• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Matovičova vláda pre koronavírus opäť vyhlásila núdzový stav

Matovičova vláda pre koronavírus opäť vyhlásila núdzový stav

Vláda na stredajšom rokovaní schválila vyhlásenie núdzového stavu. „Zatiaľ na 45 dní od 1. októbra, t.j. uvidíme, ako sa nám prejavia cestovačky cez Dušičky a následne sa rozhodneme, či pokračujeme, alebo sa budeme môcť vrátiť do normálu … t.j. máme to spoločne vo vlastných rukách,“ napísal premiér Igor Matovič (OĽaNO) na sociálnej sieti Facebook. Počas prvej vlny pandémie sa núdzový stav týkal len zdravotníctva. Vláda ho vyhlásila 16. marca, trval do 14. júna.

Sulík nechce núdzový stav pre celú krajinu

Ako pred stredajším rokovaním vlády uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), vyhlásenie núdzového stavu má zmysel aj z dôvodu obstarávaní, pretože sa môžu oveľa rýchlejšie nakupovať osobné ochranné pomôcky alebo nové testy.

Zmysel to má podľa neho aj v zdravotníckych zariadeniach, kde sa môžu v rámci nemocníc, ktoré sú v mobilizácii, presúvať zamestnanci tak, aby mohli zabezpečenosť zdravotnú starostlivosť. Núdzový stav by mal byť podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) vyhlásený len na oblasť zdravotníctva. „Naozaj nevidím dôvod teraz vyhlásiť núdzový stav pre celú krajinu,“ dodal Sulík.

Krajniak poukazuje na prvú vlnu pandémie

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) by zavedenie núdzového stavu na zariadenia sociálnych služieb privítal. Tvrdí, že tak ako na jar, by to výrazne pomohlo s distribúciou ochranných pomôcok a koordináciou pomoci.


Prípadné vyhlásenie všeobecného núdzového stavu na všetky oblasti však zatiaľ nekomentuje s tým, že konkrétny návrh ešte nevidel. Povedal to v stredu pred rokovaním vládneho kabinetu, ktorý by sa mal zaoberať práve aj vyhlásením núdzového stavu. „K tomu sa neviem vyjadriť, ten návrh som ešte podrobne nevidel. Hovorím za zariadenia sociálnych služieb a tam si myslím, že je to správne,“ odpovedal Krajniak na otázku o prípadnom zavedení všeobecného núdzového stavu.

Odvoláva sa pritom na skúsenosti z prvej vlny nového koronavírusu. „Podporujem to, čo bolo na jar, aby v zariadeniach sociálnych služieb bol vyhlásený núdzový stav. Núdzový stav neznamená, že sa život v krajine nejakým zásadným spôsobom zmení. Iba nám, ako štátu, zlepšuje možnosti, ako vieme operatívnejšie a rýchlejšie pomôcť tým zariadeniam, ktoré budú mať nejaký problém,“ dodal minister.

Núdzový stav na Slovensku

Núdzový stav možno vyhlásiť najdlhšie na 90 dní. Podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu možno počas neho v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas obmedziť základné práva a slobody a uložiť povinnosti na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území. Núdzový stav môže vláda vyhlásiť len za podmienky, že došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia ľudí.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie