• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Matovičova vláda predstavila pomoc pre ľudí, mesačne rozdá 200 miliónov eur (naživo)

Matovičova vláda predstavila pomoc pre ľudí, mesačne rozdá 200 miliónov eur (naživo)

V druhej vlne pandémie musí štát niesť väčšie bremeno ako v prvej vlne. Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Pomoc pre ľudí, ktorú vláda poskytovala na jar tohto roka pri prvej vlne pandémie, sa zvýši o 50 percent.

Na tlačovej besede to povedal premiér Igor Matovič. „Budeme ľuďom doručovať pomoc vo výške 200 miliónov eur mesačne,“ povedal.

Podpora pre zamestnávateľov

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) predstavil zvýšenie pomoci o 50 percent pre zamestnávateľov a podnikateľov, ktorú začali dostávať na jar tohto roka počas prvej vlny pandémie. „V druhej vlne sme sa rozhodli, že väčšie bremeno musí niesť štát,“ povedal.


Pre prevádzkovateľov, ktorých prevádzky sú povinne uzavreté, sa pomoc zvýši z 80 percent hrubej mzdy na 80 percent z celkovej ceny práce, teda hrubej mzdy vrátane odvodov zamestnávateľa. „Preplácame zamestnávateľom aj časť odvodov za zamestnávateľa, aby mohol udržať každé pracovné miesto,“ povedal.


Pri tzv. kurzarbeite vláda zvýši limit mesačného čerpania na jedného zamestnanca na 1 100 eur zo súčasných 880 eur. „Osemdesiat percent maximálneho príspevku bude počítaných z celkovej ceny práce, nie z hrubej mzdy,“ povedal Krajniak.

Štátna pomoc pre firmy a SZČO

Zvýši sa aj štátna pomoc pre firmy a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) pri poklese ich tržieb. Pri poklese tržieb o viac ako 20 % sa pomoc štátu zvýši zo 180 eur na 270 eur, pri poklese viac ako 40 % z 300 eur na 450 eur, pri poklese tržieb viac ako 60 % zo 420 eur na 630 eur a pri poklese viac ako 80 % to bude čiastka 810 eur namiesto pôvodných 540 eur.


„Všetko sme vynásobili koeficientom 1,5,“ povedal minister práce.



Ako príklad Krajniak uviedol maloobchodnú sieť so 100 zamestnancami, ktorá nie je v prevádzke pre prekážky v práci. V tomto prípade sa podľa neho mesačná pomoc od štátu zvýši z 88-tisíc eur na 110-tisíc eur. Ak by firme klesli tržby o 80 percent, tak sa štátna pomoc zvýši z 54-tisíc eur na 81-tisíc eur.

Žiadosti môžu podávať od 1. novembra

V rovnakej miere sa zvýši aj pomoc pre SZČO, teda pri poklese tržieb o 80 percent z 540 eur na 810 eur mesačne. Ak SZČO neplatila sociálne odvody alebo ide o jednoosobovú spoločnosť s ručením obmedzeným, tak sa štátna pomoc zvýši z 210 eur na 315 eur mesačne.


„Túto pomoc budú môcť ľudia žiadať za obdobie od 1. októbra,“ povedal Krajniak. Žiadosti o zvýšenú štátnu pomoc budú môcť podnikatelia a firmy podávať od 1. novembra tohto roka. Tí, ktorí už pomoc od štátu dostávali, podľa Krajniaka len podpíšu dodatok k uzatvorenej dohode.


„Obdobie, od ktorého budeme posudzovať, či niekto má zamestnanca alebo má živnostenský list, meníme v tejto schéme na 2. septembra,“ upozornil. Aj tí, ktorí počas leta prijali do práce nových ľudí alebo si založili živnosť, tak budú môcť čerpať zvýšené príspevky od štátu. Ocenil to, že zvýšenú pomoc Európska komisia Slovensku schválila za dva dni.


„Nerobili sme nič iné od nedele večera, len sme na tomto pracovali,“ dodal Krajniak. Ak podľa neho všetko pôjde bez problémov, tak do novembrového výplatného termínu by už mohli firmy a podnikatelia dostať vyššie príspevky na udržanie zamestnanosti.

Pomoc pre reštaurácie, hotely, akvaparky, lanovky

O štátnu pomoc v celkovej výške 100 miliónov eur v rámci segmentu domáceho cestovného ruchu budú môcť požiadať všetci, ktorým v dôsledku pandémie koronavírusu poklesli tržby viac ako o 40 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.


Podpora bude poskytnutá vo výške od 4 percent do 10 percent z minuloročných tržieb v závislosti od poklesu tržieb. Uviedol to na tlačovej besede minister dopravy Andrej Doležal.


Štátna pomoc je určená pre reštaurácie, kaviarne, bistrá, hotely, penzióny, aquaparky, kúpaliská, prevádzok lanoviek a vlekov, botanické záhrady, zoologické záhrady, zábavné parky, lunaparky, múzeá, historické pamiatky, či sprievodcov v cestovnom ruchu.



„Cestovný ruch je jednou z najviac skúšaných aj zasiahnutých odvetví slovenského hospodárstva,“ podotkol šéf rezortu dopravy a výstavby.

Závisí to od poklesu tržieb

Ak reštaurácia, ktorá bola zatvorená v apríli 2020, mala 100-percentný prepad tržieb oproti rovnakému obdobiu spred roka, bude mať podľa ministra dopravy a výstavby nárok na kompenzáciu tržieb vo výške 10 percent z tržieb za apríl v roku 2019.


„Ak tržby klesli o 60 percent, dostane žiadateľ 6 percent z tržieb z rovnakého obdobia v roku 2019,“ upresnil Doležal, ktorý pripúšťa menšie rozdiely v jednotlivých výzvach podľa rôznych špecifík podnikania v oblasti cestovného ruchu.


O pomoc však nebudú môcť požiadať cestovné kancelárie, ktorým klesli tržby len v dôsledku zníženia predaja dovoleniek v zahraničných destináciách.


Výška pomoci bude závisieť od poklesu tržieb v konkrétnom mesiaci, v porovnaní za rok 2019. Podľa ministra Doležala po identifikácii viac ako 40-percentného poklesu tržieb voči roku 2019 žiadatelia o pomoc si môžu vybrať výzvu platnú pre hlavný predmet podnikania.


Po vyplnení online formulára pre výpočet výšky pomoci sa žiadosť posúdi a následne po schválení vyplatí. Všetky informácie týkajúce sa pomoci sú dostupné na webovej stránke ministerstva dopravy a výstavby www.mindop.sk/cestovnyruch.

Prvá pomoc pre kultúru

V rámci prvej pomoci pre kultúrnu obec bol problém s ľuďmi, ktorí mali pracovný pomer a zároveň boli živnostníkmi. O podporu sa tak uchádzať nemohli. Uviedla to ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) na tlačovej konferencii týkajúcej sa prvej pomoci kultúre. Doplnila, že tento problém sa rezortu kultúry podarilo vyriešiť.



Človek ktorý je v súbehu, teda má pracovný pomer a zároveň je SZČO a pokles jeho tržieb je väčší ako 80 percent, môže momentálne žiadať o pomoc vo výške 810 eur, pričom sa z tejto sumy odpočíta čistá mzda z toho pracovného pomeru. Podotkla, že takýchto ľudí v kultúrnej obci bolo zhruba 14-tisíc. Časti z nich dokázali pomôcť sumou 9,5 milióna eur z Fondu na podporu umenia.


Milanová opäť pripomenula formulár, na základe ktorého dokáže Ministerstvo kultúry SR (MK SR) vyčísliť ekonomické dopady pandémie na pracovníkov v kultúrno-kreatívnom priemysle.


Vyplniť ho môžu na stránke ministerstva do 19. októbra. Získané informácie sa použijú na určenie objemu mimoriadnych dotácií z dotačného systému MK SR. Umožní to nový zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti rezortu, ktorý v stredu 7. októbra schválila vláda. Ak ho odsúhlasí aj Národná rada SR, mal by nadobudnúť účinnosť 1. novembra tohto roka.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie