• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Merkelová si za rozhodnutiami stojí, budovanie Nord Stream 2 či blokovanie vstupu Ukrajiny do NATO neľutuje

Merkelová si za rozhodnutiami stojí, budovanie Nord Stream 2 či blokovanie vstupu Ukrajiny do NATO neľutuje

Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová nemá pocit, že by sa mala za niečo ospravedlňovať.

8.6.2022 (Webnoviny.sk) - Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová v prvom veľkom rozhovore po tom, ako skončila v úrade, obhajovala svoje konanie v súvislosti s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Budovanie Nord Stream 2

Merkelová sa podľa vlastných slov „nemá za čo ospravedlňovať“ v súvislosti s jej reakciou na ruskú anexiu Krymu z roku 2014, keď podporovala sankcie. Hájila tiež skutočnosť, že ako kancelárka odmietala snahu Ukrajiny pripojiť sa k Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO).

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Kritici jej v súčasnosti vyčítajú, že Nemecko je kvôli nej zraniteľné, pretože sa snažila o obchodne ladené vzťahy s Ruskom. Práve za jej vlády vybudovali plynovod Nord Stream 2, ktorý mal privádzať plyn z Ruska priamo do Nemecka, a projekt pozastavil až jej nástupca Olaf Scholz krátko pred Ruskou inváziou na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára.

Nemecko, ktoré je pod tlakom zaviesť v súvislosti s inváziou ďalšie sankcie, teraz zápasí so znižovaním závislosti od ruských energií tak, aby nepoškodilo vlastnú ekonomiku. Podľa Merkelovej však Európa a Rusko boli susedia, ktorí sa navzájom nemohli ignorovať. „Musíme nájsť spôsob, ako spolu koexistovať napriek všetkým našim rozdielom,“ skonštatovala.

Sankcie za anexiu Krymu

Invázia je „nielen neprijateľná, ale aj veľká chyba zo strany Ruska“, povedala nemeckému novinárovi Alexandrovi Osangovi v rozhovore, ktorý vysielala ARD.


„Ak sa začneme pozerať storočia do minulosti a hádať sa, ktoré územie by malo komu patriť, budeme mať len vojnu,“ poznamenala s tým, že to v žiadnom prípade nepripadá do úvahy. „Nemám sa prečo obviňovať za to, že by som sa dosť nesnažila. Nemyslím, že by som mala povedať, že niečo bolo nesprávne a preto sa nemám za čo ospravedlňovať,“ uviedla.

Bránila tiež sankcie, ktoré na Rusko uvalili v reakcii na anexiu Krymu a rolu, ktorú Nemecko zohralo v udržiavaní minského mierového procesu, ktorý mal v rokoch 2014 - 2015 zastaviť boje na východe Ukrajiny. Mierový proces podľa nej dal Ukrajine čas, aby sa vyvinula ako národ a posilnila svoju armádu.

Vstup Ukrajiny do NATO

Proti členstvu Ukrajiny v NATO bola v roku 2008 podľa vlastných slov preto, že chcela zabrániť eskalácii s Ruskom a tiež preto, že Ukrajina ešte nebola pripravená. „To nebola Ukrajina, ktorú poznáme dnes. Krajina bola nestabilná a bola prerastená korupciou,“ vysvetlila bývalá kancelárka.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého krajina stále nie je členom NATO, i keď od začiatku invázie dostáva od západných krajín rozsiahlu obrannú pomoc, pritom považuje nemecké rozhodnutie z roku 2008 za „nesprávny odhad“.

Merkelová, ktorá odišla z úradu pred pol rokom, sa v utorok vyjadrila, že Zelenského veľmi rešpektuje a ohromila ju „odvaha a nadšenie“, s ktorými Ukrajinci bránia svoju krajinu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie