• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Medzi najdôležitejšie profesie Slováci zaradili lekárov aj výskumníkov, vedu považujú za významnú

Medzi najdôležitejšie profesie Slováci zaradili lekárov aj výskumníkov, vedu považujú za významnú

Povolanie vedca vníma ako veľmi prínosné 19 percent opýtaných a 72 percent ho považuje aj za príťažlivé.

10.6.2020 (Webnoviny.sk) - K trom najdôležitejším profesiám, ktoré v sebe najlepšie kombinujú dôležitosť pre spoločnosť s vlastnou atraktivitou, zaradili Slováci aj vedcov s výskumníkmi. Vyplýva to z prieskumu, ktorý agentúre SITA poskytla Michaela Lukovičová zo spoločnosti Seesame.

Dôvodom je najmä možnosť skúmať veci a objavovať niečo nové. Kvantitatívny prieskum uskutočnila agentúra 2muse pre ocenenie výnimočných vedcov Eset Science Award.

Išlo o online panel s riadeným prístupom na vzorke 1 002 respondentov. Zber údajov sa uskutočnil od 11. do 16. februára 2020. Vzorka bola reprezentatívna na populácii nad 15 rokov z hľadiska pohlavia, veku, regiónov a vzdelania.

Dôležitosť pre spoločnosť

Každý piaty respondent zaradil povolanie vedca medzi tri najdôležitejšie profesie. Pre opýtaných do profesií, ktoré najlepšie kombinujú dôležitosť pre spoločnosť s vlastnou atraktivitou, patria aj lekár a hasič.

V prieskume však povolanie vedca zaostáva v prestíži za lekárskou profesiou. Slováci totiž vnímajú aj nedostatočné podmienky na výskum, a to vrátane nízkeho finančného ohodnotenia.

Atraktívne povolanie

Profesiu lekára vníma ako dôležitú pre spoločnosť 81 percent obyvateľov Slovenska. Z prieskumu podľa CEO spoločnosti Eset Richarda Marka vyplýva, že postavenie vedca má v spoločnosti vysoký kredit. Predpokladá, že vplyvom mimoriadnej situácie bude však vnímanie role vedy rásť.

Pre vedu a výskum na Slovensku je dôležité, aby bolo povolanie vedca atraktívne pre mladých ľudí. Máme dostatok schopných študentov, ktorých potrebujeme nadchnúť pre poznanie, a takýmto spôsobom posilniť na Slovensku znalostnú ekonomiku,“ dodal Marko.

Zdroje informácií

Prieskum tiež ukázal, že o vedecké informácie sa zaujíma 67 percent Slovákov. Väčšina z nich čerpá informácie z internetu a spravodajstva, napríklad z online médií, televízie a rozhlasu.

Slováci najviac oceňujú vedecké informácie v oblasti zdravia a technológií. Vedecké názory a poznatky vplývajú na úsudky 75 percent respondentov. Podľa Marka je pozitívne, že väčšina obyvateľov dôveruje vedcom a akceptuje vedecké fakty.

Zároveň čelíme množstvu neoverených a často zámerne skreslených informácií. Potrebujeme preto ďalej pracovať na tom, aby ľudia mali jednoduchý prístup k overeným vedeckým zisteniam a vedeli ich odlíšiť od výmyslov,“ poznamenal.

Obľuba u seniorov

Dobré meno vedcov v prínose pre spoločnosť podľa prieskumu nadpriemerne narástlo najmä medzi seniormi. „O veľkom význame vedy pre rozvoj spoločnosti je presvedčených 92 percent obyvateľov, pričom vo veku 65+ toto presvedčenie za posledný rok vzrástlo o 12 percent. O 14 percent viac seniorov očakáva, že vedci budú prichádzať s inováciami,“ priblížila výsledky prieskumu Lukovičová. 86 percent respondentov si myslí, že Slovensko by malo zapracovať na zlepšení postavenia vedy a vedcov.

Tento rok sa bude ocenenie Eset Science Award udeľovať v troch kategóriách, a to Výnimočná osobnosť slovenskej vedy, Výnimočný mladý vedec do 35 rokov a Výnimočný vysokoškolský pedagóg.

Súťaž je určená prírodným, lekárskym, farmaceutickým, technickým a pôdohospodárskym vedám. Slávnostný galavečer je predbežne naplánovaný na 14. októbra 2020.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Akákoľvek snaha o ovládnutie kultúry je prejavom nekultúrnosti, vyhlásila Čaputová (video)

akakolvek snaha o ovladnutie kultury je prejavom nekulturnosti vyhlasila caputova video

20.4.2024 (SITA.sk) - Kultúra je vecou nás všetkých, akákoľvek snaha o jej ovládnutie je prejavom nekultúrnosti. Po piatkovom stretnutí so zástupcami kultúrnej obce tak reagovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Je presvedčená, že štát nemá kultúru politicky ovládať, ale vytvárať pre ňu podmienky a prostredie, a akékoľvek systémové zmeny sa majú diať v riadnom legislatívnom procese a za účasti odbornej verejnosti.

Pozvanie prijali aj rektori

Pozvanie prezidentky na diskusiu prijali rektori univerzít Vysokej školy múzických umení v Bratislave a Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Martin Šmatlák a Bohunka Koklesová, exminister kultúry Marek Maďarič a herec i vysokoškolský pedagóg Martin Huba.

Predmetom ich rozhovoru boli poslancami koalície predložené novely zákonov o Fonde na podporu umenia a Audiovizuálnom fonde i novely zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

Neopomenuli ani pripravované zmeny týkajúce sa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), ktoré plánuje ministerstvo kultúry. Z diskusie s ľuďmi z kultúrnej oblasti pre prezidentku vyplynulo, že navrhované zmeny idú opačným smerom ako dlhoročný trend manažovania kultúry v našej krajine. Tento trend viedol k nezávislosti od politickej moci a posilneniu autonómie.

Ohrozenie neštátnych zdrojov

„Znepokojujúce sú aj upozornenia na znefunkčnenie niektorých inštitúcií, alebo problémy s vykonateľnosťou pripravovanej právnej úpravy, najmä pokiaľ ide o rozhodovanie o fondoch. V neposlednom rade bude potrebné zodpovedať aj na otázku možného ohrozenia neštátnych zdrojov v týchto fondoch v prípade, ak dôjde k zmene pravidiel o ich rozhodovaní,“ napísala prezidentka na sociálnej sieti.

Zmeny v RTVS hlava štátu nazvala účelovými. Podľa nej je jediným cieľom rezortu kultúry vymeniť súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja a personálne preobsadenie riadiacich orgánov.

„Predkladatelia síce upustili od viacerých excesov, akými bola Programová rada či bezdôvodné odvolávanie riaditeľa, avšak účelové rušenie a znovuvzkriesenie akejkoľvek inštitúcie iba za účelom obídenia funkčného obdobia jeho vedenia nie je v súlade s pravidlami fungovania demokratickej spoločnosti,“ uzavrela.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Nová kompetencia

Z navrhovaných zmien vyplýva, že počet členov dozornej komisie Fondu na podporu umenia sa môže zvýšiť z pôvodných troch na päť členov. Taktiež sa na radu fondu môže preniesť nová kompetencia, a to voliť a odvolávať nových dvoch členov komisie.

Podobné zmeny nastanú aj pri novele zákona o Audiovizuálnom fonde, keď sa počet členov dozornej komisie zvýši z troch na päť členov. Dôvodom podľa koaličných poslancov je posilnenie kontrolnej právomoci štátu vo fonde.

„Návrh zvyšuje počet členov, ktorých priamo menuje minister kultúry a zavádza menovanie jedného člena dozornej komisie na návrh ministra financií," píše sa v predloženom materiáli.

Zruší sa verejné vypočutie

Spôsob výberu štatutárneho orgánu múzea alebo galérie zriadených ústredným orgánom štátnej správy, vyšším územným celkom alebo obcou, resp. vedúceho zamestnanca riadiaceho múzeum alebo galériu, ktoré nie sú právnickou osobou, by sa mohol upraviť.

Spôsob výberu podľa koaličných poslancov, ktorí zmeny predložili, spôsobuje administratívnu záťaž najmä menším obciam, ktoré tieto funkcie obsadzujú. Zrušiť by sa malo verejné vypočutie uchádzačov o spomínanú funkciu.

Viac k téme: Kultúra, Prezidentka SR, RTVS Rozhlas a televízia Slovenska
Zdroj: SITA.sk - Akákoľvek snaha o ovládnutie kultúry je prejavom nekultúrnosti, vyhlásila Čaputová (video)


Počasie