• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Matovič, Krajčí a Mikas zrejme oznámia lockdown a nové opatrenia počas Vianoc (naživo)

Matovič, Krajčí a Mikas zrejme oznámia lockdown a nové opatrenia počas Vianoc (naživo)

Predseda vlády SR Igor Matovič a hlavný hygienik Ján Mikas.

Predseda vlády Igor Matovič, minister zdravotníctva Marek Krajčí, minister dopravy Andrej Doležal a hlavný hygienik SR Ján Mikas by mali na tlačovej konferencii o 17.30 hod oznámiť nové protiepidemické opatrenia.

O možnom lockdowne už skôr rokoval Ústredný krízový štáb aj vládny kabinet.

Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) však vláda neprijala na rokovaní uznesie k lockdownu, rozhodnutie o tejto téme je plne v kompetencii hlavného hygienika.


„Mali sme rozpravu v bode rôzne, ale rozhodnutie urobí hlavný hygienik,“ uviedol po rokovaní kabinetu Sulík.


Ústredný krízový štáb má iba poradný hlas a konečné rozhodnutie je na hlavnom hygienikovi a vláde.


Po šesťhodinovom rokovaní Ústredného krízového štábu v utorok 8. decembra povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), že lockdown „v nejakom rozsahu bude“.

Tlačová konferencia

Tlačová konferencia predsedu vlády SR Igora Matoviča, ministra zdravotníctva SR Mareka Krajčího, ministra dopravy a výstavby SR Andreja Doležala a hlavného hygienika SR Jána Mikasa.

Téma: Protiepidemické opatrenia.



Od 11. 12. budú zatvorené terasy reštaurácií, jedlo so sebou ostáva zachované.


Od 14.12. dôjde k sprísneniu podmienok prevádzky hotelov, vlekov a lanoviek, vyžadovaný bude test, ktorý nie je starší ako 72 hodín.


Od 21.12. budú školské prázdniny a okrem obchodov nevyhnutných pre zabezpečenie základných potrieb budú zatvorené obchody. Toto opatrenie bude trvať minimálne tri týždne.

Od 21. 12 budú podľa hlavného hygienika Jána Mikasa prevádzky fungovať tak ako počas Veľkej noci, teda otvorené budú len tie nevyhnutné. Tým bude podľa neho obmedzená aj mobilita obyvateľstva.


Od 28. 12. bude prebiehať pravidelné testovanie zamestnancov v podnikoch nad 500 zamestnancov.


Testovanie zabezpečí ministerstvo hospodárstva.


Opatrenia sa dotknú aj zimných stredísk, ktoré však naďalej budú môcť fungovať. Od 14. decembra sa sprísnia podmienky prevádzky hotelov, vlekov a lanoviek. Vyžadovať sa bude od návštevníkov test na koronavírus, nie starší ako 72 hodín.


Ako informoval Mikas, maximálna kapacita kabíny lanoviek bude stanovená na jednu osobu. Členovia jednej domácnosti budú môcť využiť jednu kabínu.

Doležal chce pomôcť cestovnému ruchu

Minister Doležal zdôraznil, že zimné strediská zostanú otvorené aj preto, že jeho rezort obhájil pred odborníkmi semaforový plán, ktorý obsahuje okrem sprísnení hygienických opatrení aj prvok testovania.


„V najbližších dňoch predstavíme konkrétny nástroj na pomoc domácemu cestovnému ruchu, vďaka ktorému budú môcť reštaurácie, kaviarne či zimné strediská požiadať o finančnú pomoc,“ dodal Doležal. K dispozícii podľa jeho slov bude 100 miliónov eur.


Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal zdôraznil, že zimné strediská zostanú otvorené aj preto, že jeho rezort obhájil pred odborníkmi semaforový plán, ktorý obsahuje okrem sprísnení hygienických opatrení aj prvok testovania.


„V najbližších dňoch predstavíme konkrétny nástroj na pomoc domácemu cestovnému ruchu, vďaka ktorému budú môcť reštaurácie, kaviarne či zimné strediská požiadať o finančnú pomoc,“ dodal Doležal. K dispozícii podľa jeho slov bude 100 miliónov eur.


Podmienky pre maloobchodníkov počas možného lockdownu by mali platiť pre všetkých rovnako

Slovensko čaká lockdown, vyhlásil Mikulec po rokovaní krízového štábu. Pozrite sa, kedy začne.


Lockdown je podľa ministra Naďa jedno z riešení, ako zabrániť úmrtiam na COVID-19


Mikas preferuje celoplošný lockdown ako regionálny, Visolajský apeluje na znižovanie mobility ľudí


Neviem odstúpiť z funkcie, reagoval Matovič na ostrú kritiku prezidentky Čaputovej


Čaputová adresovala vláde tvrdé slová, celoplošné testovanie a lockdown nie sú jediné riešenia v boji s COVID-19

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie