• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Michail Gorbačov († 91). Politik, ktorý sa zaslúžil o kolaps komunizmu v bloku a koniec studenej vojny

Michail Gorbačov († 91). Politik, ktorý sa zaslúžil o kolaps komunizmu v bloku a koniec studenej vojny

Politik podľahol dlhej chorobe vo veku 91 rokov.

31.8.2022 (Webnoviny.sk) - Vo veku 91 rokov zomrel posledný sovietsky líder Michail Gorbačov. Politik, ktorý sa zaslúžil o rozpad Sovietskeho zväzu (ZSSR), kolaps komunizmu v bloku a koniec studenej vojny, v utorok podľahol dlhej chorobe. Potvrdila to Ústredná klinická nemocnica v Moskve.

Uznávaný aj opovrhovaný

Gorbačov bol pri moci necelých sedem rokov. Kroky, ktoré za ten čas podnikol, mu priniesli svetové uznanie i opovrhnutie doma.

„Vnímam sa ako muž, ktorý začal reformy, ktoré boli nevyhnutné pre krajinu, Európu a svet. Často sa ma pýtajú, či by som to začal celé odznova, ak by som to musel zopakovať. Vskutku áno. A s väčšou vytrvalosťou a odhodlaním, “ povedal Gorbačov pre agentúru AP v rozhovore v roku 1992, krátko po tom ako opustil úrad prezidenta Sovietskeho zväzu. Tento post, ktorý vznikol v roku 1990, zastával ako jediný človek.

S otcom jazdili na kombajne

Michail Sergejevič Gorbačov sa narodil 2. marca 1931 v dedine Privoľnoje na juhu Ruska. Do 15 rokov po škole pomáhal jeho otcovi jazdiť s kombajnom. Jeho práca mu už v 17 rokoch vyniesla Rad červenej zástavy práce, čo mu z časti pomohlo dostať sa v roku 1950 na Moskovskú štátnu univerzitu.

Tam sa zoznámil s jeho manželkou Raisou a pridal sa do Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (KSSZ). V roku 1971 ho zvolili do Ústredného výboru KSSZ, o sedem rokov neskôr mal na starosti poľnohospodársku politiku zväzu a v roku 1980 sa stal úplným členom Politbyra.

Zmeny ako glasnosť a perestrojka

Sovietskym lídrom sa stal ako 54-ročný, keď na poste generálneho tajomníka Ústredného výboru KSSZ nahradil zosnulého Konstantina Černenka. Krátko po tom, ako sa ujal moci, začal s jeho kampaňou na zlepšenie situácie v ZSSR so zmenami, ktoré sa do histórie zapísali ako glasnosť (otvorenosť) a perestrojka (prestavba).

Prepustil politických väzňov, umožnil otvorenú diskusiu o voľbách s viacerými kandidátmi, dal Sovietom slobodu cestovať, zastavil náboženský útlak, znížil jadrový arzenál, stiahol vojakov z Afganistanu, zriadil užšie vzťahy so Západom a nebránil pádu komunistických režimov vo východoeurópskych satelitných štátoch.

Nobelova cena za mier

Reformy však dali priestor aj vzplanutiu dlho potláčaného etnického napätia v ZSSR, ktoré vyvolalo vojny a nepokoje na problémových miestach, ako je región južného Kaukazu. Po zvýšení cien a nedostatku spotrebného tovaru nasledovali štrajky a pracovné nepokoje. A hoci to nebolo v jeho pláne, napokon bol Gorbačov v roku 1991 svedkom rozpadu ZSSR.

V roku 1990 získal Gorbačov Nobelovu cenu za mier za jeho rolu pri ukončení studenej vojny. V roku 1996 kandidoval za prezidenta Ruska, no nezískal ani jedno percento hlasov. Venoval sa aj charite.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie