• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Matovičovo ministerstvo vyčlenilo stovky miliónov eur na dofinancovanie VšZP, ktorá dlhodobo ťahá za kratší koniec (video)

Matovičovo ministerstvo vyčlenilo stovky miliónov eur na dofinancovanie VšZP, ktorá dlhodobo ťahá za kratší koniec (video)

Dofinancovanie štátnej zdravotnej poisťovne Matovič odôvodnil tým, že doposiaľ v porovnaní so súkromnými ťahala za kratší koniec.

Verejné zdravotné poistenie sa dofinancuje sumou 365 miliónov eur. Povedal to minister financií Igor Matovič na utorkovej tlačovej besede.

Konštruktívny prístup

Platba za poistenca štátu z toho predstavuje 100 miliónov eur, cez základné imanie Všeobecnej zdravotnej poisťovne by malo ísť 120 miliónov eur a cez vyšší výber poistného 145 miliónov eur. Matovič ocenil konštruktívny prístup dotknutých strán v rámci rokovaní.

Dofinancovanie štátnej zdravotnej poisťovne Matovič odôvodnil tým, že doposiaľ v porovnaní so súkromnými ťahala za kratší koniec.

„Keď zvýšime základné imanie de facto v štátnom podniku, robíme to v prospech poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Takých je na Slovensku viac ako tri milióny,“ poznamenal Matovič. „Zdravie predstavuje tú najvyššiu hodnotu,“ povedal šéf rezortu financií.

Skvalitní sa zdravotná starostlivosť

V čase kríz podľa Matoviča chcú, aby boli čo najviac chránené hodnoty. „V prípade zdravotnej starostlivosti sa hovorí, že nie je dostatočne zafinancovaná a že to nedáva pocit stability. Po dlhých opakovaných stretnutiach sme dospeli k finálnej podobe dofinancovania verejného zdravotného poistenia,“ skonštatoval Matovič.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský taktiež potvrdil, že rokovania boli dlhé a niekedy možno trochu emotívne, no nakoniec korektné.

„Ide nám o kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť,“ informoval Lengvarský. To, čo dohodli aktuálne, je podľa neho iba začiatok. Budú nasledovať ďalšie opatrenia v zmysle lepšieho prerozdeľovania peňazí medzi poisťovňami a ďalšie transparentnejšie procesy.

Dôležitý bude kľúč prerozdelenia peňazí

Ako v reakcii uviedla Slovenská lekárska komora, je potrebné si počkať, či tieto zdroje pokryjú náklady poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Dôležité bude aj to, akým kľúčom sa peniaze napokon prerozdelia. „Za nevyhnutné považujeme, aby nárast finančných prostriedkov preniesli zdravotné poisťovne v plnej výške do platieb za realizované výkony zdravotnej starostlivosti. Inak by mohla byť ohrozená prevádzka zdravotníckych zariadení a tým pádom aj znížená dostupnosť aj kvalita zdravotnej starostlivosti pre pacientov,“ uviedla komora.

To však závisí nielen od ich vyjednávaní medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a zdravotnými poisťovňami, ale aj od výšky platieb, ktoré ponúknu poskytovateľom. Tieto musia podľa komory pokryť ich reálne náklady. Slovenská lekárska komora dúfa, že dohoda medzi poskytovateľmi a zdravotnými poisťovňami napokon príde a nenastane scenár, ktorý by znamenal, že by pacientom od 1. apríla, resp. 1. mája poskytovali len neodkladnú zdravotnú starostlivosť a za ďalšiu by si museli u nezmluvných poskytovateľov platiť.

Dôvera krok vlády kritizuje

Podľa predstaviteľov zdravotnej poisťovne Dôvera vláda svojím dnešným rozhodnutím rozdelila obyvateľov Slovenska na dve kategórie, pričom na liečbu jedných dá viac peňazí a na liečbu tých druhých menej. „Tak ako v minulosti, ani tentokrát vláda neprekročila svoj tieň. Opäť nemyslí na všetkých. Inými slovami, správa sa účelovo a diskriminačne. Inak sa nedá vysvetliť jej rozhodnutie zvýšiť základné imanie štátnej poisťovne o 120 miliónov eur,“ poznamenal generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan.


Upozornil na skutočnosť, že predvlani pomohla vláda tej istej poisťovni sumou takmer 200 miliónov eur. „Považujeme za vrcholne nespravodlivé, že poistenci súkromných zdravotných poisťovní sa skladajú na oddlžovanie zle hospodáriacej štátnej poisťovne. Pripomíname, že aj zo 100-miliónovej sumy za poistencov štátu dostane väčšinu zase len štátna poisťovňa,“ dodal Kultan.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie