• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Matovičova vláda upravila COVID automat, Krajčí a ďalší ministri informujú o zmenách

Matovičova vláda upravila COVID automat, Krajčí a ďalší ministri informujú o zmenách

Tlačová konferencia ministra zdravotníctva SR Mareka Krajčího. Krajčí upozornil, že Slovensko bude ešte niekoľko týždňov v čiernej zóne.

Vláda v stredu schválila zmeny v COVID automate, informujú o nich na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Marek Krajčí, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling a práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Krajčí je rád, že sa na vláde podarilo nájsť konsenzus a COVID automat bol schválený len s malými zmenami tak, ako ho schválila pandemická komisia.

„Sprísnime kritéria na čiernu zónu a tak dovolíme, aby sa deti mohli vrátiť do škôl,“ uviedol.

Sprísnia sa tzv. národné kritéria, ktoré budú musieť byť splnené, aby sa Slovensko dostalo z aktuálnej čiernej fázy do lepšej, bordovej fázy. Okrem iného bude podmienkou prechodu aj pokles hospitalizácií pod hodnotu 3 000. Pandemická komisia odsúhlasila tiež sprísnenie dvoch ďalších kritérií. Priemerný počet pozitívne testovaných osôb a reprodukčné číslo sa sprísnili o 20 %.


Do lavíc sa od 8. februára vrátia žiaci materských škôl, prvého stupňa základných škôl a končiaci ročník stredných škôl. Krajčí upozornil, že Slovensko bude ešte niekoľko týždňov v čiernej zóne.


Podmienkou návratu detí do materských a základných škôl je negatívny test ich rodičov na koronavírus. Test nebude môcť byť starší ako sedem dní. V prípade žiakov končiacich ročníkov stredných odborných škôl a odborných učilíšť by to mal byť negatívny test žiakov samotných.


Tlačová konferencia ministra zdravotníctva SR Mareka Krajčího, ministerky spravodlivosti SR Mária Kolíkovej, ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislava Grohlinga a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milana Krajnika.

Téma: Vláda upravila covid automat


Ako uviedla ministerka Kolíková, vláda plánuje predĺžiť aj núdzový stav. Krajčí upozornil, že naďalej platí aj zákaz vychádzania a zároveň upozornil, že vzhľadom na to, že sa sprísnili kritériá na čiernu zónu, bude náročnejšie prejsť do miernejšej, bordovej zóny. „Slovensko je v čiernej zóne COVID automatu a pravdepodobne bude ešte niekoľko ďalších týždňov,“ povedal.

Na uvoľňovanie opatrení sa bude čakať 13 dní

Na uvoľňovanie opatrení sa bude po novom podľa ministra Krajčího čakať 13 dní od ich ohlásenia.


Jedna zo zmien, ktorú vláda v rámci COVID automatu schválila, je jeho povinnosť zverejňovať aktuálnu epidemickú situáciu. Doteraz minister dáta predstavoval v piatok, čo je však relatívne neskoro, ak by mali nastať zmeny od pondelka.

Po novom tak bude stretnutie s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva a zhromažďovanie dát prebiehať v pondelok a v utorok minister oznámi, aké sú celonárodné dáta. Na uvoľňovanie opatrení sa však bude čakať 13 dní. Keď v utorok minister oznámi uvoľnenie opatrení, nebude platiť od ďalšieho, ale až nasledujúceho pondelka.


„Bude nás zaujímať, ako budú vyzerať jednotlivé regióny. Tam môžu byť rozdiely v prístupe k zamestnancom. V lepších regiónoch bude povinné testovanie len pre zamestnancov služieb, v prípade, že nebudú poskytovať služby, budú iné kritériá,“ dodal Krajčí.

Testovanie každých 7 dní

V čiernej a bordovej fáze COVID-automatu treba počítať s pravidelným testovaním ľudí na ochorenie COVID-19. Povedal to minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) s tým, že certifikát o testovaní môže byť najviac sedem dní starý. „Ak človek, ktorý má medzi 10 a 65 rokmi a bude chcieť ísť do prírody, bude sa musieť dať testovať každý týždeň,“ doplnil minister Krajčí s tým, že toto bude platiť v období, keď Slovensko bude na COVID-automate v čiernej a bordovej fáze.

Slovensko nakupuje testy na domáce použitie. Nahradí samostestovanie celoplošný skríning?

Odborníci vyrátali dopad zatvorených skôl na budúce generácie. Dištančné vzdelávanie pripraví žiakov o tisícky eur

Koalícia chce umožniť vzdelávanie doma aj žiakom na druhom stupni ZŠ, Združenie základných škôl je proti

Dištančné vzdelávanie môže mať dopady na psychiku detí, odborníci zriadili linky pomoci pre rodičov

Karanténa a izolácia spôsobuje stres, smútok i hnev. Psychiku ešte zhoršujú hoaxy aj alkohol

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie