• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Matovič a Kollár predstavili „ponuku, ktorá sa neodmieta“. Očkovanie a prevádzky chcú podporiť sumou 500 miliónov eur (naživo)

Matovič a Kollár predstavili „ponuku, ktorá sa neodmieta“. Očkovanie a prevádzky chcú podporiť sumou 500 miliónov eur (naživo)

 Brífing ministra financií Igora Matoviča a predsedu parlamentu Borisa Kollára.

26.11.2021 (Webnoviny.sk) - Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) mali brífing na tému "Ponuka, ktorá sa neodmieta".

Viac o téme: Koronavírus

Uviedli, že štát chce poskytnúť 500 miliónov eur prevádzkam, ktoré utrpeli škody počas pandémie ochorenia COVID-19. Peniaze sa k nim majú dostať cez zaočkovaných dôchodcov, ich deti či vnúčatá, ktorí použijú 500 eurové poukazy vo vybraných podnikoch a službách.

Viac o téme: Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku

Má sa to týkať hotelov, penziónov, reštaurácií a kaviarní, ďalej tiež divadiel, galérií a kín v rámci kultúrnych podujatí. Tretí sektor, ktorý chce Matovič podporiť, zahŕňa poskytovanie služieb, aké ponúkajú kaderníctvá, kozmetické a masérske salóny, aquaparky, wellness centrá, posilňovne a športové kluby.

Cieľom je podporiť očkovanie u približne 380-tisíc Slovákov vo veku nad 60 rokov, ktorí v súvislosti s ochorením COVID-19 patria medzi rizikové skupiny. Matovič očakáva, že by sme na konci kampane mohli mať milión zaočkovaných dôchodcov. Jeho návrh podporuje aj Kollár, nakoľko jeho strana Sme rodina je proti povinnému očkovaniu, ktoré viacerí odborníci časom zvažujú.

Video: Tlačová konferencia

Ide o návrh, ktorý má v koalícii podporu zatiaľ len 73 poslancov.

Šéf Sme rodina Boris Kollár vyzval opozičných poslancov, aby tento návrh podporili. Sme rodina aj napriek tejto ponuke zostáva na názore, že povinné očkovanie nie je cestou. „Snažíme sa byť zodpovední a čo najviac ľudí získať na palubu, aby sa dali očkovať," povedal Kollár.

Zaočkovaných spolu milión ľudí nad 60 rokov

Podľa Matoviča je cieľom mať do Vianoc zaočkovaných spolu milión ľudí nad 60 rokov. Prevádzky by tak mohli cez poukazy získať až 500 miliónov eur. „Ide o prevádzky, ktoré najviac trpeli v prvej, druhej a budú trpieť aj v tretej vlne,“ uviedol Matovič.


Podľa neho by sa poukážky mohli začať používať v marci budúceho roka a mali by byť prenosné aj na iných členov rodiny ako deti seniorov či vnúčatá.

SaS bola proti

„Buď takýto krok urobíme a do budúcna sa zbavíme covidu, alebo to neurobíme a zaplatíme omnoho viac na škodách a zdravotnej starostlivosti,“ povedal Matovič s tým, že tento nápad by mal byť „zaplatený z úspor, ktoré by sme mali platiť zo strát covidu“.


Matovič uviedol, že proti 500-eurovej podpore je koaličná SaS. Strana Richarda Sulíka navrhovala podporu len 150 eur na človeka. „SaS tvrdí, že návrh, ktorý by sa týkal väčšej sumy, bude vetovať,“ uviedol Matovič.


Matovič: Ak máte nad 60 rokov, kašlite na Fica, Pellegriniho a Kotlebu, a choďte sa očkovať

Minister financií Igor Matovič sa počas tlačovej konferencie prihovoril voličom nad 60 rokov. „Robert Fico, Peter Pellegrini a Marian Kotleba používajú týchto ľudí ako živé štíty.


Huckajú vás proti očkovaniu, proti opatreniam, proti vláde. Ale vy na to doplácate svojimi životmi a vaše vnúčatá budú doplácať za obrovské škody, ktoré sa tak spôsobia. Ak máte nad 60 rokov, kašlite na Fica, Pellegriniho a Kotlebu, a choďte sa očkovať,“ povedal Matovič.


Expremiér plánuje zaviesť mimoriadnu motiváciu k očkovaniu občanov starších ako 60 rokov. O čo konkrétne pôjde, neprezradil. Ešte dnes má k tomu zasadať koaličná rada.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas uviedol, že „rýchlo potrebujeme nepriaznivú krivku sploštiť a zastaviť príjmy nových pacientov. A to môžeme len obmedzením pohybu,“ povedal. Takisto neodporúča návštevy v rodinách a návštevy medzi domácnosťami.

Remišová: Očkovaných hodili cez palubu

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) považuje schválený návrh opatrení z dlhodobého hľadiska za nezodpovedný. Keďže v nich nie je podľa nej absolútne žiadna motivácia pre ľudí, aby sa dali očkovať, na stredajšej vláde hlasovala proti.


„Hodiť cez palubu ľudí chránených očkovaním pokladám za veľkú chybu. Traja koaliční partneri prijali opatrenia, v ktorých však nie je akýkoľvek motivačný prvok, ktorý by nabádal ľudí, aby sa dali očkovať,“ skonštatovala na sociálnej sieti.

Očkovanie označila vicepremiérka za jedinú cestu, ako chrániť zdravie ľudí, ekonomiku a pracovné miesta. „Preto majú všetky opatrenia obsahovať motiváciu k očkovaniu. Keď to tak nie je, zvyšuje sa riziko veľkých problémov o pár mesiacov neskôr, pretože to môže výrazne znížiť záujem ľudí o očkovanie,“ dodala.

Školy zostanú otvorené. Zatiaľ

Školy sa zatiaľ zatvárať nebudú, ale ak sa situácia zhorší, žiaci zostanú doma. Stať by sa tak ale malo až v poslednej fáze zatvárania krajiny. SaS si podľa Sulíka v tejto otázke uplatnila právo veta. „Vzdelanie našich detí je extrémne vysoká hodnota“, povedal Sulík s tým, že politici musia vidieť aj iné hodnoty ako boj proti covidu.

Heger k otázke zatvárania škôl uviedol, že jednoznačne stojí za odporúčaním konzília. „Priniesli sme na vládu identický návrh s konzíliom. Narazili sme ale na politickú realitu a to je právo veta. Žiadna koaličná zmluva nepočítala, že by mohlo dôjsť k takejto situáciu. Ale nie to niečo, čo by nám mohlo stáť v ceste. Verím tomu, že to bude nástroj, ktorý je dnes v kompetencii hygienikov“, povedal Heger a v podstate poradil hygienikom, aby školy zatvárali.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie