• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Maturity a záverečné skúšky dostali od hygienika zelenú, prijímačky na stredné školy by mohli byť online

Maturity a záverečné skúšky dostali od hygienika zelenú, prijímačky na stredné školy by mohli byť online

Školy sú momentálne zatvorené do odvolania a výučba sa uskutočňuje dištančnou formou.

Na niektorých stredných školách by sa mohli prijímacie skúšky uskutočniť online formou. Uviedol to v stredu na tlačovej besede minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Taktiež dodal, že sa uskutočnia aj maturity.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v stredu 15. apríla totiž povolil konanie maturitných skúšok, záverečných skúšok, záverečných pomaturitných skúšok a absolventských skúšok v dennej a externej forme štúdia.

Školy sú momentálne zatvorené do odvolania a výučba sa uskutočňuje dištančnou formou. Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia.


Vláda SR tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu pre celý sektor zdravotníctva a sociálne zariadenia, kde poskytujú zdravotnú starostlivosť. Zaviedla sa tiež povinnosť nosiť rúško všade mimo svojej domácnosti.


S účinnosťou od 15.4.2020 Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky umožňuje konanie prijímacích skúšok, ukončenie výchovy a vzdelávania na stredných školách a konanie maturitných skúšok, záverečných skúšok, záverečných pomaturitných skúšok a absolventských skúšok v dennej i externej forme štúdia za dodržania nasledovných podmienok:


Skúšobná komisia


- skúšky realizovať v najväčšej miestnosti zariadenia (zasadacia miestnosť a pod.)


- vzdialenosť medzi pracovnými miestami skúšajúcich pedagógov by mala byť minimálne 2 m


- každý skúšajúci musí byť chránený rúškom


- používať vlastné písacie potreby


- obmedziť osobný kontakt, vrátane podávania rúk


- priebežne sledovať svoj zdravotný stav (telesná teplota, respiračné problémy, kašeľ a pod.)


- vyvarovať sa dotykov tváre a rúšok rukami



Študenti

- v rámci maturít pozývať študentov do miestnosti iba po jednom; v rámci prijímacích skúšok v skupinách po dvoch študentoch; pri písomných testoch dodržiavať minimálne 2 metrové odstupy jednotlivých študentov medzi sebou (obsadzovať každú druhú lavicu)


- v prípade praktických častí maturitných skúšok by mali byť zabezpečené dvojmetrové odstupy pre pracovné miesta, určené pre výkon praktickej skúšky; nemali by byť zadávané skupinové úlohy pre viac ako dvoch študentov


- každý študent musí byť chránený rúškom,


- používať vlastné písacie potreby, -obmedziť osobný kontakt, vrátane podávania rúk


- vyvarovať sa dotykov tváre a rúšok rukami


- priebežne sledovať svoj zdravotný stav (telesná teplota, respiračné problémy, kašeľ a pod.)




Pred začatím skúšky je potrebné zmerať teplotu členov skúšobnej komisie a študentov. Osoba s prejavmi akútneho respiračného ochorenia, osoba s klinickými príznakmi COVID 19, ako aj osoby podliehajúce karanténnym opatreniam, sú z účasti na skúškach vylúčené, vrátane pedagógov.


V priestoroch zariadenia musia byť umiestnené na dostupných miestach dezinfekčné prostriedky na dezinfekciu rúk. Potrebné je pravidelne dezinfikovať povrchy pracovných plôch a kľučky a pravidelne krátkodobo a účinne vetrať miestnosti. Po celý čas konania skúšok je zakázaná konzumácia stravy a nápojov. V prípade trvania skúšok viac ako 4 hodiny je potrebné vyhradiť prestávku na obed skúšobných komisií, v trvaní min. 30 minút.


Pri konzumácii jedla je povinnosť dodržiavať 2 metrové odstupy medzi konzumujúcimi osobami v miestnosti určenej na konzumáciu jedla, pre každú skúšobnú komisiu v oddelenom čase. Pri striedaní komisií na čas obeda je potrebné miestnosť dôkladne jednorazovo vyvetrať.


Gratulácia k úspešnému zvládnutiu skúšok sa musí zaobísť bez tradičného podania rúk.


Krčméry by chcel otvárať škôlky, podľa premiéra by sa mali riešiť iné problémy

Pomaly by sa mohli začať otvárať škôlky a prvé stupne škôl. Myslí si to člen permanentného krízového štábu Vladimír Krčméry. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) však hovorí, že by sa mali riešiť iné problémy, ako je otváranie škôlok. Uviedli to pred rokovaním ústredného krízového štábu.


Dôvodom, prečo chce Krčméry otvárať škôlky, je to, že mnoho rodičov, ktorí pracujú ako zdravotné sestry či lekári, musí byť doma na OČR. Sú to profesie, ktoré podľa Krčméryho "budeme potrebovať".

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie