• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Maximálny príspevok štátu na rekondičné pobyty pre dôchodcov sa zdvojnásobí

Maximálny príspevok štátu na rekondičné pobyty pre dôchodcov sa zdvojnásobí

Novelou zákona opoziční poslanci reagujú na výrazný nárast spotrebiteľských cien.

20.5.2023 (SITA.sk) - Maximálny príspevok štátu na rekondičné pobyty pre dôchodcov sa od júla tohto roka zvýši z 50 eur na 100 eur. Vyplýva to z novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR od poslancov na čele s Petrom Pellegrinim (Hlas-SD), ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Nárast spotrebiteľských cien

Novelou zákona opoziční poslanci reagujú na výrazný nárast spotrebiteľských cien, ktorý sa nevyhol ani nákladom na rekondičné pobyty určené poberateľom dôchodkov.

„Maximálna suma, ktorou štát prispieva na rekondičné pobyty, predstavuje súčasných 50 eur od nadobudnutia účinnosti zákona, čiže od roku 2011," upozornili predkladatelia.

Takto nastavená maximálna výška podpory je podľa opozičných poslancov neefektívna. Neumožní totiž poberateľom dôchodkov bez iného príjmu, aby podporované rekondičné pobyty využívali, keďže zvyšnú časť celkovej ceny rekondičného pobyty si nedokážu zaplatiť.

Dlhodobá podpora štátu

Štát dlhodobo podporuje tieto pobyty, ako nástroj predchádzania sociálnemu vylúčeniu a podpory obnovovania psychickej kondície a fyzickej kondície penzistov.

„To, že ministerstvo práce a sociálnych vecí každý rok takýmto spôsobom prispieva k zvyšovaniu kvality života tisícov dôchodcov dosvedčuje, že ide o úspešné a potrebné systematické opatrenie," dodali predstavitelia strany Hlas-SD.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie