• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Merkelovej CDU stratila podporu vo voľbách, zrejme utrpela porážku v dvoch spolkových krajinách

Merkelovej CDU stratila podporu vo voľbách, zrejme utrpela porážku v dvoch spolkových krajinách

Projekcie výsledkov po skončení hlasovania naznačujú, že CDU nedokázala poraziť ľavicovejšie strany.

14.3.2021 (Webnoviny.sk) - Nemecká Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej podľa všetkého utrpela v krajinských voľbách v Bádensku-Württembersku a Porýní-Falcku porážku. Projekcie výsledkov po skončení hlasovania naznačujú, že stredopravá CDU nedokázala poraziť ľavicovejšie strany a ich obľúbených krajinských premiérov.

Znova uspeli Zelení

Podľa projekcií vysielateľov ARD a ZDF, ktoré sa zakladajú na exit polloch a čiastočne zrátaných výsledkoch, by na prvých miestach v oboch krajinách mali skončiť strany ich terajších premiérov s náskokom sedem až deväť percentuálnych bodov pred CDU. V Bádensku-Württembersku tak znova uspeli Zelení a v Porýní-Falcku Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD).

V prvej spomenutej spolkovej krajine projekcie pripisujú CDU zhruba 23% hlasov a v druhej 26%, To by boli najhoršie výsledky strany od druhej svetovej vojny v oboch spolkových krajinách.

Podporu voličov podľa všetkého stratila aj krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá by mohla mať okolo 10% hlasov.

Náročný test pre CDU

Hlasovanie v Bádensku-Württembersku a Porýní-Falcku, ktoré odštartovalo volebný rok v Nemecku, je vnímané ako náročný test pre CDU pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami, ktoré rozhodnú o jej nástupcovi. Rok sa pre vládny dvojblok, v ktorom je CSU s Kresťansko-sociálnou úniou Bavorska (CSU), nezačal dobre.

V Nemecku panuje nespokojnosť s pomalým štartom očkovania proti koronavírusu a pandemickými reštrikciami a strany čelia aj obvineniam voči dvom poslancom z profitovania z obstarávania rúšok.

Tohtoročný volebný maratón v Nemecku zahŕňa dovedna šesť krajinských volieb. Vyvrcholí 26. septembra parlamentnými voľbami.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie