• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Matovič by mal zlepšiť komunikáciu, politologička označila konflikt s Čaputovou za bizár

Matovič by mal zlepšiť komunikáciu, politologička označila konflikt s Čaputovou za bizár

Prezidentka sa teší vyššej obľube u obyvateľstva ako premiér.

13.12.2020 (Webnoviny.sk) - Nárast rozporov medzi predsedom vlády Igorom Matovičom (OĽaNO) a prezidentkou Zuzanou Čaputovou začína byť za posledné obdobie častejší a výraznejší.

Premiér by mal zapracovať na svojej dôveryhodnosti medzi obyvateľstvom Slovenskej republiky, prísť s jasnou víziou boja s pandémiou a hlavne zlepšiť svoju komunikáciu takmer v každom smere. Pre agentúru SITA to uviedla politologička Renáta Dulinová Bzdilová z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Prezidentka sa podľa jej slov teší vyššej obľube u obyvateľstva ako premiér. „Ona ho neustále vyzýva na spoluprácu s odborníčkami a odborníkmi. A on prezidentke vyčíta, že nepodporuje jeho často rýchle a emočné rozhodnutia. V tomto kontexte to znie ako bizár,“ zhodnotila politologička.

Ad hoc riešenia nie sú plán

Čaputová sa tento týždeň nechala počuť, že Slovensko potrebuje v boji s pandémiou koronavírusu veľmi jasný plán a nie chaos. Poznamenala, že jej v súčasnosti zo strany vlády chýba jasný postup krokov, ktorý bude racionálny, vecný a opretý o vedecké poznanie. Premiérovi Matovičovi odporučila, aby manažovanie koronakrízy prenechal na iného člena vlády a sústredil sa na svoju agendu.

Na otázku agentúry SITA, či tým prezidentka vyslovila premiérovi nedôveru, Dulinová Bzdilová odpovedala, že prezidentka ako najvyššia ústavná predstaviteľka štátu nemá v kompetencii vyslovenie nedôvery premiérovi.

„Svojím doteraz najostrejším vyjadrením voči premiérovi však dala jasne najavo svoj nesúhlas s vedením Slovenska počas koronakrízy. Ochorenie COVID-19 tu s nami s najväčšou pravdepodobnosťou ešte nejakú dobu bude. A my nemáme jasný a možno ani žiadny plán. Ad hoc riešenia nie sú plán,“ priblížila.

Zároveň dodala, že Matovič je v najhoršej situácii na premiérskom kresle od vzniku samostatného Slovenska. O to viac sa musí podľa nej usilovať krotiť svoje emócie a pristupovať k rozhodnutiam racionálne.

Príklad by sme si mali brať z Taiwanu

Politologička ako príklad úspešného boja s pandémiou koronavírusu spomenula Taiwan, ktorý od začiatku koronakrízy funguje bez väčších ekonomických obmedzení a s prísnym dodržiavaním karantény pre pozitívne testovaných či tých, ktorí do krajiny vstúpili.

„Možno by sme si mali naštudovať ich úspešnejšiu vládnu stratégiu boja s pandémiou aj my na Slovensku a pokúsiť sa tento model zopakovať,“ vyzvala.

Pre Slovensko sú typické konflikty medzi predsedom vlády a prezidentom. Z minulosti poznáme spory medzi Vladimírom Mečiarom a Michalom Kováčom, Robertom Ficom a Andrejom Kiskom a najnovšie aj medzi Igorom Matovičom a Zuzanou Čaputovou.

Liberálnosť verzus konzervatívnosť

Dulinová Bzdilová poukázala na to, že demokracia ako zápas ideí umožňuje vznik rôznych pnutí medzi premiérom a prezidentkou.

„Na Slovensku sme boli doteraz svedkami rôznych vzťahov ,premiér verzus prezident´. V prípade pána premiéra Matoviča a pani prezidentky Čaputovej pramenia v poslednej dobe napäté vzťahy z hodnotového ukotvenia, osobnostných čŕt či zo spôsobu práce. Prezidentka vyznáva liberálnejšie hodnoty ako konzervatívnejší premiér. Vystúpenia predsedu vlády sú razantné a emotívne, verejná prezentácia prezidentky je racionálna a empatická. Pán premiér sa rád správa ako kapitán lode a pani prezidentka preferuje koordinovaný postup skúsených členov posádky,“ prirovnala politologička.

Dodala, že v tak vypätých časoch, „aké momentálne žijeme“, to viedlo k eskalácii napätia spočiatku pomerne neutrálneho vzťahu medzi Čaputovou a Matovičom.

Matovič dôveryhodnosťou klesá k Ficovi, ale dôvera ľudí v Sulíka stále rastie

Pellegrini vyzval Matoviča, aby odovzdal riadenie krajiny niekomu inému

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie