• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Medzi Matovičom a Čaputovou sa začal otvorený konflikt. Eskaluje rýchlejšie ako medzi expremiérmi a hlavou štátu

Medzi Matovičom a Čaputovou sa začal otvorený konflikt. Eskaluje rýchlejšie ako medzi expremiérmi a hlavou štátu

Premiér po schôdzke s prezidentkou pred kamery neprišiel. Otázkou je, či môže situácia vyústiť až do výmeny premiéra.

Medzi premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) a prezidentkou Zuzanou Čaputovou to pre pandémiu viac ako len iskrí.

Pre rozdielne predstavy ako riešiť zvládanie koronavírusu sa dá predpokladať, že zmier medzi obidvomi ústavnými činiteľmi bude len naoko.

Aj keď ich vzťahy sa ani v minulosti nepribližovali k vzorovému príkladu.

„Ťažko očakávať, že Igor Matovič dokáže zmierniť svoj konfrontačný štýl. Bojuje na všetkých frontoch a so všetkými,“ povedal portálu Webnoviny politológ Juraj Marušiak.

Pokus o upokojenie nevyšiel

Prezidentka Zuzana Čaputová sa aj pred dvomi týždňami snažila mierniť vzrastajúce spory o plošné testovanie. Premiér na december ohlasoval tri kolá testov. Proti povinnému testovaniu sa ozvala v koalícii SaS.


Hlava štátu po novembrovom stretnutí s predsedom vlády volala po pragmatickom prístupe, o ktorý požiadala pri riadení pandémie. Zároveň povedala, že ak sa vláda rozhodne plošne testovať, považovala by za správne, aby sa takéto testovanie realizovalo dobrovoľne.


Premiér po schôdzke s prezidentkou pred kamery neprišiel.


Kto na akom brehu stojí?

V pondelok 7. decembra prezidentka voči Matovičovi vystúpila tvrdšie. Povedala, že sa postaví za každú rozumnú cestu, ktorá bude znamenať kroky, ktoré bude vedieť ľuďom vysvetliť.


Podľa nej by mal premiér zvážiť „odovzdanie manažovania covidovej krízy inému členovi vlády“. Poznamenala, že podobný model majú aj v Českej republike a v Nemecku.


Premiér reagoval, že by si mali s prezidentkou ujasniť, kto má aké kompetencie. Povedal tiež, že sa ju pokúsi presvedčiť a získať na palubu, aby odišla od „Kotlebu, Pellegriniho, Fica aj od Sulíka prípadne a prišla k nám“.

Matovič je totiž zástancom povinného a nie dobrovoľného testovania, ktoré ponúka ako alternatívu namiesto tvrdších obmedzení v štáte.

Odkaz OĽaNO a jeho partnerom

Politológ Juraj Marušiak hovorí, že slová hlavy štátu boli adresované podstatne viac koaličným partnerom, resp. kolegom premiéra Matoviča zo strany OĽaNO ako premiérovi.

„Prezidentka Čaputová nepredstavuje potenciálneho spojenca Matoviča. Je to ona, kto môže ohroziť Matoviča, do menšej miery Peter Pellegrini,“ povedal politológ.


Otázkou je, či môže situácia vyústiť až do výmeny premiéra.


„Prezidentka naznačila, že ju mnohí občania vyzývajú na výmenu. Otázka odchodu premiéra nie je nastoľovaná len politickými komentátormi,“ poznamenal Marušiak.


„Prezidentka naznačila, že ju mnohí občania vyzývajú na výmenu. Otázka odchodu premiéra nie je nastoľovaná len politickými komentátormi,“ poznamenal Marušiak.

Konflikt áno, kríza nie

Politológ by momentálne nenazýval dianie medzi dvomi najvyššími ústavnými činiteľmi krízou, ale politickým konfliktom.


„Premiér otvorene povedal, že prezidentka spochybnila jeho schopnosti riadiť pandémiu a krízové záležitosti. Je to začiatok otvoreného konfliktu. Máme to už ako súčasť našej histórie konfliktov medzi premiérom a hlavou štátu,“ zhodnotil Marušiak.

Podľa neho o krízu by išlo, keby bolo ohrozené postavenie vlády, boli by obavy z jej rozpadu, v uliciach by boli davy ľudí a existoval by tlak na vypísanie predčasných volieb.


Za prekvapujúci považuje konfliktný vývoj, ktorý otvorene eskaloval omnoho rýchlejšie ako v minulosti medzi premiérom Robertom Ficom a prezidentom Andrejom Kiskom alebo ešte predtým medzi predsedom vlády Vladimírom Mečiarom a prezidentom Michalom Kováčom.

Prezidentka kritikou neriskuje

Prípadné predčasné voľby by podľa politológa mohli výrazne zamiešať karty na politickej scéne, ale je otázne s akým výsledkom. Ako povedal, prezidentka kritikou premiéra Matoviča až tak veľa neriskuje.


„Ona je v dobrej pozícii s ohľadom na jej vysokú popularitu,“ podotkol politológ. Čaputová podľa neho môže nanajvýš riskovať, že v budúcich prezidentských voľbách by ju OĽaNO a prípadne Sme rodina nepodporili.


Marušiak na druhej strane považuje za legitímne, že sa odohrávajú politické konfrontácie. Zhodnotil, že prezidentka nemá povinnosť držať premiérovi chrbát za každú cenu a za akýchkoľvek okolností. Poukázal na to, že veľká časť verejnosti kritizuje súčasné praktiky vlády.


„Existuje napätie aj vo vnútri vládnej koalície. Prezidentka sa tiež musí s obavami pozerať na niektoré politické iniciatívy vlády, napríklad v súvislosti s prokuratúrou. Bude tiež zaujímavé, ako hlava štátu zareaguje na plánovanú novelu ústavy,“ uzavrel politológ.


Neviem odstúpiť z funkcie, reagoval Matovič na ostrú kritiku prezidentky Čaputovej


Čaputová adresovala vláde tvrdé slová, celoplošné testovanie a lockdown nie sú jediné riešenia v boji s COVID-19

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie