• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Matovič ohlásil boj proti vysokým účtom za energie, Budajovo ministerstvo vyhlásilo výzvy na obnovu starých domov

Matovič ohlásil boj proti vysokým účtom za energie, Budajovo ministerstvo vyhlásilo výzvy na obnovu starých domov

Vláda vyhlasuje dve výzvy z plánu obnovy pre majiteľov starších rodinných domov.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP), v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP), vyhlásilo prvé dve výzvy na obnovu starších rodinných domov.

Finančná podpora štrnásť, šestnásť, prípadne až 19-tisíc eur by mala dopomôcť k zníženiu spotreby energií i emisií z budov.

„Je dôležité, aby sa žiadatelia uistili, že sú oprávnenými žiadateľmi. Pomôžu im pri tom poradenské centrá v 10 regionálnych kanceláriách.

Žiadosť o príspevok sa podáva prostredníctvom formulára, ktorý sa nachádza na stránke obnovdom.sk. Žiadosť môžete podať – okrem elektronickej formy, aj poštou adresovanou na SAŽP, alebo v regionálnych centrách, alebo na podateľni SAŽP. Žiadosti je možné podávať od 15. októbra 2022. Dovtedy sa oboznámte s podmienkami výzvy a pripravte si doklady, ktoré sú potrebné,“ priblížil výzvy generálny riaditeľ SAŽP Michal Maco.

Zvládnutie účtov za energie

Vláda vyhlasuje dve výzvy z plánu obnovy pre majiteľov starších rodinných domov. Ako na tlačovej besede uviedol premiér Eduard Heger (OĽaNO), pôjde o dve výzvy v celkovej hodnote 30 miliónov eur.


„Tieto výzvy sú tu na to, aby pomohli ľuďom zvládnuť účty za energie, prípadne že si ľudia budú môcť obnoviť svoj dom,“ povedal.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) vyhlásil, že 15 miliónov bude k dispozícii komukoľvek a druhých 15 miliónov eur bude pre ľudí, ktorí majú v domácnosti dieťa s ťažkým zdravotným postihnutím, alebo rodinám, ktoré žijú v dome so štyrmi a viac deťmi do veku 18 rokov.

Obnova rodinných domov

Financie sú určené napríklad na zateplenie domu, výmenu okien, dvier, strechy. Na internetovej stránke „obnov dom“ si môžu ľudia nájsť všetky potrebné informácie.


Do 15. októbra tohto roku si môžu ľudia pripraviť energetický certifikát, majetkové doklady, všetko to, čo potrebujú na to, aby si mohli podať žiadosť.

„Do konca roka by sme chceli prvým 4 000 záujemcom zabezpečiť obnovu svojich domov. Od nového roku by sme chceli obnoviť 30-tisíc domov. Obnova domu zabezpečí o 30 percent menšie náklady na plyn a elektrinu,“ informoval minister životného prostredia Ján Budaj.

Znižovanie energetickej záťaže

Podľa sčítania obyvateľov, domov a bytov je na Slovensku približne 1,08 milióna rodinných domov. Približne 340-tisíc možno považovať za energeticky neefektívne a potrebujú hĺbkovú obnovu.


„Potenciál na hĺbkovú obnovu z hľadiska dotačnej schémy má však až 580 000 rodinných domov, čo je takmer 54 percent všetkých domov na Slovensku,“ uviedol analytik platformy Budovy pre budúcnosť Richard Paksi.

Platforma víta, že vláda zverejnila prvé dve výzvy na obnovu s alokáciou 30 miliónov z Plánu obnovy a odolnosti SR. Pomôcť má majiteľom obnovou domov zlepšiť energetickú hospodárnosť a zlepšiť kvalitu bývania.

Poddimenzované dotačné programy


„Naša platforma dlhodobo upozorňovala, že naše bývalé dotačné programy pre rodinné domy boli poddimenzované. Teraz vláda prichádza s novou schémou a masívnou investíciou, a to považujeme za správny krok, lebo potenciál v sektore rodinných domov je obrovský. O to viac je táto téma aktuálna v čase, kedy pociťujeme enormný nárast cien energií a energetickú krízu,“ povedala riaditeľka platformy Katarína Nikodemová.

„Pri bývalej dotačnej schéme bolo bežnou praxou, že výzvy sa minuli do 25 minút. To spôsobovalo frustráciu a investičný dlh v sektore rodinných domov, lebo záujem zo strany ľudí bol ignorovaný. Veríme, že s touto novou schémou sa takéto absurdné veci nebudú diať. Je však dôležité, aby sa vláda pripravila flexibilne reagovať na prvé reakcie ľudí, aby vedela na základe skúsenosti z prvých projektov, teda prvom dopyte, flexibilne reagovať a upravovať program,“ uzatvára Nikodemová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie