súvislosti s množiacimi sa svedectvami o neštandardných praktikách niektorých firiem vypracovala mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP).


“Ak sa zamestnanec rozhodne neabsolvovať dobrovoľné testy, nemôže sa z rozhodnutia vlády dostaviť do práce. Zamestnávateľ je v takomto prípade povinný to ospravedlniť a evidovať ako prekážku v práci z dôvodov všeobecného záujmu pre plnenie občianskych povinností podľa § 136 ods. 1 Zákonníka práce. Zo strany zamestnávateľov je nezákonné zamestnancov k účasti na testoch donucovať pod hrozbou prepustenia alebo podmieňovať vyplatenie variabilných zložiek mzdy, dochádzkového bonusu, hospodárskych prémií či 13. či 14. platu účasťou na celoplošnom testovaní,” približuje Alena Krempaská, programová riaditeľka Inštitútu ľudských práv.

Najčastejšie otázky o očkovaní proti COVID-19. Kedy na mňa príde rad a môžem vakcíny kombinovať?

Kto by sa proti COVID-19 nemal očkovať? Lekárka vysvetlila, čo môže vakcína Comirnaty spôsobiť

Konečne vieme, ako dlho bude účinkovať vakcína proti COVID-19. Aspoň tá od Moderny


Kedy sa Slovensko zotaví z pandémie? Podľa futurológa Klinca jeden zo scenárov je, že nikdy


Čo nám lockdown vzal: Návrat do normálu môže byť náročný pre dospelých, deti aj zvieratá, tvrdí psychologička



Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie