• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Miera nezamestnanosti na Slovensku stúpla nad sedem percent, analytici očakávajú ďalší rast

Miera nezamestnanosti na Slovensku stúpla nad sedem percent, analytici očakávajú ďalší rast

Mesačná miera nezamestnanosti meraná úradmi práce v máji vzrástla v súlade s očakávaniami.

20.6.2020 (Webnoviny.sk) - Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v máji tohto roka stúpla o 0,63 percentuálneho bodu na 7,2 %. Medziročne bola miera nezamestnanosti v minulom mesiaci vyššia o 2,32 percentuálneho bodu. V tlačovej správe o tom informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Medziročný nárast o takmer 2 percentá

Úrady práce evidovali na konci piateho mesiaca tohto roka 198 256 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s aprílom ide o nárast o 17 500 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, v máji stúpol o 64 132 osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 7,96 %. V porovnaní s aprílom tohto roka išla nahor o 0,53 percentuálneho bodu, medziročne stúpla o 1,96 percentuálneho bodu.

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci mája tohto roka 219 159 osôb. Medzimesačne išlo o nárast o 14 679 osôb, v porovnaní s májom minulého roka je to viac o 54 202 ľudí.

Očakáva sa miernejší rast

"Mesačná miera nezamestnanosti meraná úradmi práce v máji vzrástla o 0,6 percentuálneho bodu na 7,2 % v súlade s očakávaniami," uviedla pre agentúru SITA analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Mesačný prírastok bol minulý mesiac podľa nej miernejší ako prudký nárast zaznamenaný v apríli. "Od marca pribudlo približne 55-tisíc disponibilných uchádzačov o zamestnanie, čo odráža dopad pandémie," tvrdí.

O prácu prišli podľa Muchovej ľudia nielen v službách a obchode, ale aj v priemysle a nezamestnaných pribudlo naprieč regiónmi. "V nadchádzajúcich letných mesiacoch sa dá očakávať nárast miery nezamestnanosti, aj keď miernejším tempom ako v apríli. Negatívny vplyv na trh práce môžu zmierniť štátne opatrenia na ochranu pracovných miest, ale veľa závisí od miery a rýchlosti ich využitia," dodala analytička Slovenskej sporiteľne.

Čísla zvýšia absolventi vysokých škôl

Analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák po májovom menšom náraste nezamestnanosti ďalšie zmiernenie rastu nezamestnanosti aj v júni nateraz neočakáva. "Do evidencie úradov totiž začnú prúdiť nezamestnaní, ktorí boli prepustení už v marci, teda v počiatkoch pandémie, avšak zatiaľ im plynula dvojmesačná výpovedná lehota," upozornil. Prílev takýchto nezamestnaných by však podľa neho mohla zmierniť štátna pomoc, ktorá postupne prekonala "detské choroby" a začala aspoň čiastočne plniť svoj účel.


"Časť výpovedí tak mohla byť predsa len stiahnutá. S uvoľnením opatrení a reštartom časti služieb by nárast nezamestnanosti mohol zmierňovať aj návrat do práce časti „aprílových“ nezamestnaných, ktorí boli len formálne prepustení," uviedol. Čísla nezamestnanosti však podľa Koršňáka takmer s istotou zvýšia absolventi vysokých škôl, ktorí sa budú tento rok registrovať na úradoch najmä v júni a vzhľadom na ospalý trh práce sa dá očakávať, že v porovnaní s minulými rokmi bude ich prílev na úrady silnejší.


Miera evidovanej nezamestnanosti minulý mesiac stúpla vo všetkých krajoch na Slovensku. Najvýraznejší nárast, o 0,85 percentuálneho bodu, vykázal Banskobystrický kraj. Najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti zaznamenal Prešovský kraj, a to 10,93 %. Úroveň miery evidovanej nezamestnanosti nad slovenský priemer zaznamenal ešte Banskobystrický kraj s 9,56 % a Košický kraj s 9,77 %. Najvyššia miera evidovanej nezamestnanosti bola v okrese Rimavská Sobota (20,66 %). Najnižšiu mieru evidovanej nezamestnanosti (3,19 %) dosiahol okres Bratislava V.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie