• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Matovič by dal poslancom iba priemernú mzdu

Matovič by dal poslancom iba priemernú mzdu

Predseda parlamentu Boris Kollár nesúhlasí so znižovaním platov poslancov.

Lídrovi OĽANO a vicepremiérovi Igorovi Matovičovi sa pozdáva, aby poslanec zarábal priemernú mzdu a zvyšok mu doplácala jeho strana.

Platy poslancov parlamentu by sa nemali znižovať ani zvyšovať. Myslí si to predseda národnej rady Boris Kollár. Na zmenu nevidí dôvod, poslanci podľa neho zasadali posledné mesiace častejšie a mali viac roboty.

Poslanci podľa neho za posledné mesiace pracovali viac ako v minulosti, neboli letné prázdniny a schôdze trvali dlhšie.


"Platy poslancov sa zatiaľ nemenia, nevidím dôvod, aby sme zvyšovali alebo znižovali platy poslancom. Myslím si, že táto téma nie je aktuálna. Aj poslanec, ktorý možno v jednej časti obyvateľstva vyvoláva pohoršenie, vyvoláva v druhej časti pozitívne pocity. Poslanca sem poslala jedna skupina obyvateľov a chce, aby sa nejako správal. Keď si to iná časť spektra neželá, nemusí ho voliť," povedal Kollár.


Matovič tvrdí, že bol proti tomu, keď sa v minulosti skokovito zvyšovali platy poslancov. "Myslím si, že je tam časť poslancov, ktorí si to zaslúžia, ale zároveň veľká časť poslancov, ktorí si štyri a pol tisíca v čistom nezaslúžia," vyhlásil.


Poukázal na poslancov z "extrémistických" strán, ktorí navyše chodia v pléne bez rúška a šíria nenávisť. Tí podľa neho nie sú prínosom pre spoločnosť.

Poslanci platení podľa aktivity

"Bol by som veľmi rád, keby sa v parlamente nastavili nejaké ciele, ktoré majú poslanci plniť, nech sú platení podľa aktivity. Len to by sa asi ťažko realizovalo. Kto by bol ten arbiter, sudca? Nemohol by mať nič spoločné s politikou. Realistickejšie je, že by mali mať poslanci len priemernú mzdu a dovoliť politickým stranám, nech im platia zo štátneho príspevku. My ako OĽANO by sme boli hneď za to," povedal s tým, že potom by si to už vedeli strany ustrážiť a ušetrili by sa peniaze. Kollár s takýmto návrhom nesúhlasí.

Koľko zarábajú poslanci

Na platy poslancov národnej rady šlo v roku 2021 vyše 8,8 milióna eur. Každý poslanec môže mať jedného až troch asistentov. Ich odmeny stáli celkovo približne 4,8 milióna eur. Ide o údaje k 30. novembru. V sumách ešte nie sú zarátané platy, ktoré boli vyplatené v decembri.

Poslanci zarábali v roku 2021 vyše 5 000 eur mesačne. Plat poslanca je určený vo výške 3060 eur, k tejto sume patria ešte paušálne náhrady.


Ak je poslanec z Bratislavského kraja, mesačne dostával ešte 2040 eur, poslanec z iného kraja mal paušálne náhrady vo výške 2380 eur. Ďalšie príplatky dostávajú poslanci, ktorí sú vo vedení NR SR a výborov.



Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie