• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Matovič prišiel o Krajčího, no vysmial sa partnerom, hovorí politológ

Matovič prišiel o Krajčího, no vysmial sa partnerom, hovorí politológ

V najbližšom čase sa podľa politológa uvidí, či s predpokladanými zmenami v koalícii budú spokojní poslanci Za ľudí a či niektorí Matovičovu koalíciu neopustia.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) ustál koaličnú krízu s plánovanou stratou. Je ňou odstúpenie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO). Matovič zároveň ukázal, čoho sa len tak ľahko nevzdá. Len niekoľko hodín po oznámení, že vraj kríza skončila, partnerov verejne skritizoval, že ho dohnali k obetovaniu jeho ministra.

Dve menšie koaličné strany SaS a Za ľudí pritom nedočiahli až na premiéra. Požadovali zmenu štýlu vládnutia, čo sa malo docieliť výmena súčasného predsedu vlády za nového. Matovič sa ale mohol oprieť o hnutie Sme rodina Borisa Kollára, ktorý žiadne požiadavky na zmenu vlády nemal.

Z rekonštrukcie vlády tak zostal odchod Krajčího. Navyše, nie je ani zrejmé, kedy podá demisiu. Po odchode z vlády sa podľa zatiaľ nepotvrdených informácií má stať šéfom zdravotníckeho výboru parlamentu namiesto Jany Bittó Cigánikovej (SaS).

Matovič terč nezmenil

Na tlačovej besede premiér Matovič ocenil úsilie ministra Krajčího, ktorý prevzal „zdevastovaný a rozkradnutý rezort“ po parlamentných voľbách. O Krajčího odchode sa v koalícii hovorilo posledné týždne, kedy rekordne pribúdali počty mŕtvych ľudí na ochorenie COVID-19 a aj počty hospitalizovaných.

Necelých 24 hodín po tom, čo kríza v koalícii mala, to vyzerá tak, že spory neutíchnu a Matovič svoj terč nemení. Dvom menším koaličným partnerom odkázal, že ľudia, ktorí Krajčímu za rok nepomohli, „chceli mať z neho rituálnu obeť“.


Jeho odstúpenie označil za „najabsurdnejšie v dejinách“. Krajčího odchádzanie bude postupné. Dokonať sa má až vtedy, keď sa podľa premiéra na Slovensku začne očkovať ruskou vakcínou Sputnik.


Krajčího nástupca zatiaľ známy nie je. Vylúčený vraj nie je ani krízový manažér. Jednou z možností je, že jeho miesto by zaujal niektorý zo štátnych tajomníkov v rezorte zdravotníctva alebo štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek. Ten v minulosti pracoval ako vedúci služobného úradu rezortu vnútra, keď ho viedol Daniel Lipšic. Klimek je aj v dozornej rade Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Po Matovičovej tlačovke malo nasledovať spoločné vystúpenie lídrov koalície, ale neuskutočnilo sa. Líder SaS Richard Sulík odkázal, že rokovania v koalícii pokračujú. Predstavitelia koalície pritom hovorili, že kríza sa skončila.


Nie je známe, o čom ešte rokujú. Poslanci SaS Webnovinám nezdvíhali telefóny.

„Premiér ubezpečoval, že neprehral“

Poslankyňa Za ľudí Vladimíra Marcinková portálu Webnoviny.sk povedala, že rozumie premiérovej rétorike z politického hľadiska, lebo vo chvíli, kedy mu odchádza minister z vlády, nechce pôsobiť porazenecky.


„Hľadá slová, ktoré by jeho voličov ubezpečili, že túto bitku neprehral. Čiže z politického hľadiska tomu rozumiem. On je šikovný marketér,“ usúdila poslankyňa.

Marcinková hovorí, že okrem politického dôrazu nekladie premiérovým vyjadreniam signál dovnútra koalície. Podľa poslankyne bolo nevyhnutné prijať personálne zmeny na to, aby koalícia mohla pokračovať.


„Požiadavkou bola výmena ministra zdravotníctva vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu, ktorá sa ukazuje ako nezvládnutá v posledných týždňoch. Hodnotím to dovnútra koalície ako snahu premiéra Matoviča udržať koalíciu pokope a pre mňa je to dobrým signálom,“ povedala Marcinková.

Udrží sa klub Za ľudí pohromade?

Pred vypuknutím krízy bola v strane Za ľudí nespokojnosť. Hovorilo sa o odchode ďalších poslancov. Z parlamentného klubu Za ľudí odišli doteraz dvaja poslanci Miroslav Kollár a Tomáš Valášek. Marcinková nevie, či odídu aj ďalší poslanci.


„Môže to niektorými poslancami, ktorí vnímali odstúpenie ministra Krajčího ako nedostatočné, pohnúť natoľko, že prestanú podporovať vládnu koalíciu. Neviem teraz na to odpovedať, nehovorila som s nikým z klubu,“ dodala.

Premiér vyšiel z krízy silný

Politológ Juraj Marušiak hovorí, že premiér Matovič vyšiel z koaličnej krízy „dosť silný“, aj keď neudržal vo vláde ministra Krajčího.


„Je to skôr také, že sa vysmial koaličným partnerom. Minister má odchádzať postupne, čo je novinka v slovenskej politike až vtedy, kým sa nezačne očkovanie Sputnikom. Ten čas nie je určený,“ zhodnotil politológ.


Podľa Marušiaka sa ukázalo, že dve menšie koaličné strany neboli pripravené na to, aby pritlačili na premiéra, aby sa aj on vzdal funkcie pod hrozbou odchodu z koalície. „Nepristúpili k razantnejšiemu kroku. Premiér Matovič s nimi vytrel podlahu,“ usúdil Marušiak.


Pripomenul, že v koalícii sa na počiatku krízy hovorilo o rekonštrukcii vlády, ale tou nie je jedna personálna zmena vo vláde.

Pochybnosti o súžití Matoviča a Sulíka

V najbližšom čase sa podľa politológa uvidí, či s predpokladanými zmenami v koalícii budú spokojní poslanci Za ľudí a či niektorí Matovičovu koalíciu neopustia. „Môže sa stať, že nejakí jednotlivci odídu, ale časť bude chcieť v koalícii zostať,“ poznamenal.


Pokiaľ ide o SaS a jej lídra Richarda Sulíka, politológ predpokladá, že jeho spory s premiérom neskončia. „Obidvaja sú príliš konfliktní politici na to, aby dokázali dlhodobo spolu nažívať,“ podotkol. Podľa Marušiaka sa hnutie Sme rodina sa ukázalo ako stabilizačný faktor koalície.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie