• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Matovičovo ministerstvo smeruje k finále, ale v koalícii o podobe daňovo-odvodovej reformy netušia

Matovičovo ministerstvo smeruje k finále, ale v koalícii o podobe daňovo-odvodovej reformy netušia

Podpredsedu vlády a ministra financií Igoar Matoviča čaká presadenie kľúčovej reformy daní a odvodov.

Vo vládnej koalícii politici o daňovo-odvodovej reforme nič nevedia. V rukách nemajú žiadne dokumenty. Známy je len základný nárys reformy, o ktorej prehovoril minister financií Igor Matovič (OĽaNO) začiatkom mája. Odvtedy zostalo ticho.

Kedy sa reforma dostane do vlády, je otázne. Kľúčová bude politická podpora zvyšných vládnych strán.

V parlamente sa pravdepodobne neobjaví skôr ako v jeseni. Pôjde o najvážnejšiu zmenu v ekonomickom živote štátu a preto sa nedajú vylúčiť ani politické konflikty.

„Veľký tresk“ ministra financií

Minister Matovič pri ohlasovaní parametrov reformy, ktorú označil za „veľký tresk“, uviedol, že krajina potrebuje prorodinnú reformu. Zjednodušiť má daňový systém so spravodlivými daňami.

Podľa ministra by sa mal zaviesť pre rodiny príspevok na dieťa vo výške 200 eur mesačne až do dospelosti. Zjednodušiť sa má daňovo-odvodový systém tým, že by pri zamestnaneckom pomere bola odpočítateľná jedna daň a jeden odvod. Zrušiť by sa mali viaceré daňové výnimky a tiež paušálne výdavky pre živnostníkov.

Ministerstvo tvrdí, že ním hýbe reforma

Detaily z reformy chcel minister Matovič predstaviť ešte v druhej polovici mája. Rezort financií tvrdí, že daňovo-odvodová reforma je jednou z hlavných tém, ktoré ním v súčasnosti hýbu.


„Časový posun spôsobila príprava novely štátneho rozpočtu. Od jej schválenia však rezort financií opäť intenzívne pracuje na prepočtoch, analýzach a spracovaní údajov. Ministerstvo financií očakáva, že finálne práce prebehnú čoskoro,“ povedal tlačový odbor rezortu financií portálu Webnoviny.sk.

Dodal, že o termíne predstavenia reformy bude rezort „verejnosť a médiá včas informovať“.

Podľa Viskupiča sa takto reformy nerobia

Šéf finančného výboru parlamentu Marián Viskupič (SaS) hovorí, že momentálne nemá o reforme žiadne informácie. Podobne sa vyjadril aj ďalší člen finančného výboru Tomáš Lehotský (Za ľudí).


„Na papieri som návrh daňovo-odvodovej reformy ešte nevidel. Či prebiehajú rokovania na inej úrovni, neviem. Všetko, čo sa zatiaľ okolo daňovo-odvodovej reformy urobilo, sa robí tak, aby nebola úspešná,“ povedal Viskupič.


Podľa neho sa len predstavil nárys reformy na tlačovke ministra financií bez akejkoľvek komunikácie s koaličnými partnermi. „Tak sa reformy nerobia. Daňovo-odvodová reforma je pre akúkoľvek vládu jedna z najťažších. Nie je to reforma jednej koaličnej strany alebo jedného ministra,“ zdôraznil.


Podľa neho reforma musí mať podporu všetkých partnerov a všetci by sa mali podieľať na jej vytváraní, a nie sa vyjadrovať k niečomu akoby hotovému. Prihovoril sa tiež za to, aby sa koalícia uchádzala aj o podporu opozície a rovnako by sa malo komunikovať s odbornou verejnosťou.

Líder opozičnej strany Hlas Peter Pellegrini povedal, že si nie je istý, v akej kvalite budú daňovo-odvodové zmeny pripravené.


„Zatiaľ jediné, čo sme počuli zo strany vládnej koalície, je záujem zvyšovať dane pre ľudí cez DPH alebo majetkové dane. To je niečo, s čím nemôžeme súhlasiť. Veľmi pochybujem, aká kvalitná daňová reforma môže byť, ak ju predstaví minister financií Matovič, ktorý nemá ani šajnu o verejných financiách,“ usúdil Pellegrini.

Počúvame vyjadrenia SaS, hovorí Heger

Minister Matovič pred časom povedal, že reforma bude pre neho osobne a pre OĽaNO „kľúčový moment počas existencie tejto koalície“. Za „bohapusté lži“ označil 25-percentnú DPH, čím sa vraj vyvoláva nenávisť voči nemu a OĽaNO s cieľom rozbiť koalíciu.


Reforma si vyžiada dodatočné výdavky 2,5 miliardy eur ročne. Momentálne nie je jasné, z čoho sa budú náklady na reformu platiť. Hovorí sa o zvýšení majetkových daní, ale aj DPH. Jej sadzba nemusí byť až 25 percent, ale k nejakému zvýšeniu by mohlo dôjsť.

Koaličná SaS sa vyjadrila, že navýšenie DPH, bude vetovať. Líderka Za ľudí Veronika Remišová začiatkom mája v relácii V politike televízie TA3 uviedla, že ani jej strana nepodporí prípadné zvýšenie DPH na 25 percent. Podporila by však možnosť zvýšenia rodinných prídavkov.


Premiér Eduard Heger (OĽaNO) nedávno v rozhovore pre Webnoviny.sk reagoval na otázku, že prípadné zvýšenie DPH narazí na SaS. „Žijeme na Slovensku, počúvame tie vyjadrenia. Je to ale predbiehanie diskusie,“ povedal.


Zároveň pripomenul, že v programovom vyhlásení vlády je jasne zadefinované, že sa nebude zvyšovať daňovo-odvodové zaťaženie a že vláda urobí všetko preto, aby sa aj znižovalo, ak to bude možné.

Vyššia DPH by najviac postihla ľudí s nízkymi príjmami

Podľa analytičky spoločnosti FinGo Lenky Buchlákovej čím nižšie dane máme a čím jednoduchší a menej komplikovaný daňový systém je, tak tým rastie aj ochota ľudí platiť dane. „Zvýšenie DPH na 25 percent by mohlo zvýšiť ceny tovarov a služieb o viac ako 2,5 percenta,“ uviedla.

Podľa nej ide o zvýšenie daňového zaťaženia ľudí, pričom najviac budú trpieť nízkopríjmové skupiny obyvateľstva, ktoré už teraz majú problém so splácaním svojich základných finančných záväzkov.


Matovič tvrdí, že celá reforma je o zjednodušení daňovo-odvodového systému tak, aby v prípade zamestnaneckého pomeru bola z ceny práce odpočítateľná len jedna daň a jeden odvod.


„Avšak očakávame, že reforma bude mať za následok likvidáciu mnohých živnostníkov a cez vyššiu DPH aj nárast výdavkov pre všetky domácnosti. Akékoľvek zvyšovanie daní v čase ekonomickej krízy je nevhodným riešením, pretože odčerpáva zisky podnikateľom a disponibilné príjmy obyvateľom, ktorí sú už beztak zasiahnutí krízou,“ zhodnotila analytička.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 19. marec 2024

horoskopy na dnes utorok 19 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Urobíte krok k zmene zamestnania. Nebudete vyčkávať a pripomeniete sa i sám. Večer zhodnotíte, čo ste urobili počas dňa. Asi si určíte aj vyššie ciele.

Býk 21.4. - 21.5.

Mali by ste využiť schopnosť získať záujem ľudí okolo seba. Vďaka tomu narastú vaše šance na povýšenie a zlepšenie finančnej situácie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Rozdielnosť vašich predstáv a skutočnosti vyvolá nové problémy a ťažkosti. Môžete si pomôcť, len prestaňte všetko komentovať.

Rak 22.6. - 22.7.

Vďaka vašej absolútnej sústredenosti sa vám podarí dotiahnuť pracovné záležitosti až do konca. Schôdzku, ktorú ste si dohodli, nezmeškajte.




Všetky Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie