• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Mestá a obce na Slovensku vypnú na protest verejné osvetlenie, situácia je pre vysoké ceny energií mimoriadne vážna

Mestá a obce na Slovensku vypnú na protest verejné osvetlenie, situácia je pre vysoké ceny energií mimoriadne vážna

Podľa žilinského primátora Petra Fiabáne je dopad energetickej krízy taký vážny, že je reálne ohrozené ďalšie fungovanie samospráv.

Do protestu pod názvom Mestám a obciam zhasína nádej sa zapoja aj niektoré mestá na Spiši. V pondelok dopoludnia to prostredníctvom sociálnej siete potvrdili Spišská Nová Ves aj Levoča.

Obe mestá vypnú v pondelok večer časť verejného osvetlenia na 30 minút. Konkrétne v Levoči na Námestí Majstra Pavla, a svietiť sa medzi 19:00 a 19:30 nebude ani na námestí v Spišskej Novej Vsi.

„Demonštratívne zhasneme časť verejného osvetlenia a dáme tak najavo, že situácia s neriešením cien energií pre samosprávy má mimoriadne vážne a negatívne dopady na plnenie mnohých našich základných úloh a povinností, čo sa dotkne aj bežného života každého z nás.

Mestá a obce nie sú autormi problémov. Sú obeťami zlých rozhodnutí vlády, a to, čo v tomto období najviac potrebujeme, je rýchla a efektívna pomoc od vlády,“ uviedla spišskonovoveská samospráva.

Pre Podolínec to nie je ekonomické

Aj Stará Ľubovňa vypne v stanovenom čase svetlá na 30 minút. Potvrdil to pre agentúru SITA primátor Ľuboš Tomko, podľa ktorého tak urobia iba v centre mesta na Námestí sv. Mikuláša. V Kežmarku podľa hovorkyne Barbory Soskovej rovnako zhasnú svetlá na Hlavnom námestí aj osvetlenie radnice.


Účasť na tejto forme protestu avizovalo už skôr aj mesto Spišská Stará Ves (okr. Kežmarok). Naopak, mesto Podolínec (okr. Stará Ľubovňa) tak neurobí.

Jeho primátor Michal Marhefka vysvetlil, že vypínať a o tridsať minút znovu zapínať verejné osvetlenie pri type svietidiel, z ktorých je iba 10 percent úsporných, nie je pre toto mesto ekonomické ani ekologické.

Križovatky a priechody ostanú osvetlené

Mesto Žilina vypne medzi 19:00 a 19:30 časť verejného osvetlenia. Ako informovala hovorkyňa mesta Barbora Zigová, z dôvodu bezpečnosti zostanú riadne osvetlené križovatky a priechody pre chodcov na cestách.


Podľa žilinského primátora Petra Fiabáne je dopad energetickej krízy taký vážny, že je reálne ohrozené ďalšie fungovanie samospráv.

„Opatrenia, ktoré samosprávy realizujú, nepostačujú, aby vykompenzovali zvýšenú potrebu financovať zvýšené náklady na elektriku, plyn a teplo. Očakávame, že štát bude oveľa rýchlejšie, jasnejšie a zrozumiteľnejšie reagovať a kompenzovať potrebné výpadky,“ poznamenal Fiabáne.


Doplnil, že protestná akcia má za cieľ nielen informovať verejnosť o súčasnom stave, ale má byť apelom vláde a príslušným ministerstvám, aby urýchlene konali. „Aby tie prezentované a deklarované formy podpory boli jasnejšie a zrozumiteľnejšie a aby sa mestá a obce vedeli zariadiť a nastaviť svoje fungovanie na najbližšie týždne a mesiace,“ dodal žilinský primátor.

Banská Bystrica zmenila názor

K iniciatíve sa napokon pripojí aj Banská Bystrica zhasnutím verejného osvetlenia na Námestí SNP v pondelok v čase od 19:00 do 19:30. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová, vedenie mesta zmenilo pôvodné stanovisko, že sa k iniciatíve nepripoja.


Iné mestá a obce v Banskobystrickom kraji sa vypnutím verejného osvetlenia medzi 19:00 a 19:30 k iniciatíve pripoja. Je medzi nimi napríklad Zvolen, Žiar nad Hronom, Detva, Nová Baňa, Hriňová, Kremnica a mnohé ďalšie. Samosprávy o tom informujú na sociálnych sieťach a na svojich webových stránkach.

Upozorňujú na nečinnosť vlády

Vo Zvolene večer vypnú vypnuté verejné osvetlenie priamo na Námestí SNP a v okolí Zvolenského zámku.

„V tak náročnej dobe je nemysliteľné, aby boli samosprávy jediným politickým rozhodnutím obraté o stovky miliónov eur. Hovorím o výpadku v dôsledku zvýšenia daňového bonusu, ktorý len v našom meste odhadujeme na státisíce,“ uviedol zvolenský primátor Vladimír Maňka a dodal, že samosprávy tiež doposiaľ nepocítili sľubované zastropované ceny energií.


Žiar nad Hronom sa k celoslovenskej iniciatíve pripojí demonštratívnym zhasnutím verejného osvetlenia na časti ulice SNP od autobusovej zastávky po križovatku pri Bille.

„Dáme tak najavo, že nečinnosť vlády pri otázke cien energií pre samosprávy má mimoriadne vážne a negatívne dopady na vykonávanie služieb miest a obcí na celom Slovensku,“ uviedol primátor mesta Peter Antal.


Kremnica verejné osvetlenie v rovnakom čase vypne na Štefánikovom námestí a na pešej zóne. Hriňová osvetlenie vypne v mestských častiach Krivec, Slanec, Murínka, Stred, Skalisko a na ďalších uliciach. V Novej Bani bude verejné osvetlenie vypnuté v tých miestach, kde sú rozvádzače riadené na diaľku. Detva zhasne v jednej lokalite verejné osvetlenie počas celej nadchádzajúcej noci.

Celoslovenská iniciatíva pod taktovkou Združenia miest a obcí Slovenska sa uskutoční v pondelok 30. januára. O 19:00 mnohé mestá a obce zhasnú verejné osvetlenie na 30 minút. Ide o protest proti vysokým cenám energie, ktoré postihujú celú spoločnosť aj samosprávu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 19. marec 2024

horoskopy na dnes utorok 19 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Urobíte krok k zmene zamestnania. Nebudete vyčkávať a pripomeniete sa i sám. Večer zhodnotíte, čo ste urobili počas dňa. Asi si určíte aj vyššie ciele.

Býk 21.4. - 21.5.

Mali by ste využiť schopnosť získať záujem ľudí okolo seba. Vďaka tomu narastú vaše šance na povýšenie a zlepšenie finančnej situácie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Rozdielnosť vašich predstáv a skutočnosti vyvolá nové problémy a ťažkosti. Môžete si pomôcť, len prestaňte všetko komentovať.

Rak 22.6. - 22.7.

Vďaka vašej absolútnej sústredenosti sa vám podarí dotiahnuť pracovné záležitosti až do konca. Schôdzku, ktorú ste si dohodli, nezmeškajte.




Všetky Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie