• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Matovič chcel obmedziť platby v hotovosti, ale „doba kešu“ de facto zostáva

Matovič chcel obmedziť platby v hotovosti, ale „doba kešu“ de facto zostáva

Matovič chce zrušiť výnimku v rámci zákona o obmedzení platieb v hotovosti

Ministerstvo financií mrzí, že poslanci neschválili novelu zákona o obmedzení platieb v hotovosti. Ide pritom podľa rezortu o dôležitý nástroj na boj proti daňovým podvodom.

Obmedzenie platieb

„Poslanci totiž odmietli, aby sa opätovne mohla zaviesť prísnejšia kontrola pri používaní hotovosti, ktorá počas predchádzajúcich rokov výrazne pomohla v boji proti daňovým podvodom a praniu špinavých peňazí,“ uvádza rezort financií.

Obmedzenie platieb v hotovosti maximálne do výšky 5-tisíc eur, resp. do výšky 15-tisíc eur pri platbách medzi spotrebiteľmi, totiž podľa ministerstva financií zabezpečovalo, že akékoľvek finančné prevody sa zaznamenali v bankových systémoch a tak boli v prípade podozrení z nekalých praktík ľahšie vystopovateľné zo strany kontrolných orgánov.

Výnimka počas pandémie

Počas pandémie dostalo toto pravidlo výnimku, no v súčasnosti už Ministerstvo financií SR nevidí dôvod, aby sa naďalej uplatňovala.


„Postoj niektorých poslancov nás mrzí o to viac, že boj proti daňovým únikom je jedna z našich hlavných priorít,“ informuje rezort financií. Aktuálne rozhodnutie tak podľa ministerstva de facto ponecháva „dobu kešu“, čo podľa nich nie je správne.


Vláda tento návrh ministerstva financií odsúhlasila v decembri minulého roku, keď bol na čele rezortu Igor Matovič (OĽaNO).


Matovič chce zrušiť výnimku v rámci zákona o obmedzení platieb v hotovosti


Centrálny register účtov by mal fungovať až od júla budúceho roka a nie od januára. Ministerstvo financií vyhodnotilo, že na zabezpečenie dôslednej ochrany bankového tajomstva a efektívneho a bezpečného vyhľadávania informácií a aj vzhľadom na náklady na vývoj registra je potrebné posunúť termín jeho uvedenia. Vláda návrh rezortu odsúhlasila.

Schválenie zákona


Schválila totiž novelu zákona o obmedzení platieb v hotovosti, ktorým sa mení aj zákon o centrálnom registri účtov. Zároveň schválila skrátené legislatívne konanie k tomuto návrhu.

Cieľom Centrálneho registra účtov je predchádzať, odhaľovať, vyšetrovať a stíhať závažnú trestnú činnosť, ako aj predchádzať legalizácii príjmov z trestnej činnosti a financovaniu terorizmu. Má umožniť efektívne identifikovať vlastníkov účtov. Posunutie termínu je podľa rezortu financií nevyhnutné aj preto, že je tento projekt súčasťou plánu obnovy.


Predíde sa tak možným komplikáciám pri posudzovaní oprávnenosti plnenia nákladov projektu z plánu obnovy a tým vzniku škôd prenesením nákladov na tvorbu Centrálneho registra účtov na štátny rozpočet.

Obmedzenie platieb v hotovosti


Zmena zákona o obmedzení platieb sa týka akčného plánu boja proti legalizácii výnosov z trestnej činnosti a financovaniu terorizmu. Ide o návrat k normálnemu fungovaniu zákona o obmedzení platieb v hotovosti pred vyhlásením mimoriadnej situácie, kedy všetky subjekty mali povinnosť vykonávať platby nad 5 000 eur, resp. 15 000 eur bezhotovostne.


Vyhlásením mimoriadnej situácie v marci 2020, ktorá stále trvá, sa obmedzil zákaz platieb v hotovosti nad príslušný limit. Ministerstvo financií očakáva, že vypustenie výnimky pri mimoriadnej situácii sa dotkne hlavne subjektov, ktoré sa snažia o „optimalizáciu“ svojej daňovej povinnosti.

A to napríklad vystavením fiktívnych faktúr bez reálneho plnenia. Najväčšie škody na očakávaných príjmoch štátneho rozpočtu spôsobujú podľa rezortu umelo a účelovo vytvárané reťazce obchodníkov, ktorí si medzi sebou vystavujú fiktívne faktúry bez reálneho plnenia, následne platby buď neprebehnú, alebo sú príjmovými a výdavkovými pokladničnými dokladmi deklarované hotovostné platby rádovo v sumách niekoľko sto tisíc eur, pričom posledný článok reťazca uplatňuje vysoký nadmerný odpočet dane z pridanej hodnoty.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie